s
Muğla
07 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DOĞRU ANLAMAK. DOĞRU YAŞAM ÖLÇEKLERİ (20)

04 Temmuz 2024, Perşembe 18:03


Birilerine sebepsiz ve gereksiz yere tabi olmayın.Tabi olsanız bile mutlaka sebeplerini doğru seçin.Aksi halde yaptığımız tercih ,aptallık,hatta ahmaklıktır.
?
Bir fırının önünde taze ekmeklere bakarken,manav tezgahında sebze ve meyve seyrederken,lokanta vitrininde enfes yemeklere imrenirken kimse seni küçümseyemez.Bu insan doğasıdır.Bunu senin gibi yapamayanlar,ya aç değildir,ya da saçma bir etraf baskısının etkisi altında yaşamaktadır.
?
İstemek, son derece insani, doğasına uygun bir sahip olmak duygusudur.Ama, bu istemde ısrar etmek,çoğu zaman karakterimize zarar veren haksız ve bencil bir harekete dönüşür..
?
Eleştirmek son derece haklı bir eylemdir.Anlamı ,yanlışı belirtmek ve düzeltmektir. Ama,çoğu eleştiri heveslisi bunu doğru yapmaz,İpin ucunu kaçırarak ,küçük düşürür hatta suçlamaya kadar gider. Yüzüne gözüne bulaştırır.Eleştiri, daima nezaket ve yapıcı bir tutumla yapılmalıdır.Aksi, kavga ve nefret doğurur.
?
Bir de, sabretmeyi, genellikle yanlış anlar ve farklı bir anlam olarak biliriz.Katlanmak gibi.Oysa sabır,bir yanlışın nereye varacağını,sebepleri tahlil ederek akıllıca beklemektir.
?
Vefakar olmak,minnet duyabilmek en önemli meziyettir. Ancak bunu, kendini çılgınca feda etmek manasında anlamak,o derece saçma ve safça bir anlayıştır.
Beynimizin tanrısal tasarımı
İnsan beyninin gücü nereden geliyor.Öyle bir güç ki,kendinden binlerce kat fazla enerji sahibi ve devasa yırtıcı canlılara karşı dünya hayatına hakim olabilmiş.Buna neden olan olgunun, insan beyninin yoğunluğu ve olağanüstü hücre yapısı olduğunu diyebiliyoruz.Bunun manası,beynimizin büyüklüğü değil,veya vücudumuza göre beynimizin hacim olarak kocamanlığı da söz konusu değil.Üstünlüğün nedeni fiziksel ve hacim olarak beyin büyüklüğü olsa,balina,fil gibi kocaman cüsseli hayvanların dünyaya egemen oluşundan bahsederdik. Beden oranının fazlalığı da beynin üstünlüğünü sağlamıyor.Öyle olsa başta fareler dünya yönetimini ele geçirirdi. Beyin beden oranımız %2 olmasına rağmen ,insan beyninden fazla orana sahip canlılara da üstünlük kurabiliyoruz. O halda beynimizin üstünlüğü nereden geliyor:İnsan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron,( sinir hücresi) bulunuyor. Bizi canlıların hakimi yapan,işte beynimizi oluşturan bu nöron sayısıdır.Hatta bundan da öte,aklımızın üstünlüğü, beynimizi oluşturan bu sinir hücrelerinin-nöron-sayısından çok, bu, beynin sinir hücreleri-nöron-arasında yoğun biçimde var olan,işleyen bağlantıların mükemmel varlığından ileri gelmektedir. Gerçekten de, beyin sinir hücreleri arasındaki bu bağlantı sıklık ve yoğunluk derecesi,insanın akıllılık seviyesinin biyolojik göstergelerinden biri olduğu kabul edilmektedir. Bu harika ve mucizevi insan beyin yapısını,milyonlarca sene öncesinden başlayan evrimini,bu evrensel var edişin genel evriminin sebepleri,sebep sonuç gelişimini,aklın ve bilim dediğimiz zerre misali gerçekleri de içeren oluşumu tasarlayan,bu tasarımı tüm evrenin, ve zaman'ın yaratılış tasarımı sistemine yerleştirerek sanki ,bu tümel tasarımın,dünya oluşumu ve dünyada insan ve bütün dünya varlığı ve canlılığı hedefi için planlayan yüce bir Yaratana bağlayıp inanmayı sağlıyor. Evet aynen öyle. Dünya,zaman ve tüm evren,muhteşem bir sistemde gelişmeye devam ediyor.Olağan üstü hayranlık uyandıran sonsuz detay prensip ve sistemi içersinde,son derece uyumlu,dakik bir varoluş ve devam uyumluluğu göstererek.Düşünelim biraz. Avuç kadar beynimizde harıl harıl çalışan 100 milyar nöron dediğimiz sinir hücresini.İlaveten glia adı verilen lojistik destek görevi veren ve nöronların sayısından on kat daha fazla olan hücreler de beyinimizde cirit atıyor .Bu nasıl bir sistemdir Tanrım.Nasıl bir hayat?Nasıl bir canlı,insan,dünya,evren ve zaman...Bunu anlamak ,inanabilmek,huzur ve arınmışlığı yaşamak. Sana şükürler olsun Allahım.


Okunma Sayısı: 174

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.