s
Muğla
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Simge AYBEY: Datça Belediyesi’nin Eylül ayı meclis toplantısı, 3 Eylül Salı günü saat 10:00’da Belediye hizmet binasındaki meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Belediye Başkanı Aytaç Kurt yaptı. Başkan Kurt, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün önemine vurgu yaparak bu günlerin ülkemiz için taşıdığı anlamı açıkladı.

Toplantının gündeminde dört ana konu ele alındı:

  1. Karaköy Mahallesi 538 Parsel Üzerindeki Binanın Sağlık Evi Olarak Tahsisi: Karaköy Mahallesi’nde boş durumda bulunan binanın sağlık evi olarak tahsis edilmesi önerildi. Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu raporları incelendi. Ancak, Sağlık Bakanlığı’ndan herhangi bir talep gelmediği için, sağlık evi olarak tahsis talebi oluşursa konunun yeniden değerlendirilmesi uygun bulundu. Ayrıca, bölgede 1/1000 ölçekli İmar Planı çalışması yapılması önerildi.

Başkan Kurt, daha önce Büyükşehir Belediyesi’nin Hastane Kavşağı’nda bir semt polikliniği açma planını açıkladı. Ancak, Sağlık Bakanlığı bu planı reddetti ve mevcut sağlık tesislerinin yeterli olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut yeri kreş veya veteriner hizmetleri gibi başka amaçlarla dönüştürme planları da olduğunu belirtti. Kurt, Datça'nın sağlık hizmetleri konusunda yeterli tesis bulunup bulunmadığının halkın takdirine bırakıldığını, nüfusun artırılması gerektiğini vurguladı. Mevcut nüfusun 25.600 olduğunu ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için bu sayının en azından 30.000’e çıkarılması gerektiğini söyledi.

MHP Meclis Üyesi Emrah Kara, Karaköy Mahallesi 538 Parsel üzerindeki binanın sağlık evi olarak tahsisiyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“İmar planının mevcutta tescilli bir bina olduğu için 1/1000 ölçekli imar planının buranın tahsisiyle ilgili bir engel teşkil etmediğini düşünüyorum. Sağlık konularında siyasetin yapılması doğru değil bence. Bunu meclis gündemine taşımamalıydık. Ancak, nüfusu 1000’e yakın olan mahallemiz ve Datça’nın 2. girişindeki marina çevresinde sağlık ocağı dahi olmayan bir yer söz konusu. Bu nedenle sağlık evi tahsisinin siyasi bir mesele olmadığını düşünüyorum. Tahsis konusunun ilgili yazıya alındıktan sonra Sağlık Bakanlığı veya diğer kurumlarla tekrar görüşülmesini talep ediyorum.”

Başkan Kurt, sağlık, eğitim ve spor konularının siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirtti. Sağlık evi konusunda mevcut şartların ve kanunların topluma nasıl fayda sağlayacağını ve eksiklikleri vurguladı. Büyükşehir Belediyesi’nin açmayı planladığı yerin Sağlık Bakanlığı tarafından olumsuz raporlandığını ve halkın taleplerinin olduğunu belirtti.

CHP Grup Sözcüsü Tugay Eser ise şu açıklamayı yaptı,

“Biz sadece Karaköy Mahallesi’nde değil, diğer köylerde de sağlık evi ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmanın kapsayıcı olarak tüm mahallelere yapılmasını istiyoruz. Hep beraber toplanıp yerleri belirleyip bir sonuca ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Normal meclis işleyişi uygun bir önerge olmamıştı ama sağlık konusu olduğu için bunu gündeme aldık. Bunu çalıştıktan sonra kendileri sağlık müdürlüğüne iletecekler. Bize bir yazıyla tahsis talebiyle gelirse, biz bunu değerlendirmeye alabiliriz. O da zaten müdürlüğümüze gelecektir. Gerçekten Datça’nın sağlık problemi açısından kardiyolojinin mutlaka ve mutlaka olması gerekiyor.”

MHP grup sözcüsü Serdar Ören, “Biz bu konuda özellikle sağlık evi için muhtarlığın bünyesinde, muhtarlığımızın aracılığıyla bir istek yazısının yazılmasını ve bu yazının milletvekilleri nezdinde takip edilmesini sağlayacağız. Bu hizmeti en kısa sürede kazandırmak için çabalayacağız. Daha önce de sözünü almıştık. Özellikle sağlık hizmetlerinden daha etkin faydalanmak için vatandaşlarımızın ikametgahlarını Datça’ya taşımlarını biz de destekliyoruz.”

Gündemin ikinci maddesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen yönetmelik taslağı görüşüldü. Belediye Meclisi tarafından 06.08.2024 tarih ve 66 sayılı karar ile Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün kadrosunun iptal edilerek, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün kurulmasına karar verilmişti. Bu kapsamda, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelik taslağı hazırlanarak meclise sunulmuştur. Konunun meclis tarafından değerlendirilerek gerekli kararların alınması talep edildi.

 toplantıda önemli bir gündem maddesini ele aldı. Toplantının en dikkat çeken konularından biri, üçüncü madde olan Sahil Alanlarının Belediye Başkanlığına Tahsisi maddesi oldu.

Öneri, ‘’Datça ilçemiz sınırları içinde bulunan İskele Mahallesi Kargı Koyu, Ilıca ve Kumluk mevkii, Emecik Mahallesi Karaincir mevkii, Mesudiye Mahallesinde bulunan Ovabükü, Hayıtbükü Kızılbük sahil kesimleri ile Yaka ve Cumalı Mahalleleri Palamutbükü mevki sahil kesimleri Datça İlçesi sınırları içinde bulunan diğer tüm sahil/kıyı alanları ile birlikte kıyı Kanunu doğrultusunda halkın serbestçe kullanımına açmak ve günübirlik yararlananların duş, soyunma kabini wc  gibi gereksinimleri karşılayacak geçici yapıların hizmete sunulması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından, Belediye Başkanlığımıza tahsis talebinin mecliste görüşülmesini talep edildi.

Kurt, meclis toplantısında sahillerin kullanımı ve kaçak yapılarla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, ‘’özellikle bu sahillerin kullanımı hakkında uzun süredir mücadele ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzeyinde girişimlerimiz var; kendilerinin de bu konuyu çözmek için gayretleri olduğunu biliyoruz. "Sahiller halkındır" deyip iki taraf da ne yapacağını karıştırmış ve karar vermemiş halde. Israrla sosyal medya üzerinden belediyeye karşı bir tavır takınarak kaçak yapılarla ilgili yıkım kararları var. Yıkımlarla ilgili sahillerin kullanımı ile ilgili dört işletmeye dava açmışız ve yürütmeyi durdurma kararları var. Yürütmeyi durdurma kararları olduğu sürece biz bu yapılarla ilgili herhangi bir işlem yapamıyoruz; yapsak suç işlemiş olacağız. Bazı arkadaşlar sosyal medya üzerinden "Bunu böyle yapın" diyor. Bodrum Belediyesi bu konuyla ilgili imar mevzuatının bazı bölümlerinde gecekondu kanunu ve kıyı kanununa göre düşünüp gecekondu kanununa göre yıkalım demiş, yıkmışlar. Şimdi hepsi yargılanıyor.’’

Eğer kıyıların kullanım konusunda tespitlerde bir düzenlemeyi belediyelere bırakmazlarsa birçok alanda bu sorun devam edecek.

 

‘’Kıyıların kullanımları belediyelere geçmediği sürece bu problem bitmeyecek’’

Kıyıları belediyelere bırakmazlarsa işgaldi cezalandırmaydı bu süreç ne yazık ki bitmeyecek bize göre çıkış yolu kıyıların kullanımını Belediyelere bırakmaları gerekiyor. Belediyelere bırakmazlarsa bugünkü yaşadığımız birçok sorunu yaşayacağız.

 

‘’Biz 2 tane otoparkı işletemedik, bu kadar sahilleri nasıl işleteceğiz?’’

‘’Halkımız bundan sonra hizmeti bedavaya mı alacak? Aynı hizmeti daha kaliteli, daha ucuz mu alacak? İşletmelerimizin nasıl olacak? ‘’

Sahillerin kullanımı ve işletilmesiyle ilgili önemli tartışmalar yaşandı. Milliyetçi Hareket Partisi Grup Sözcüsü Serdar Ören, ‘’Bu konu hassas bir konu, Datça’mız için yıllardır en hassas konulardan biri. Gördüğüm kadarıyla bizler burada tahsis istedikten sonra nasıl bir uygulama yapılacağı dair geniş bir açıklama yok. Halkımız bundan sonra hizmeti bedavaya mı alacak? Aynı hizmeti daha kaliteli, daha ucuz mu alacak? İşletmelerimizin nasıl olacak? Nasıl bir uygulama yapacağız, bunlarla ilgili herhangi bir açık beyan yok. Kurubük ve Gerence Koyu’nda çok büyük sıkıntı var, karavan istilası var. Sahiller halkın, ama ortada insanları rahatsız eden bir ortam var. Biz 2 tane otoparkı işletemedik, bu kadar sahilleri nasıl işleteceğiz? Bu beni endişelendiriyor. Tam para kazanılacak dönemde 2 tane otoparkta görevli yok.’’

Cumhuriyet Halk Partisi  Grubu Sözcüsü Şinasi Tugay Eser Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığının tahsis talebine ne şekilde yanıt verileceği ve tahsisin hangi koşullarda yapılacağıyla ilgili belirsizliklerin olduğu vurgulandı. CHP Grubu Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Gündoğan, bu belirsizlikler netleşmeden tahsis sonrasında nasıl bir uygulama yapılacağına dair bilgi vermenin doğru olmayacağını belirtti. Tahsisin gerçekleşmesinin ardından halk toplantıları düzenleyerek ortak akıl oluşturmayı planladıklarını, sadece tahsis yazısının beklenmesi gerektiğini ifade edildi.

Ak Parti Grubu Sözcüsü Vedat Erdağı ise kıyılarla ilgili mevcut yasa ve yönetmeliklerin bazı maddelerini inceledikten sonra, öneriyi desteklediklerini ve merkezi hükümet olarak tahsisin gerçekleşmesi için gerekli tüm çabayı göstereceklerini duyurdu. Datça Kent Konseyi’nin “Kıyılar halkındır, Datça Belediyesi’nindir” görüşünü desteklediklerini belirtti.

Toplantının sonunda yapılan oylamada, öneri oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantının devamında, 4. madde olan 2024 yılı ek bütçe konusu görüşüldü ve grup sözcüleri gündem dışı konuşmalar yaptı.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!