LAÇİNNN
s
Muğla
17 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

''CUM­HURİYET'İN 2. YÜZ­YI­LIN­DA, ARTIK KA­DI­NIN SİYA­SET­TE' DE ADINI YAZ­MA­LI­YIZ...'’

''CUM­HURİYET'İN 2. YÜZ­YI­LIN­DA, ARTIK KA­DI­NIN SİYA­SET­TE' DE ADINI YAZ­MA­LI­YIZ...'’
Sebiha ARSLAN:Datça Kadın İş Gü­cü­nü Ge­liş­tir­me ve Yay­gın­laş­tır­ma Der­ne­ği (KİGDER), 5 Ara­lık 1934'te, Türk Ka­dı­nı­na Seçme ve Se­çil­me Hak­kı­nın ve­ri­li­şi­nin 89. Yı­lı­nı basın açık­la­ma­sıy­la kut­la­dı.

“Ey kah­ra­man Türk ka­dı­nı! Sen yerde sü­rük­len­me­ye değil, omuz­lar üze­rin­de gök­le­re yük­sel­me­ye la­yık­sın.”Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti'nin ku­ru­cu­su Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk, tüm dün­ya­ya örnek ola­cak adım­lar­la ka­dın­la­ra yeni bir bakış açısı ka­zan­dır­dı. Cum­hu­ri­yet'in ilk yıl­la­rın­dan iti­ba­ren ka­dın­la­rın si­ya­sal ya­şa­ma ka­tıl­ma­la­rı yö­nün­de bir dizi de­ği­şik­lik ya­pıl­dı.
Tür­ki­ye, Av­ru­pa'ya örnek oldu
1930 yı­lın­dan iti­ba­ren önce be­le­di­ye se­çim­le­ri­ne ka­tıl­ma, daha sonra köy­ler­de muh­tar olma ve ih­ti­yar mec­lis­le­ri­ne se­çil­me hakkı ta­nı­nan ka­dın­la­rın, mil­let­ve­ki­li seçme ve se­çil­me hakkı, 5 Ara­lık 1934'te Ana­ya­sa ve Seçim Ka­nu­nu'nda ya­pı­lan yasa de­ği­şik­li­ği ile ta­nın­dı.
Ana­do­lu ka­dı­nı, seçme ve se­çil­me hak­kı­nı İsviç­re­li ka­dın­lar­dan 36, Bel­çi­ka­lı ka­dın­lar­dan 14, Fran­sız ka­dın­la­rın­dan 11, yıl önce elde etti.
Datça Kadın İş Gü­cü­nü Ge­liş­tir­me ve Yay­gın­laş­tır­ma Der­ne­ği Baş­ka­nı Men­şu­re Yavuz yap­tı­ğı açık­la­ma­da ''Cum­hu­ri­yet'in 2. Yüz­yı­lın­da, artık ka­dı­nın si­ya­set­te' de adını yaz­ma­lı­yız söz­le­ri ile baş­la­dı. Yavuz''
Türk ka­dı­nı­na seçme ve se­çil­me hak­kı­nın ve­ril­me­si, Mus­ta­fa Kemal Ata­türk'ün ön­cü­lü­ğün­de ger­çek­leş­ti. Büyük Önder Mus­ta­fa Kemal Ata­türk bir­çok Av­ru­pa ül­ke­sin­den önce ka­dın­la­ra 'seçme ve se­çil­me hakkı' ve­ril­me­si­ni sağ­la­dı. Bugün ise bu ka­ra­rın 89. Yıl dö­nü­mü.
1926 yı­lın­da Me­de­ni Ka­nu­nun­da ka­dın-er­kek eşit­li­ği vur­gu­lan­mış, 1930 yı­lın­da ka­dı­na seçme hakkı, 1935 yı­lın­da da se­çil­me hakkı ka­zan­dı­rıl­mış­tır. Bu du­ru­ma göre 1930 yı­lın­dan 2023 yı­lı­na kadar geçen 93 yıl­lık uzun bir sü­reç­te, ül­ke­miz­de 32 bin erkek be­le­di­ye baş­ka­nı olur­ken, ancak 150 kadın be­le­di­ye baş­ka­nı ola­rak görev ala­bil­miş­tir. Ve halan 600 mil­let­ve­ki­li olan T.B.M.M. 479 erkek, 121 kadın mil­let­ve­ki­li bu­lun­mak­ta­dır. Seçme Se­çil­me hak­kı­nın ve­ril­di­ği yıl­dan iti­ba­ren Tür­ki­ye Par­la­men­to da kadın tem­si­lin­de % 17.1 oranı ile Dünya da 188 ülke ara­sın­da 129. Sı­ra­da en ar­ka­lar­da­dır. Büyük Ata­türk' ün Kadın Hak­la­rı Ko­nu­sun­da­ki şu veciz tes­pi­ti olan "Dünya yü­zün­de gör­dü­ğü­müz her şey, Ka­dı­nın Ese­ri­dir" il­ke­si­ne ne kadar iha­net et­ti­ği­miz or­ta­da değil mi? Biz ka­dın­lar, ül­ke­nin ya­rı­sı­yız. Ama gelin görün ki; kamu yö­ne­ti­min­de, mec­lis­te, yerel yö­ne­tim be­le­di­ye­ler­de tem­sil hak­kı­mız bize ve­ril­me­mek­te ve hep eli­miz­den alı­na­rak, doğal hak­kı­mız gasp edil­mek­te­dir. O ne­den­le biz ka­dın­lar, en tabii hak­kı­mız olan si­ya­set­te, unu­tu­lan adı­mız, ye­ni­den ha­tır­lat­ma­lı ve geçen 93 yılın he­sa­bı­nı so­ra­rak, an­lam­lı ve kadın da­ya­nış­ma­cı mü­ca­de­le­miz­le, geçen 93 yılın açı­ğı­nı ka­pat­ma­lı­yız'' dedi.

Emir Ba­kery Ca­fe' ­de ger­çe­k­le­şen kut­la­ma et­kin­li­ği­ne der­nek üye­le­ri ka­tıl­dı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!