SİYAH BEYAZ - KÜLTÜREL VE TARİHİ DOKUYA UYGUN PLAN
01 Ocak 1970, Perşembe 03:00Aklın yolu bir tabi. Alınan haberlere bakılırsa Bakanlığın 1/25000 lik çevre düzen planının tamamının iptal edileceği gerçeğidir. Aslında bana göre ilgili planın sadece ilçe tarım alanının % 70 ini doğal sit alanı olarak gösterilmesi bile! Planın hiç askıya almadan iade edilmesi için yeterli bir gerekçe idi. Çükü sit olarak gösterilen tarım alanlarını işleyen ülke ekonomisine katkı sağlayan çifçilerin adalt önüne çıkmalarını önlemek! Ancak bu çıkşla mümkün olabilirdi.
Sürekli olarak ısrarcı bir biçimde bu köşemde dile getirdiğim! İlçemizin düzensiz gelişen mimarisi ile kayıp olan zenginliklerimi-zin veya yeniden kazanılması gerekli zengin-liklerimizin tonlarını, dozlarını, uyumlarını, bir ahenk içinde geliştirmenin önemini en azında turizm için ne kadar gerkli olduğunu artık herkes anlamakta ve anlatmaktadır.
Dün bazı duyarlı yurttaşlarımın yazdık-larıma ilgi göstererek çalışma ofisime gelip, konuya duyduğum hassasiyetten ve yazdık-larımdan dolayı hem teşekkür etmeyi hem de, konuya daha fazla dikkat çekmek için destek verdiklerini açıklamaları beni hem mutlu etti, hem de umutlandırdı.
Ancak sorunu iyi anlaması gerekenler ve çözümü sağlayacakların hala konunun vehametini anlamakta uzak asıl yetkililerin hala bir duyarsızlık içinde oldukları en azında sokak-ların pisliklerinden, kirliliklerinden anlaşıl-maktadır.
Daha önceki Belediye Başkanlarına da Datça İlçe mimarisini, mimari bir şahsiyet haline getirip, projelendirme donelerini Teknik kadrolar tarafında tespit edilerek bir bütünlük içinde Belediye Meclisine onaylatıp plan notu olarak imar planına işlemek sureti ile uzun vadede mimarı tarzın korunması sağlanmalı, diye fırsat buldukça anlatmıştım. Ancak Belediye Başkanları politik yandaşlarına yaranmak, kendilerine bir manevra alanı yaratmak için bağlayıcı bu taleplere pek sıcak bakmamışlardı.
Nitekim son dönemde herkesin dikkatını çeken! Zaten sıkışık yapılaşmanını yaratığı sorunların başını çeken otopark ve yeşilalanlar sorununu görmemezlıkten gelen Belediye Başkanlığı en işlek yol kenarlarında bile çekme mesafelerine ve bloklar arası mesafelere dikkat edilmediği veya kayırıldığı algısı artmaktadır.
İlçemizin; kaçak, düzensiz, plansız, yapılan yapıların şehirin dıştan görünüş suliyetini bozduğunu, Denizden ve Karadan İlçenin giriş kapılarından içeri girerken olağan üstü görüntü kirliliği yaratan yapıların bir plan dahilinde ıslah edilmesi gerektiğini, eksiklerin tamamlanması, abes duran fazlalıkların yikılması gerektiğini yazmıştım. Bu yazdıklarımdan alınganlık gösteren mülk sahipleri samimi selamlarını esirgiyorlar. Üzüldüm! Kusura bakmasınlar, hatır için çöplükte yaşamak zorunda değiliz. …
Yeni yapılaca Hükümet Konağının da imar planına uygun az katlı, kültürel ve tarihi değerlere uygun projelendirileceği, haberleri çok sevindiricidir. Ancak kangeran haline pelmiş otopark sorununa kısmen cevap olsun diye! Altına otopark imalatının gözden kaçırılmaması gerekir. Umuyor ve diliyorum ki Büyük Şehir olma imkanı ve yeni seçilmiş siyasi kadroların tükenmiş gibi görünen çalışma heyecanları artar da! Bekletilerimize cevap verecek değerleri ön plana çıkaracak çalışmalara öncülük etmeleridir.
Okunma Sayısı: 1329


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.