ÜRETİM ÜRETİM ÜRETİM
23 Mart 2026, Pazartesi 15:21Ülkemizin son yıllardaki popüler sanayicilerinden biri olan , rahmetli Sakıp SABANCI nın o ünlü sözünü hatırlıyorum.
ÜRETİM ÜRETİM ÜRETİM
Evet , ülkemizin en büyük sorunlarından ,belkide en başta geleni, üretim eksikliğidir. Gerçekleştirdiği yatırımların önceliği, çeşitli biçimlerde tenkit edilebilir. Ancak , üretimin bir felsefe olarak kabul edilmesinin öncülerinden biri oldu. Şimdi sizler bana üretim/sabancı ve Datçamız arasında ne gibi bir inilti var diye soracaksınız .
Anlatayım :
Defalarca yazdım - söyledim ,çeşitli ortamlarda dile getirmeye çalıştım. DATÇA MIZ TÜRKİYEMİZİN MİNYATÜRÜDÜR diye.Ülkemizin ne sıkıntısı/sorunu varsa, ilçemizinde derdi aynıdır.
Bazılarımız : ;DATÇA MIZIN KURU LAFI TÜKENMEZ derler ya, şöyleki:
-Planlı /akılcı bir yerleşimi üretemedik,-
-Güneş ve Rüzgardan yararlanarak yeterli enerjimizi üretemedik,
-Kendimize olsun yeterli tarım ürünü Üretemiyoruz, İlçeye dışarıdan tarım ürünü gelmese, AÇIZ.
-Üç tarafımız denizle çevrili olmasına rağmen,yeterli MARİNAMIZ YOK
-Badem-Bal -Balık hatta buna Zeytin üretiminde söyleyecek sözümüz yok.
-Sebze /Meyve üretiminde yöresel olarak adımız bile anılmaz.
-Su sorununun ,sondajlar dışındaki kaynaklardan temin etmek gibi bir çabamızda ,laftan öte gitmiyor.
-İnşaat sektörümüz ;,yalnızca konut/ Apart/Otel dışında başka tesislere yönelmiyor., (Sarnıçlı yapılaşma modeli sözcüğü ,sorumlu yetkililerin literatüründe YOK)
-Gıda üreticileri , (bilhassa yerel) kamunun gözünde üvey evlat.
-Yalnızca beton yapılarımız övünç kaynağımız.
-Bir sahil yerleşimi olmamıza rağmen, bir GÜMRÜK çıkış kapımız YOK..
-Ülke içine ve dışına satabileceğimiz ürettiğimiz bir tarım ürünü de yok.
-Son yıllarda güz DOMATESİ üretimi bir ümit gibi görünüyordu,o da BİTTİ.
Beni asıl kaygılandıran konu ise, yeni kuşaklarımız ,tarımsal alandan hızla uzaklaşmak ta.
ÜRETMEDEN TÜKETMEYE KOŞMAKTAYIZ .SONUMUZ HAYROLA!!!
Okunma Sayısı: 111


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.