LAÇİNNN
s
Muğla
17 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Datça Kazan Betçe Kepçe DATÇAMIZIN İNCİLERİ: Mürdümük Çorbası

22 Temmuz 2024, Pazartesi 17:17
Datça Kazan Betçe Kepçe DATÇAMIZIN İNCİLERİ: Mürdümük Çorbası

Biz Datçalıları geçmişte kana kana doyurup midemizi huzura erdiren en değerli besin ve şifa kaynağımız mürdümüğü 'de nankörlük edip, rafa kaldırdık. Bir ak, bir de gara mürdümük vardı. Ak mürdümüğe mengefe 'mi ne denirdi? Bu mürdümük gari. Bezelye ile mercimek arası bir şeydi. kabuğunun üstünde kara kara benekler vardı. Gıraç yerlere ekilirdi. Biz çocukların Hıdırellez de en zevkli eğlencesiydi. İhtiyaç kadar çalmak mübahtı. Biz çocuklara Hıdırellez de sınır yoktu.
Tenha bir yerde ateş yakar, taze mürdümüğü kazanlara doldurur, sararıncaya kadar haşlar, kabuğunu tuzlar, dişlerimiz arasında kabuğundan sıyırır, midemiz patlayıncaya kadar yerdik.
Şoraya bakın bakan, sanki asırlar öncesinden söz ediyoruz. Bu kadar kısa sürede nasıl koptuk köklerimizden? Veya nasıl kopardılar kendimizden? İnanılır gibi değil.
Ben napaaan mercimek çorbasını, yayla çorbasını. Mürdümük çorbası olduktan sonra. Önce mürdümüğü haşlarsın, gıyım gıyım gıydığın soğanı, birazcık salçayla, yeşilimsi zeytin yağında karıştırarak gavurursun. Haşladığın mürdümüğün üzerine döküverir, tekrar gaynarsın. Piştiğinde üzerine gavrulmuş sovanla ıldır ıldır edik duru olacak. Bir de yanında ıslatılmış kıtırak (peksimet)...De gidi deehhh... Yime de... Yanında yat! 14-07-2024


Okunma Sayısı: 202

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.