LAÇİNNN
s
Muğla
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DOĞRU ANLAMAK 34 . DOĞRU YAŞAM ÖLÇEKLERİ.

26 Ağustos 2024, Pazartesi 16:12

1.    Tarihini seven biri olarak, eskilerden kalma kitap gibi bir söz hatırladım:Varın siz değerlendirin. : İyiliğe karşı iyilik yapmak her kişinin karıdır.  Kötülüğe karşı iyilik yapmak ise, er kişinin karıdır.  ". 
                       Ω
2.    Sevdiklerini düşünmen ve bağlı olman doğrudur.  Ama kimine, kuruma, partiye bağımlı olup öyle kalman gerekmez.  Çünkü bağımlılık eziklik demektir. 
                    
                    Ω   
3.    Çocukluğumuzu doyasıya yaşadığımız sürece mutlu kalabiliyoruz. Bıraktığımız anda zaman, farklı işlemeye başlıyor hakkımızda. Kimi hayat yorumcuları, insanın  , çocukluk heveslerini bırakması ile  yaşlanmaya başladığınıı söylerken, kimi tahlilciler, insanın,  yaşlanmasından dolayı  , çocukça ilgilerinden uzaklaştığını savunmuşlardır. Ben de aynı fikirdeyim. Çocukluk evremiz, ne yazık, terkedilmiş mahalle gibi kimsesiz. Hatta hatırlamak bile gelmez aklımıza. Gelse de küçümseyip geçeriz. Biraz vefasızlık, biraz da aptallıktır. En mutlu yaşadığımız hayat devremizi hayatımızdan dışlamak, hatta yaşanmamış saymak.  . 
                                                                                
                     Ω   
4.    Birilerine sebepsiz ve gereksiz yere tabi olmayın. Tabi olsanız bile mutlaka sebeplerini doğru seçin. Aksi halde yaptığımız tercih , aptallık, hatta ahmaklıktır.  
                   
                     Ω
5.    Bir fırının önünde taze ekmeklere bakarken, manav tezgahında  sebze ve meyve seyrederken, lokanta vitrininde enfes yemeklere imrenirken kimse seni küçümseyemez. Bu insan doğasıdır. Bunu senin gibi yapamayanlar, ya aç değildir, ya da saçma bir etraf baskısının etkisi altında yaşamaktadır. 
                  
                    Ω
6.    İstemek,  son derece insani,  doğasına uygun bir sahip olmak duygusudur. Ama,  bu istemde ısrar etmek, çoğu zaman karakterimize zarar veren haksız ve bencil bir harekete dönüşür. .                     Ω
7.    Eleştirmek son derece haklı bir eylemdir. Anlamı , yanlışı belirtmek ve düzeltmektir.  Ama, çoğu eleştiri heveslisi bunu doğru yapmaz, İpin ucunu kaçırarak , küçük düşürür hatta suçlamaya kadar gider.  Yüzüne gözüne bulaştırır. Eleştiri,  daima nezaket ve yapıcı bir tutumla yapılmalıdır. Aksi,  kavga ve nefret doğurur. 
                     Ω
8.    Bir de,  sabretmeyi,  genellikle yanlış anlar ve farklı bir anlam olarak biliriz. Katlanmak gibi. Oysa sabır, bir yanlışın nereye varacağını, sebepleri tahlil ederek akıllıca beklemektir.  
                
                   Ω
9.    Vefakar olmak, minnet duyabilmek en önemli meziyettir.  Ancak bunu,  kendini çılgınca feda etmek manasında anlamak, o derece saçma ve safça bir anlayıştır.  
10    Kimi zaman hayatımız zor koşullarda geçer.  Savaş alanı gibi. Elimize geçen her türlü malzemeyi silah gibi kullanmak zorunda kalırız.  Herkes gibi. Yaşamak ip üstünde yürümekten beter olur. . 
                
                  Ω
11.    Herkesin hayatta yeni bir şans hakkı vardır.  Kiminin kısa ömürlü, kiminin uzun ömürlü şansı vardır. Bazen de şans,  şansı doğurur, ikiye katlar.  . 
                   
                   Ω
12.    Gününü, vaktini hep yarışlarla geçiren insanlar var.  Öyleki, bulduğu her fırsatta yarışa kalkar. Hayatını, yarış kazanmaya adayan insan, bunu sadece denemeyle yetinmelidir. Aksi halde bol bol hayal kırıklığı ve kendini bitirme sıkıntısı yaşamaya mahkum oluverir
 


Okunma Sayısı: 186

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.