s
Muğla
07 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KÜLTÜR YAZILARI - 5

06 Haziran 2024, Perşembe 18:34

                     (Anadolu Kültüründe Şamanlığın Etkileri)
    Buraya kadar anlattıklarımızdan,Anadolu kültürü,Orta Asya'dan gelen Şaman geleneğiyle harmanlanmış bir kültürdür.
    Anadolu,1980 lere kadar kendi kültürünü şöyle veya böyle korumaya çalıştı. 
    Köylerde,şehirlerde,yaşlılarla,gençler birbirini izleyerek düğünlerde,şenliklerde çalgı eşliğinde oyun oynayabiliyordu. Gençler,kendilerinden yaşlılara bakıyordu,onları izliyordu. Yani yaşlı kuşaklardan genç kuşaklara bir şeyler akıyordu. Yaşlı kuşaklar,yörelerini,geleneklerini genç kuşaklara anlatıyordu. Bildiklerini, gördüklerini,birikimlerini….Genç kuşak bunları alıyordu…Tabii kuşaklar çatışması kaçınılmaz olduğundan,gençler kuşkulu bakıyordu bazen!
    Yöresel kültür tartışması,Avrupa 'da da çok tartışıldı. Hani Avrupa birliği(AB) var ya,o birlik kurulurken,en çok tartışılan buydu. Yerel kültür ne olacaktı?Oysa her şey o kadar açık ki,biz yazımızın bir çok bölümünde taa Orta Asya'lardan getirdiğimiz yerellikle övünüyoruz. Yerel,yöresel kültür olmadan,kültür mü olurmuş.
    Yörenin kültürünün engellenmeden yaşanması,yeniden üretilmesi sağlanmadıkça ortak sofranın varsıllığı,canlılığı,renkliliği sağlanabilir mi? Yörenin ,kültürünü üretme işini sürdürebilmesi elbette ancak insanlara kendi çevresinin kararlarını oluşturabilme güvencesinin sağlanmasıyla olanaklı değil mi?
    İster Demokrasi deyin,ister katılımcılık deyin,ne derseniz deyin!...İnsan,kendi yaratmadığı ya da yaratılmasına katılmadığı çevreye “sahip” çıkmıyor.Yani kültür kirlendi mi,ondan sonra her şey birbirini izliyor…Peki ne oldu da,nasıl oldu da,böyle güzel kültür birikiminden böyle kirliliğe geldik? Gelin bunu da kültür kirliliği başlığı altında tartışalım:


Okunma Sayısı: 105

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.