LAÇİNNN
s
Muğla
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DOĞRU ANLAMAK.31NANO TEKNOLOJİ

19 Ağustos 2024, Pazartesi 17:03

Nano’ sözcüğü kök olarak Yunanca Nannos alınmış olup cüce,çok ufak anlamında kullanılmaktadır. Bir Nanometre (nm) metrenin milyarda biri uzunluğundadır. Saç telinin onbinde biri kalınlık düşünün..Nanoteknoloji ise; maddeyi atomik boyutu ile kontrol etmek amacında olan yeni bir bilimdalıdır. “. Eğer doğadaki atomik dizilim taklit edilebilir ya da kopyalanabilirse atomlar hareket ettirilebilir ve böylece birçok farklı madde oluşumu sağlanabilir…”Son derece geniş ve çarpıcı sonuçlarından dolayı hızla gelişme göstermektedir.Bu bilim sayesinde,insan hayatı daha rahat ve konforlu hale gelebilir.Bugün fizik, kimya, biyoloji,bilgisayar, ve elektronikte olduğu gibi tıp alanında da çarpıcı gelişmelere imkan sağlama yolundadır. Bu yolla geliştirilecek mikroskobik aygıtlar belki de zaman içinde,damarlarımızda dolaşarak uzman gibi tedavi gerçekleştirecektir. Belki de sensörler geliştirilerek,bir merkezden kontrol edilen, önceden hastalığı ve türünü algılama imkanı sunacaktır. Günün birinde.evimizin kapısı çalınacak .açtığımızda,karşımızda doktor hemşireler ve gelişmiş bir ambulans göreceğiz. Doktor nezaketle şöyle diyecek : “İyi günler efendim.Yaklaşık 13 dakika sonra ciddi bir kalp krizi geçireceksiniz.Sol kolunuza yerleştirdiğimiz çip bunu bildirdi.Derhal hastaneye götüreceğiz sizi.Merak etmeyin. Biliyorsunuz erken teşhis ve tedavi imkanına sahibiz.(Bence en çok konuşulması ve paylaşılması gereken konu budur.) CA.
Son derece hayati önem ve değeri  nano bilim üzerine bir iki açıklama eklemek yararlı olabilir düşüncesindeyim.
“Teknoloji , bilinen veya geliştirilen yöntemleri ve bilgileri kullanarak insan hayatını kolaylaştırma veya iyileştirme amacıyla “yararlı” ürünler üretme sürecidir. Akıllı telefonlar bir teknoloji ürünü olduğu gibi, masalar ve sandalyeler de belirli bir maddenin bilgi ve yöntemle harmanlanmış halidir, dolayısıyla teknolojinin ürünleridir.
Nanoteknolojinin amacı maddeyi atomik, moleküler ve supramoleküler seviyede kontrol etmektir. Var olan teknolojileri geliştirerek boyutlarını küçültebildiği için kapsadığı alan geniştir. Bilimin olduğu hemen her sektörde; sağlık, sanayi, elektronik, biyomalzeme, enerji ve daha birçok alanda nanoteknoloji çalışmalarını görebiliriz. Örneğin, nanobilim ile sağlık sektöründe kanser hastalarının kanserli hücrelerini tedavi etmek amacıyla vücuda mikroskobik boyutta robotları alıp hücreleri tedavi etmeleri mümkün olabilir. Bu konuda en az on yıldır yoğun araştırmalar yapılmaktadır.” 


Okunma Sayısı: 169

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.