LAÇİNNN
s
Muğla
21 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

HIZIR ORUCU BAŞLADI

0
Geç­ti­ği­miz Hafta hızır oru­cu­nun sona er­me­siy­le be­ra­ber son günü do­la­yı­sıy­la İlçe­miz Hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Der­ne­ği şu­be­sin­den hal­kı­mı­za ve üye­le­ri­ne akşam ye­me­ği ve­ril­di.?

Geç­ti­ği­miz hafta sonu İlçe­miz Hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Der­ne­ği şu­be­sin­den Hızır orucu Baş­lan­gı­cı se­be­biy­le bir yemek ve­ril­di.?Cuma günü ye­mek­te bu­lu­şan Hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Der­ne­ği şube üye­le­ri ve çok sa­yı­da va­tan­daş Hızır orucu ve alevi inan­cın­da Hızır'ın yeri ile il­gi­li bilgi alış­ve­ri­şin­de bu­lun­du.

İlçe­miz Hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Der­ne­ği Baş­ka­nı Murat Yıl­dı­rım yap­tı­ğı açı­lış ko­nuş­ma­sın­da şun­la­rı be­lirt­ti:Alevi inan­cın­da Hızır Orucu 3 gün­dür.Es­ki­den de­de­ler bir çok köyde ta­lip­le­ri ol­ma­sı ve ula­şım güç­lü­ğü ne­de­niy­le aynı günde cem ve ce­ma­at ku­ra­ma­dık­la­rı için fark­lı gün­le­re ya­ya­rak ifa et­se­ler de; Gü­nü­müz­de Hızır Orucu Tüm Ale­vi­ler­ce 13,14,15 Şubat ta­rih­le­ri ara­sın­da tu­tul­mak­ta­dır, dedi.

Yıl­dı­rım Hızır'ın Türk Kül­tü­rü, tarih ve ede­bi­ya­tın­da önem­li bir yere sahip ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.Açık­la­ma­la­rı­na şu şe­kil­de devam eden Yıl­dı­rım şun­la­rı be­lirt­ti:”Hızır Oru­cu­nun temel kay­na­ğı Ku­ran-ı Kerim'dir.?Ba­ka­ra su­re­si'nin 203. Aye­tin­de şöyle be­lir­til­miş­tir:Sa­yı­lı Gün­ler­de Allah'ı zik­re­din. De­nil­mek­te­dir.?
Kuran'ın te­vi­li­ni yapan Ab­dul­ba­ki Göl­pı­nar Ku­ran-ı Kerim me­alin­de bu sa­yı­lı gün­le­rin zil­hıc­ce ayı ol­du­ğu ve o ayın da Şubat Ayı­nın 13,14,15'inci gün­le­ri­ne denk gel­di­ği be­lir­til

­di.İslam ale­min­de bir veli, pey­gam­ber ola­rak kabul edi­len Hızır, Arap­ça da “El hazır,Al Hazır” ola­rak geç­mek­te “ye­şil­lik” an­la­mı­na gel­mek­te­dir.Çünkü Hızır'ın otur­du­ğu yer­le­rin ye­şer­di­ği gö­rül­müş­tür. Hızır ale­vi­ler ara­sın­da çok özel bir yere sahip olup fa­ki­rin ya­nın­da za­li­min kar­şı­sın­da­dır.”şek­lin­de açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

Yıl­dı­rım Hızır orucu ve son­ra­sın­da ya­pı­lan et­kin­lik­ler­le il­gi­li şöyle bir açık­la­ma­da bu­lun­du:”Hacı Bek­tas Veli Ana­do­lu Kul­tur Vakfı Datça Cem Evin­de 9-10-11- Uç Gün Hızır Oruç Tu­tu­lup Lokma Oruç Açı­mın­da da­ğı­tıl­dı. 12 şubat 2016 cuma günü saat 13 de Datça cem evi­miz­de Hızır bay­ra­mın ve hızır lok­ma­mız bır­lık­te bay­ram­la­şa­rak lok­ma­mız pay­laş­tık Hızır'la il­gi­li baş­kan murat yıl­dı­rım ko­nuş­tu ar­dın­da De­de­miz Nihat Yo­le­ri Gül­bent ve lokma duası verdi za­ki­ri­miz Dur­sun Ala­bı­yık de­yiş­le­riy­le sona erdi.”dedi.
Oru­cun sona er­me­siy­le be­ra­ber Hızır orucu son­ra­sı Hızır bay­ra­mı kut­lan­dı.

Bay­ram do­la­yı­sıy­la va­tan­daş­la­rı­mız ta­ra­fın­dan ya­pıl­mış lok­ma­lar da­ğı­tıl­dı.İlçe­miz ce­me­vi'nde top­la­nan va­tan­daş­lar lokma pay­laş­tı. Ce­me­vi'nde ya­pı­lan kut­la­ma­lar İlçe­miz Hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Der­ne­ği şu­be­si Baş­ka­nı Murat yıl­dı­rı­mın açı­lış ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­dı. 
Ko­nuş­ma­sın­da şun­la­rı be­lir­ten Yıl­dı­rım Şöyle dedi:”
 Allah irade sı­fa­tı­nı yal­nız­ca in­san­la­ra ver­miş­tir.Oruç ira­de­nin im­ti­ha­nı­dır.Vü­cu­da aklın 

hük­mü­dür.Ce­nab-ı Allah;” Oruç benim için­dir, onun mü­ka­fa­tı­nı ben ve­re­ce­ğim” diye bu­yur­muş­tur.

Bu ni­yet­le Hızır Orucu üç gün tu­tul­duk­tan sonra, yani Per­şem­be­yi Cu­ma­ya bağ­la­yan gece evin ha­nı­mı ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ge­niş­çe bir tepsi içe­ri­sin­de di­bek­te iyice kav­rul­muş olan orta Ana­do­lu “Kömme” veya “köme” doğu ana­do­lu­da ise kavut ola­rak ifade edi­len lok­ma­nın üstü ka­pa­tı­la­rak bir odaya konur. 

İnanca göre Per­şem­be­yi Cu­ma­ya bağ­la­yan gece Hızır ge­le­rek Kavut'a bir iz veya işa­ret koyar. Daha sonra Kavut eğer ke­sil­miş­se kur­ban­la bir­lik­te Lokma ola­rak da­ğı­tı­lır.Bu gün ke­si­len Hızır kur­ba­nı ve Lokma pay­la­şı­mı için top­lan­dık Allah he­pi­mi­zin oru­cu­nu kabul etsin 

Hızır'ı yo­lu­muz­dan Yar­dı­ma muh­taç­la­rı hızır'dan ayır­ma­sın”dedi.
Son­ra­sın­da de­de­le­rin du­asıy­la ke­si­len ve adet­le­re uygun şe­kil­de ha­zır­la­nan kuban ve lok­ma­lar pay­la­şıl­dı.Lokma pay­la­şı­mı sı­ra­sın­da Ko­nuş­ma­sı­nı yapan Yıl­dı­rım Şun­la­rı be­lirt­ti:”Her insan ya­şa­mın­da mut­la­ka şük­ran gün­le­ri var­dır.

Zor gün­ler­de­3n kur­tu­lan­lar şük­ra­nı ola­rak du­ala­rın, kur­ban­la­rın, lok­ma­la­rın ka­bu­lü için dar gün­le­rin­de Hızır ye­tiş­sin diye Allah rı­za­sı aş­kı­na, Hızır Aş­kı­na oruç tu­tar­lar.

Hızır Kur­ba­nı sı­ra­dan kur­ban­lar gibi de­ğil­dir.Kur­ban edi­lecek hay­van en az üç ay ön­ce

­sin­den be­lir­le­nir.?Bu süre içe­ri­sin­de iyi bes­le­nir.?Tuzu, suyu, yemi eksik edil­mez.?

Kur­ban önce te­miz­le­nir.?Kur­ban ke­si­lir­ken, ka­nı­na kim­se­nin bas­ma­ma­sı­na dik­kat edi­lir.?Akan kan bir çu­ku­ra akı­tı­lır. Üstü ka­pa­nır veya suyla kan yı­ka­nır.Kan izi or­ta­da bı­ra­kıl­maz.Ke­si­len kur­ban etin­den bir kısmı pi­şi­ri­le­rek ev hal­kı­na pay­laş­tı­rı­lır.

Kalan büyük bir kısmı da kapı kom­şu­ya da­ğı­tı­lır.Kur­ban ke­mik­le­ri ge­li­şi güzel çöpe atıl­maz.Kur­ba­nın ke­mik­le­ri açı­lan bir çu­ku­ra özen­le gö­mü­lür . Bu gün adet­le­ri­mi­ze inan­cı­mı­za ve örf ade­ti­mi­ze göre kes­miş ol­du­ğu­muz bu kur­ba­nı Allah kabul Hızır kut­sal ey­le­sin dedi.
Du­ala­rın ve oku­nan tür­kü­le­rin ar­dın­dan bay­ram kut­la­ma­la­rı sona erdi.(DATÇA HABER)
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!