s
Muğla
07 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Datça Turizm Müdürü'nden Anılar (9) Mavi Bayraklı Plajlar

20 Haziran 2024, Perşembe 16:21

Datça'nın yo­lu­nun dar ve vi­raj­lı ol­ma­sı­nın ge­tir­di­ği en önem­li prob­lem Da­la­man ha­va­ala­nın­dan uzun süren trans­fe­riy­di. Şehir mer­ke­zin­de­ki ya­şa­nan su ke­sin­ti­le­ri ve arıt­ma te­si­si­nin bit­me­me­si ne­de­niy­le ka­na­li­zas­yon ol­ma­dı­ğı için fos­sep­tik­le­rin bo­şal­tıl­ma­sı gibi alt yapı prob­lem­le­ri se­zon­da yoğun ola­rak ya­şa­nı­yor­du.
Datça'nın ca­zi­be­si­ni ar­tı­ra­cak temiz deniz ve plaj­la­ra ve­ri­len mavi bay­rak alın­ma­sı için ça­lış­ma­la­ra baş­lı­yor­duk. O dö­nem­de Eme­cik köyü, Çift­lik Ko­yun­da­ki Aktur pla­jı­na ve­ril­miş olan Mavi Bay­rak­lı plaj vardı. Mavi bay­rak­lı plaj sa­yı­sı­nı ar­tır­mak için Tür­ki­ye Çevre Vakfı'nın yet­ki­le­riy­le gö­rü­şe­rek, Aktur'un ya­nın­da, Datça'da Ka­ra­in­cir, Ku­ru­ca­bük ve Mer­kez­de Öğ­ret­men evin­den, Fuda Otel, Uslu Otel, Mare Otel, Club Datça ile otel ve pan­si­yon­la­rın yoğun bu­lun­du­ğu Villa Datça önüne kadar uza­nan sa­hi­le de mavi bay­rak ve­ril­me­si ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­dık. Kural ge­re­ği sa­hi­le her­han­gi bir de­re­den su gel­me­me­si ve sa­hi­lin dü­zen­len­miş ol­ma­sı, 1 yıl bo­yun­ca su nu­mu­ne­le­ri­nin alı­nıp, Muğla'ya la­bo­ra­tu­va­ra gön­de­ri­lip so­nuç­la­rın alın­ma­sı ge­rek­liy­di.

Ka­ra­in­cir ve Ku­ru­ca­bük'de sorun yoktu ama Mer­kez, İskele Ma­hal­le­sin­de­ki sa­hil­de Club Datça'nın ya­nın­dan de­ni­ze ula­şan bir dere vardı ve dü­zen­len­me­miş pa­ti­ka bir yol sa­hil­de uza­nı­yor­du. De­re­nin kuru bir dere oluşu ve Özel Çevre Ko­ru­ma Baş­kan­lı­ğı­nın des­te­ğiy­le sa­hil­de ya­pı­la­cak yü­rü­yüş yolu dü­zen­len­me ça­lış­ma­sı­nın bi­ti­ril­me­siy­le mavi bay­rak ve­ri­le­bi­le­ce­ği ka­ra­rı alın­ma­sı sağ­lan­mış­tı. Çevre H. Sağ­lı­ğı, Tek­nis­yen­le­ri Übe­yit Yüzen ve Meh­met Genç su nu­mu­ne­le­riy­le il­gi­li ça­lış­ma­la­rı yü­rüt­me­ye baş­la­mış­lar­dı. Plaja bir ad ver­me­nin ge­rek­li ol­du­ğu or­ta­ya çı­kın­ca, sa­hil­de bu­lu­nan Dev­let Has­ta­ne­si­nin adı­nın ve­ri­le­rek pla­jın adı ' Has­ta­ne altı' Plajı olu­yor­du.
Bir yıl sonra 1999 yı­lın­da Tür­ki­ye Çevre Vakfı yet­ki­li­le­ri gel­di­ğin­de Datça Be­le­di­ye­si'nce dü­zen­len­miş adı Has­ta­ne­al­tı Plajı olmuş sa­hi­lin yeni ha­li­ni, dü­zen­len­miş yü­rü­yüş yol(Bu­gün­kü Sevgi Yolu) gö­rü­lün­ce, Has­ta­ne altı Plajı Mavi bay­rak ile ödül­len­di­ri­li­yor­du. Datça, Eme­cik kö­yün­de­ki Aktur, Ku­ru­ca­bük ve Ka­ra­in­cir plaj­la­rı da mavi bay­rak­lı plaj­lar ker­va­nı­na ka­tıl­ma­sıy­la Datça'nın 4 Mavi Bay­rak­lı plajı olu­yor­du.
Datça'daki Öğ­ret­me­ne­vi önün­de dü­zen­le­nen tö­re­ne 'Has­ta­ne­al­tı Pla­jı­na Mavi bay­rak pa­no­su yer­leş­ti­ril­miş Mavi Bay­rak asıl­mış­tı. Za­ma­nın Datça Kay­ma­ka­mı Hü­se­yin Ergi ve Be­le­di­ye Baş­ka­nı Erol Ka­ra­kul­luk­çu yap­tık­la­rı ko­nuş­ma­da Mavi bay­rak sa­yı­sı­nı ar­tı­rıl­ma­sın­da emeği Tu­rizm Da­nış­ma Mü­dür­lü­ğü ve Çevre Sağ­lı­ğı tek­nis­yen­le­ri­ne te­şek­kür edi­yor­du.

Gün­ler sonra Öğ­ret­men Evi­nin önün­den yü­rü­yüş yo­lu­na doğru yü­rür­ken, plaj çan­ta­lı bir hanım, beni dur­dur­muş­tu. 'Bu sa­hi­le, Tu­rizm Mü­dü­rü ola­rak bu Mavi Bay­rak'ı siz ver­dir­miş­si­niz' diye sor­muş, yü­zün­de­ki kız­gın ifa­de­yi fark eden ben, 'Be­le­di­ye'nin mü­ra­ca­atıy­la oldu, biz kat­kı­da bu­lun­duk' diye ka­ça­mak cevap ver­miş­tim. “Bu­ra­sı sakin bir sa­hil­di, Mavi Bay­rak ver­di­niz, şimdi ka­la­ba­lık­laş­tı” şek­lin­de­ki söz­le­ri­ni unut­mu­yo­rum.
(SÜ­RECEK)


Okunma Sayısı: 315

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.