s
Muğla
07 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Etiket Bulundurma Zorunluluğu(3)

01 Temmuz 2024, Pazartesi 17:28


Cam,naylon,karton,kağıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu,kova,şişe,kavanoz,poşet,torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde;satış fiyatlarıyla birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur.
    Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir.
    Ör;ambalajı olmayan kuruyemişler,sebze,meyve vb gibi…
    Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine gerek yoktur.
    Etiket Zorunluluğu Olmayan mallar:
    Madde 6-(1) Üzerinde veya ambalajında,etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla,kitap,dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlara göre satışı yapılan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir(sigara,ilaç gibi)
    Etiketin Konuluş Biçimi ve Yeri:
    Madde 7-Perakende olarak satışa arz edilen mallara konulması zorunlu olan etiketler; malın niteliğine,malın satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne,ticari usul ve adetlere göre malın veya aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalanmak, yapıştırılmak, bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle kullanılır….
    Tarife ve Fiyat Listesi:
    Madde 8-(1)Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre,tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge,levha,pano ve benzerleri,hizmetin sunulduğu işyerinde,tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır,takılır ve konulur.
    İşte 500 TL ye lahmacunun 3500 TL ye bir balığın bu listede yazılması zorunluluğu vardır.Bunu görüp,oraya girip hala bunu yiyorsa afiyet olsun!Ama böyle liste yoksa,böyle fiyat geliyorsa tüketici itiraz edecek.Bunun nereler olduğunu daha önce yazdım.(Servis ücreti alınabilir mi? Gelecek yazımızda)


Okunma Sayısı: 134

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.