BAŞKALAŞIM(Metamorfoz)
04 Temmuz 2019, Perşembe 11:03Bir türün, aynı tür içerisinde, morfolojik, fizyolojik ve anatomik olarak birbirinden tamamen farklı yapılara dönüşmesi demektir. En bilinen örneği ise tırtılın belli bir süre sonra önce koza (pupa) haline, sonra ise kozanın farklılaşarak kelebeğe dönüşmesidir.
Yüz yılını doldurmaya az bir zamanı kalan cumhuriyetimizin bu günleri bana “eksik metamorfoz” u anımsatmaktadır, bunun en güzel örneği de hamamböcekleridir.
Dün bulunduğum butik otelden çıkıp Cumhuriyetköy- Bozhane ekseninde yürürken bu duyguları yaşadım.
Yemyeşil ortam, yeşili ayrı bir yeşil, ıhlamur ağaçları, cevizler Riva deresi boyuna serpilmiş, Karadeniz'den gelen nem de onları besleyince Abidin'in bile yapamayacağı bir tabloyu bize sunmuş RİVA.Köylülerle konuşuyorum;
Neden bu yerleri korumuyorsunuz?
-Nasıl koruyalım, 4-5 yıl önce metre karesi 5-10 bin eden yerler 3. Köprü geçince birden fırladı ve 500-750 bine çıktı, bir de üstüne devlet köylü üretmesin diye para verirse kim dayanabilir, değil mi?
Sonra sütlerini boşaltan bir mandıra sahibi ile sohbete başladım,
İşleriniz nasıl?
-İyi değil abi, çünkü artık süt yok. Bundan 4-5 yıl önce Cumhuriyetköy'de 12 ton/gün olan süt şimdi 700-800 kg , Bozhane'de ise 4-5 ton/gün olan üretim 350-400 kg inmiş durumda. Eskiden buralar manda yatağıydı, Kanlıcanın meşhur yoğurtlarının çıkış noktası bu köylerdi.
Başımı öne eğdim.
Üretmek, üretimi desteklemek yasaktı. Muhteşem doğası ile hayvancılık için birebir örtüşen bu yerler ranta teslim olmuştu, yedikleri et bile Balıkesir yöresinden geliyordu.
- Bizde yok dedi kasap… yok.
Yirmi yıllık bir dönemde ranta teslim edilen güzel vatanımda üretmek yasaktı, üretimin yok edildiği bir ortam da ise cumhuriyetimiz “eksik metamorfoz” dönemini yaşayarak sokaklarında hamam böceklerinin gezmesini seyrediyordu.
Ne diyordu büyük ozan Naso( Ovidus)
“Kal sağlıcakla Troya,
Gelmiş ayrılık günü gidiyoruz.
Gibi sözler yükseldi Troya'lı topluluktan,
Öptüler toprağı,
Bıraktılar tüten yurdu.”(Metamorfoz-Dönüşümler)
Troya orda duruyor, yağmalanmış, talan edilmiş ve terkedilmiş durumda.
Bizde mi öyle olalım?
Sağlıcakla kalınız, saygılarımla.
Vehbi Mutlugeldi//29//Haziran 19 // Riva.
Not; Hamam böcekleri eksik metamorfozun ürünleridir( bilime göre)
Okunma Sayısı: 2233
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.