s
Muğla
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BABA YADİGARI BALCI TİCARET’E KADIN ELİ DEĞDİ

BABA YADİGARI BALCI TİCARET’E KADIN ELİ DEĞDİ
Simge AYBEY: Datça Yarımadası’ndaki otomotiv yedek parça sektöründe baba yadigarı olan Balcı Ticaret, artık Tülay Özberk’in liderliğinde kadın gücüyle yönetiliyor. 1984 yılında babası tarafından kurulan bu köklü işletme, 40 yıldan fazla bir süredir bölgenin ilklerinden biri olarak tanınıyor.

Tülay Özberk, babasının vefatının ardından mimarlık kariyerinle beraber iki kariyeri dengede tutarak Balcı Ticaret’in başına geçiyor.

“Kadın gücüyle sektörde fark yaratmak istiyorum,” diyen Özberk, babasının emekleri ve mirası üzerine inşa ettiği bu işletmeyi, kadın liderliğinde modern bir anlayışla geliştirip büyütüyor. Balcı Ticaret,  Datça sanayiinin henüz oluşmadığı yıllarda ilk adımlarını atan bir işletme olarak öne çıkıyor. Datça'da sanayi sektörünün temellerinin atıldığı yıllarda, babasının kurduğu bu firma, otomotiv yedek parça ve sanayi malzemeleri konusunda bölgenin öncü adreslerinden biri oldu. Bugün, Tülay Özberk’in liderliğinde, Balcı Ticaret, otomotiv yedek parça, lastik, akü ve yağlama gibi geniş bir ürün yelpazesi sunarak sektördeki önemli rolünü sürdürüyor.

“Kadınlar her sektörde başarılı olabilir,” diyerek, sektördeki cinsiyet eşitliğini destekliyor ve kadınların sektördeki rolünü güçlendirdi. Datça’nın artan nüfusu ve ekonomik koşulları doğrultusunda otomotiv yedek parça ve diğer ihtiyaçlar için genişleyen talebi karşılamak amacıyla, Balcı Ticaret’i daha da büyütmeyi hedeflediğini belirtti.

Kadın liderliği ve babadan kalma mirası birleştiren Tülay Özberk, ‘’Datça’da henüz kimse yokken, sanayi daha kurulmamışken, 1984’te babam ilk açanlardan biri oldu. Bu yüzden de Balcı Ticaret, tanınırlık açısından çok yüksek seviyede. Aynı zamanda İzmir ve Aydın sanayisinde Balcı Ticaret hâlâ çok tanınıyor. Datça’da yaşıyorum ve Datçalıyım. Buradaki iki köyden geldim. Asıl mesleğim mimarlık; ofisim Datça’da ve yaklaşık 27 yıldır mimarlık mesleğini devam ettiriyorum. Burası babadan kalma bir yer; babam 10 yıl önce vefat etti. Vefatından sonra hem çalışanlarımızı mağdur etmemek hem de yeni bir sektöre adım atmak adına, aslında bilmediğimiz bir sektöre el atmış oldum. Ama iyi ki el atmışım dedim. Mimarlık mesleğimle bu sektör çok iç içe değil ama esnaflık ve ticaret zaten benim sevdiğim bir işti, bu yüzden devam ettirdik. Babam bu dükkanı 1984 yılında açmıştı. Balcı Ticaret denilince artık İzmir firmalarından tutun da Aydın, Muğla’daki bütün firmalar bizi tanır oldu. Hatta bu isimden beslendik bile. Babam vefat ettikten sonra da, bu işin kadın işi ya da erkek işi olduğuna bakmadan, devam ettirmeye karar verdim. Nitekim personelimizin emekli olmasıyla birlikte bu sene artık işin tamamen başına geçmeye karar verdim. Hem satış kısmında hem muhasebe kısmında işin içinde olacağım. Sanayideyim artık. Satış yapıyoruz; burada tamircilerle ve sanayi esnafıyla aramız çok iyi. Zaten 10 yıldan beri gelip gittiğim için alışılmış bir durum vardı. Artık kadınlar her sektörde yer alabilir. Bu sektörde kadın çalışmaz gibi bir kavram yok. Ben 27 yıl önce inşaat sektörüne girdiğimde de aynı durum vardı. Dediler ki, erkek egemen bir iş nasıl yapacaksın? Ama inşaatta da başarılı olduk. Şimdi sanayide de adımız olsun istiyoruz. Bu yüzden sanayide de devam edeceğiz ve işimizi daha da büyütmeyi düşünüyoruz. Datça’da nüfus arttıkça ve ekonomik koşullar nedeniyle ihtiyaçlar da çok arttı. Yedek parça, lastik, akü gibi tüm segmentlerde büyük bir talep var. Dükkanımızda oto yedek parça, yağlama hizmeti sunuyoruz. Silecek de değiştiriyoruz. İstediğiniz her türlü ürüne ulaşabilirsiniz. İnsanları hiç bekletmeden anında ürünleri teslim etmek hedefimiz. Bu yüzden işimizi daha da büyütmeye gidiyoruz.’’

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!