LAÇİNNN
s
Muğla
18 Eylül, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

MUĞLAMIZIN ÜNLÜLERİ İSTAMAT ZİHNİ ÖZDAMAR (3-son)

16 Eylül 2024, Pazartesi 09:00
MUĞLAMIZIN ÜNLÜLERİ İSTAMAT ZİHNİ ÖZDAMAR (3-son)

Milli mücadelenin en karanlık günlerinde Afyon'da milli mücadeleye katılan, "İkâz" gazetesinde var gücüyle işgale karşı direnişi destekleyen yazılar yazan Bodrumlu hemşehrimiz, daha sonra milli mücadeleyi daha etkin bir biçimde desteklemek için Ankara'ya geçmiş ve kendisiyle aynı görüşte olan Anadolu Türk Ortodoks cemaati lideri Patrik Eftim Efendi ile tanışmıştır.

Birlikte elele vererek Kayseri-Talas-Zincirli Dere Manastırı'nda birçok Anadolu Ortodoksları temsilcisi ile bir araya gelerek "I. Türk-Ortodoks Kurultayı"nı toplayıp milli mücadeleyi sonuna kadar desteklemek ve işgali destekleyen İstanbul Fener Patrikhanesi ile tüm bağlarını koparmayı karar altına almışlardır.

Daha sonra "Bağımsız Anadolu Türk-Ortodoks Patrikhanesi"ni kurmuşlar ve "Anadolu Ortodoksluk Sadası" adlı gazeteyi kurarak ulusal direnişe Anadolu Türk-Ortodoks cemaatinin desteğini sağlamışlardır.

Atatürkümüzün Patrik Eftim ve hemşehrimiz İstimat Zihni için "Milli mücadeleye bir ordu kadar katkıda bulundular" sözlerini sarf etmesi boşuna değildir.

Ne yazıktır ki, Lozan Anlaşması'na ek, 30 Ocak 1923 tarihli Yunan-Türk halklarının mübadelesine ilişkin sözleşmenin 1. maddesi, "Türk uyruklu Rum-Ortodoks dini"ne mensup topluluk ile "Yunan uyruklu Müslüman" topluluğunun mübadelesini esas almış, olan Türkçe konuşup Rumca yazan "Karamanlı"lara olmuştur.

Milli mücadeleye bunca katkıları bulunan Bodrumlu hemşehrimiz İstimat Zihni Özdamar ile Patrik Eftim Efendi, Bakanlar Kurulu'nun 29-04-1925 tarihli çok özel bir kararı ile bu mübadeleden kıl payı kurtulmuşlardır.

1935-1946 yılları arasında üç dönem milletvekilliği de yapan Bodrumlu İstimat Zihni büyüğümüz, bu dönemde ülkemize değişik konularda çok büyük hizmetlerde bulunarak (Türk Dil Kurultayı, v.s.) İstanbul'da 1946 yılında evli ve dört çocuk babası olarak vefat etmiştir.

Huzurunda saygı ile eğiliyoruz.

14-09-2024 / Y. Ziya Özalp

Faydalanılan kaynaklar:

Atatürk'ün etrafındaki Muğlalılar - Ünal Türkeş
Lozan Konferansı - Ahmet Hür
Anadolu Ortodoks cemaati ile ilgili sair kaynaklar


Okunma Sayısı: 128

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.