LAÇİNNN
s
Muğla
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

HİKAYE ANLATICISI ERTUĞRUL SERTBAŞ, "KIVILCIMDAN ALEVE" GÖSTERİSİYLE ATATÜRK’ÜN HAYATINA IŞIK TUTUYOR!

HİKAYE ANLATICISI ERTUĞRUL SERTBAŞ, "KIVILCIMDAN ALEVE" GÖSTERİSİYLE ATATÜRK’ÜN HAYATINA IŞIK TUTUYOR!
Simge AYBEY: Hikaye anlatıcısı Ertuğrul Sertbaş, "Kıvılcımdan Aleve" adlı gösterisinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt dışına gönderdiği öğrencilerin ve Atatürk’le temas etmiş kişilerin hayat hikayelerini etkileyici bir şekilde sahneye taşıdı.

Hikaye anlatıcısı Ertuğrul Sertbaş, "Kıvılcımdan Aleve" adlı tek kişilik gösterisiyle Datça’nın Hızırşah Kültür Evi’nde saat 20:00’da sahne aldı. Gösterisinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt dışına gönderdiği öğrencilerin ve Atatürk’le temas etmiş kişilerin hayat hikayelerini etkileyici bir şekilde anlattı. Sertbaş, gençlerin Atatürk’ü anlamasını sağlayarak tarihi bir misyon üstlendi ve bu alandaki sınırları zorladı.

Sertbaş, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nde okurken, tarih öğretmeninin etkisiyle bu alana yöneldi. Eğitim sürecinde tarihi yarımadanın etkisiyle hikaye anlatımı konusuna ilgi duydu ve yüksek lisans sonrası tarih öğretmeninin asistanı oldu. Hikayelerini sahnede anlatma deneyimi ise, insanların talepleriyle başlamış ve zamanla kendini bu alanda geliştirmiş. "Kıvılcımdan Aleve" gösterisi, Türkiye’nin 41 ilinde sahnelendi ve büyük beğeni topladı. Sertbaş, Sunay Akın’dan etkilendiğini ancak kendi gösterisinin, Atatürk’ün çevresindeki insanları daha kişisel bir şekilde ele aldığını belirtti. Performansında, Atatürk’ün öğrencilerinin ve temas ettiği kişilerin hikayelerini bir araya getirerek izleyicilere merak uyandıran bir kurgu sundu. Gösterinin geri dönüşleri oldukça olumlu oldu. Sertbaş, tarih ve Atatürk’le ilgili bilmedikleri çok şey öğrendiklerini belirten izleyicilerle etkili bir iletişim kurdu. Ayrıca, sahnede olmanın ona özgüven kazandırdığını ve sürekli olarak kendini yenilediğini vurguladı. Sertbaş, "Cumhuriyetin 100’ü" adlı programında da tarih ve Atatürk’ü anlatmaya devam ediyor. Programında, Atatürk ile temas etmiş kişilerin hikayelerine odaklanıyor ve izleyicilere Cumhuriyetin değerlerini aktarıyor. Son olarak, Sertbaş, Atatürk’ün Cumhuriyet’e sağladığı katkılara dikkat çekti. "Atatürk demek, unutmamak ve vefa duygusu demektir" diyen Sertbaş, tarihin ve Atatürk’ün Türk milleti üzerindeki etkisini vurguladı. Gösterisinin ve programının amacı, Türkiye’nin aydınlanma sürecini ve Türk Rönesansı’nı izleyicilere anlatmak olarak belirledi.

ERTUĞRUL SERTBAŞ KİMDİR?

 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne girdim. Tarih Bölümüne girmemin de enteresan bir hikâyesi var. Lise yıllarında dersime giren tarih öğretmenimin anlatmış olduğu hikâyelerden çok fazla etkilenerek, ondan feyz alarak tarih öğretmenliği bölümünde okumak istedim ve lise son sınıfta bu isteğimi gerçekleştirdim. İstanbul Üniversitesi’nde okurken tarihi yarımadanın çok ciddi manada etkisi oldu. Orada tarih ile buluşmak, oradaki sahafları tespit etmek, oradaki sahaflardan kitaplar almak, hikâye kitaplarını alıp okumak, onları hikâyeleştirmek beni çok farklı bir tarza büründürdü. Mezun olduktan sonrada akabinde yüksek lisansımı yaptım ve kendimi tarih öğretmenimin yanında buldum. Asistanı oldum ve değişik bir metoda büründüm. Zamanla tarihi insanların gözünden hikâyeleştirmeye başladım. Seneler geçtikçe bu durum benim daha da pişmeme ve yetişmeme sebep oldu. Birden kendimi 2018’in başlarında sahnede buldum.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!