s
Muğla
07 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

EDEBİYATÇI VE ŞAİR HEKİMLERİMİZDEN SEÇKİLER

01 Ekim 2020, Perşembe 17:05

Hep­si­ni yaz­mam müm­kün değil. O kadar çok­lar ki, ken­dim­ce bir seçki yap­tım;
Ünlü Hekim ÇEHOV şöyle demiş:
“Tıp ni­kah­lı karım, ede­bi­yat met­re­sim. Bi­ri­ne kı­zar­sam, ge­ce­yi öbü­rüy­le ge­çi­ri­rim…”
Ama ben bu­ra­da sa­de­ce Türk he­kim­le­rin­den söz ede­ce­ğim;
Ünlü “El­han-ı Şita” şi­iri­nin ya­za­rı Cenap Şa­ha­bet­tin de Türk he­kim­le­ri için şöyle demiş:
“Tıb­bi­ye­den her şey çıkar, arada bir dok­tor da çıkar…”
Her­han­gi bir, başka mes­lek da­lın­da bu ye­te­nek­te in­san­lar çı­kı­yor mu bil­mem. Yoksa bu bizim ül­ke­mi­ze has bir şey mi? Bunu da sos­yo­log­lar in­ce­le­sin…
Şimdi der­le­di­ğim, bil­di­ğim tıp dok­tor­la­rı­nı bir liste ha­lin­de ya­za­ca­ğım. Ba­zı­la­rı için, “O damı dok­tor­muş yahu?” 


diye sor­ma­dan ge­çe­me­ye­cek­si­niz.
İşte onlar:
Cey­hun Atuf Kan­su- Tabii en başa ko­nul­ma­sı ge­re­ken bir Tür­kan Ab­la­mız var; Tür­kan Say­lan-Mil­li Şa­iri­miz ve­te­ri­ner hekim Meh­met Akif Er­soy- Halil İbra­him Ba­har-Hüs­rev Ha­te­mi- Sü­ley­man Por­ta­kal- Ahmet Uğur Kel­tek- Alper Gen­cer- Beh­çet Ay­san- Mu­zaf­fer Ha­cı­ha­sa­noğ­lu-Fik­ret Kı­zı­lok- Fahri Celal (Gök­tul­ga)- Engin Geç­tan- Er­cü­ment Cen­giz- Hakan Sav­lı- Orhan Ase­na- Ab­dul­lah Cev­det- Üstün Ko­ru­gan- Halil İbra­him Ba­yar- Mü­ey­yet Bo­ra­tav- Sevim bel­li- Hik­met Kı­vıl­cım­lı-Ke­mal Sa­yar- Alper Gen­cer- Mus­ta­fa Şerif Ona­ran-
Tüm in­san­lı­ğa şöyle ses­le­ni­yor­lar:
Tıb­bın,ne­fe­sin, ila­cın ge­çer­siz ol­du­ğu ölüm ül­ke­sin­de siz­ler na­sıl­sı­nız bil­mem, ama biz bu ya­ka­da­ki­ler he­pi­ni­zin, akıl­la­rı, fi­kir­le­ri, vic­dan­la­rı, dil­le­ri sa­ğalt­ma­nı­zı bek­ler du­ru­ruz…”
Ne güzel de­miş­ler değil mi? Biz bun­la­rı sa­ğal­ta­bi­lir­sek, önce on­la­rın yaşam alan­la­rı­nı ge­niş­le­ti­riz, sonra da hep bir­lik­te daha mutlu ya­şa­rız.
O güzel in­san­lar­dan bir iki seçki sun­mak is­ti­yo­rum:
“Sev­gi­le­ri ya­rın­la­ra bı­rak­tı­nız/Çe­kin­gen, tutuk, say­gı­lı/Bütün ya­kın­la­rı­nız sizi yan­lış ta­nı­dı…Beh­çet Ne­ca­ti­gil
“Ha­ber­siz hepsi kı­za­mık­tan ve ölüm­den/ Kirli yüz­le­rin­de açan ölüm­den ha­ber­siz/Ve düş­müş bir gül olu­yor­lar bir­den/ Be­bek­ler ölü­ve­ri­yor­lar, ölüm­den ha­ber­siz……./Ben bir gün yirmi üç küçük ölü­nün gö­mül­dü­ğü­nü gör­düm bu köyde kı­za­mık­tan/ Ya siz ne gör­dü­nüz? , söy­le­yin söy­le­yin/ Bir şey söy­le­yin uzak­tan( Cey­hun Atuf Kan­su-Kı­za­mık Ağıdı)
Emi­nim, o yıl­lar­da da üç kişi öldü de­miş­ler­dir, ya da ge­rek­li ön­lem­ler alın­dı diye yalan ko­nuş­muş­lar­dır o yıl­lar­da bile!
“Sev­me­yi unut­muş­su­nuz kar­deş­ler/ Yalan her şey gibi/ Aşk­la­rı­nız da./ Ya­şa­mı ölüm diye ak­ta­rı­yor­lar size/ Ya­la­nı ger­çek diye/ Ne ley­lak­la­rın/ To­mu­run­dan/ha­be­ri­niz var Ne önü­nüz­den, mara bir tabut gibi geçen ge­ce­den/ Sev­me­yi unut­muş­su­nuz/Yalan aşk­la­rı­nız da….(Beh­çet Ay­san-Si­vas Ma­dı­mak'ta ya­kı­lan hekim şa­iri­miz)
“Dün­ya­nın bütün çi­çek­le­ri­ni di­yo­rum/ Bütün çi­çek­le­ri­ni ge­ti­rin bu­ra­ya,,(C.A. Kansu)
“Sen belki ta­nı­maz­sın ama/ Ben senin için ölü­rüm:::ALPER GEN­CER
De­ğer­li dost­la­rım be­ğe­ni top­lar­sa, bu güzel in­san­lar­dan seç­ki­le­re devam ede­bi­li­rim.
YÖ­NE­TEMİYOR­SU­NUZ/Ölü­yor­lar…Gör­mü­yor mu­su­nuz?


Okunma Sayısı: 3209

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.