s
Muğla
07 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

FİYAT ETİKETİ(1)

27 Haziran 2024, Perşembe 19:42

Her turizm sezonunda bilinen şikayetler yine başladı. Hep sosyal medyada yayınlanır, ama biri gidip, birini şikayet etmez. Çünkü kendisi de (suçlu demeyelim de) kabahatlidir. Araştırmaz, soruşturmaz. Hesap gelir ayıkır…neyse, biz ortada durup her şeyi herkesin anlayacağı şekilde anlatmaya çalışacağız. 
    Anlattığımız her şey kanunlarda ve yönetmelikler de ne yazıyorsa odur…
MADDE 54-(1) Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren,üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması;etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılır.
    (2)Etiket,tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.
    (3) İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimi satış fiyatı,indirimden önceki fiyatı,tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyata satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.
    (4)Bakanlık,Belediyeler ve İlgili Odalar,bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir.
    Değerli Tüketiciler;
    Satın aldığınız her şeyin fiyat etiketi,satın aldığınız her hizmetin tarife listesi olmak zorundadır.Maddenin birinci fıkrasında,ambalajlarda,kaplarda vb. yerlerde görülebilir,okunabilir bir fiyat etiketi bulundurmak zorunluluğu vardır.
    Bazı mallarda veya hizmetlerde fiyat etiketi konulamayabilir. Bunun içinde bir tarife listesi zorunluluğu vardır.
    Tarife ve fiyat listeleri de bu madde kapsamında görülebilir,okunabilir bir şekilde asılır.
    Bu maddede önemli bir konu da indirimli satışlardır. Artık her önüne gelen indirimli satış yapamayacak. Bunu izne bağlayan hükümler var. Ayrıca indirimli fiyattan önceki fiyatı isterse tüketici satıcıdan isteyebilir.
    Yine önemli bir şey daha. Bu maddenin yürütülmesi ve denetlenmesinde Bakanlık(Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Denetimi ve Gözetimi Genel Müdürlüğü ) ve Esnaf ve Ticaret Odaları sorumludur.(devam edecek)
 


Okunma Sayısı: 97

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.