s
Muğla
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Nasreddin Hoca’nın ünlü fıkrası İsveç’te nasıl gerçek oldu ?

02 Eylül 2024, Pazartesi 08:55
Nasreddin Hoca’nın ünlü fıkrası İsveç’te nasıl gerçek oldu ?

sveç’te  ilginç bir olay oldu…                                                                                                  N. Hoca’nın bildiğimiz o ünlü fıkrası gerçek oldu.                                                                   (Bu fıkranın sosyal medyada (Facebook vb ) videosunu görmek mümkün. Link en altta.

Önce olayı kısaca anlatalım.                                                                                              Sonra bu fıkranın özgün anlatımı, yani Hoca’nın asıl orjinal fıkrasını okursunuz. 

İsveç’in başkenti Stokolm’de yaşayan gençler tarafından kurulan aktivist grup “STHLM Panda” çok konuşulacak bir sosyal deneye imza atar.                                 Olay çok önceleri olan bir sosyal deney hadisesi.                    
 İsveçlilerin dış görünüşe verdiği önemi anlamak amacıyla yapılan deneyden çıkan sonuçlar tartışmalara neden olur.
Grup üyelerinden Olle Öberg, önce son derece şık bir smokin ile belediye otobüsüne binerken, şoföre cüzdanını unuttuğunu söyler ve otobüse binmek için izin ister. Oberg’i smokin içinde gören otobüs sürücülerinin tamamı kendisine, otobüse biletsiz binmesi için izin verirler. 
Ancak daha sonra Öberg gidip smokini çıkarır ve odukça eski elbiseleriyle otobüse binmeye çalışır.                                                                                                                     Fakat otobüs sürücülerinin hiç biri buna izin vermez.                                                    Ayrıca Öberg’in cüzdanını unuttuğuna da hiç kimse inanmaz.
Söz konusu olay İsveç‘te yıllar önce olur ve bu video  o zamanlar İsveç’te ayrımcılık tartışmalarının başlamasına da neden olur.                                                                           
Fakat diğer taraftan yapılan araştırmalar, bu sosyal deney olayına rağmen İsveç’in dünyada ayrımclığın en az olduğu ülkelerden biri olduğunu da ortaya koyar.
 ( Link: https://www.facebook.com/watch/?v=568711856979329 ) ( Bu LINK üzerinden bu fıkraya sosyal medyada ulaşmak mümkün.)

Fıkraya gelince:                                              Sevgili okuyucular siz zaten ta baştan bunun hangi fıkra oduğunu hemen tahmin etmişsinizdir mutlaka. Hemen herkesin bildiği o fıkrayı aşağıda okuyacaksınız.  
Fakat burada önemli olan şu:                                                                                        N. HOCA mizah ve yergi sanatı yönünden evrensel bir insan, yani dünya çapında bir usta. Bundan önceki onun  fıkrasını da biliyorsunuz dünyanın en ünlü komedyeni Charlie Chaplin’den dinlediniz/okudunuz.  O bile onun o fıkrasının dünya için ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu bir kez daha vurguluyordu o söyleşisinde.

Ve işte o fıkrası 

Zengin ve kibar ailelerden birisi bir ziyafet verir, tüm tanıdıklarını, dostlarını davet eder. Tabii ki Hoca’yı da davet eder. 
Hoca bu davete gündelik elbisesiyle gider. Yemekte çok davetli vardır, ama Hoca‘yla kimse ilgilenmez.
Hoca bu duruma sinirlenir ve hemen eve koşup gider ve  kürkünü giyip gelir. 
Hoca o görkemli kürküyle, daha kapıda görünür görünmez herkes onu ayakta karşılar:
“Ooo Hoca, hoş geldin. Buraya buyur Hocam, şuraya oturun lütfen Hocamız…“ vb sözlerle onu en seçkin yere oturturlar.
Yemeğe kimse bir türlü başlayamaz.                                                                                                   Olur mu? 
Evvela Hoca’nın başlamasını bekerler.                                                                        
Fakat o da ne ? Tam o sırada ilginç bir şey olur? 
Hoca kürkünün ucunu tutarak, yemek tabağına doğru uzatır ve :
“Ye kürküm ye“ der.                                                                                                  Sofradaki o seçkin topluluk çok şaşkındır, birbirleriyle bakışırlar. Ev sahibi Hoca’ya dönerek:
“Hoca efendi, ne yapıyorsunuz? dediğinde, Hoca, sofradakilere ilk gelişinde gördüğü
muamele ile kürkünü giyip davete geldikten sonraki karşılamayı tek tek anlatır ve orada bulunan davetlilere dönerek:
“Eee, madem ikram kürkedir, yemeğe de önce o buyursun. Ye kürküm, ye!“ der.


Okunma Sayısı: 152

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.