© DATÇA HABER

ÜNLÜ TARİHÇİ VE YAZAR OR­TAY­LI' NIN ÖL­ME­DEN ÖNCE GÖ­RÜL­MESİ GE­RE­KEN YER­LER LİSTESİNDE DATÇA 3' CÜ SI­RA­DA

Sebiha ARSLAN : Ünlü ta­rih­çi ve yazar, Prof. Dr. İlber Or­tay­lı, öl­me­den önce mut­la­ka gö­rül­me­si ge­re­ken yer­le­rin lis­te­si­ni Twit­ter he­sa­bın­dan pay­laş­tı. Özel­lik­le Kni­dos Antik Ken­tin' de , deniz' de yada gün ba­tı­mı­nı iz­ler­ken gö­rün­tü­le­nen Or­tay­lı'nın lis­te­sin­de, Datça 3'cü sı­ra­da.

Ünlü ta­rih­çi ve yazar Or­tay­lı, özel­lik­le yaz se­zo­nun­da se­ya­hat edil­me­si ge­re­ken yer­ler hak­kın­da­ki görüş ve tav­si­ye­le­ri­ni pay­la­şa­ca­ğı­nı Twit­ter he­sa­bın­da pay­laş­tı. Yurt içi ve yurt dı­şın­da sık sık se­ya­hat eden, ki­tap­la­rın­da da gez­me­nin öne­mi­ne dik­kat çeken Or­tay­lı, Twit­ter he­sa­bın­dan bölge bölge, gö­rül­me­si ve de­ne­yim­len­me­si ge­re­ken yer­le­ri açık­la­dı. Or­tar­lı­' nın açık­la­ma­la­rı ve lis­te­si şu şe­kil­de
“Tür­ki­ye'nin güzel ta­bi­atı­nı, zen­gin kül­tü­rel ya­pı­sı­nı, adım ba­şın­da­ki il­ginç­lik­le­ri­ni ta­nı­yan ve seven bir genç­li­ğin bu­ra­dan kop­ma­sı pek müm­kün de­ğil­dir. Hatta göçün ken­di­si bile bu yüz­den ge­çi­ci ola­bi­lir. Size yaz boyu de­ğer­len­di­re­bi­le­ce­ği­niz bazı tav­si­ye­le­ri­mi dü­zen­li ola­rak pay­la­şa­ca­ğım. İlk ola­rak Mar­ma­ra, Ege ve Ak­de­niz…
Ta­til­de seç­ti­ği­niz ana üsse göre bazı bölge ay­rım­la­rı­na gi­re­ce­ğiz.
Bi­rin­ci bölge; Şayet Ça­nak­ka­le ci­va­rın­da ka­lı­yor­sa­nız; Ana­do­lu ya­ka­sın­da Troya, Beh­ram­ka­le ci­va­rı­na odak­lan­ma­nı­zı tav­si­ye edi­yo­ruz. Bu kö­şe­yi ta­nı­mak ge­re­ki­yor, sev­mek çok kolay. Alış­tı­ğı­mız Troya ka­zı­la­rı ya­nın­da Fa­re­le­rin Apol­lo' sunun Ma­be­di diye (Gül­pı­nar Köyü'nde) bi­li­nen ve res­to­ras­yo­nu ba­şa­rı­lı olan anıtı gör­mek­te büyük fayda var. Pa­şa­köy' den Mi­dil­li'yi sey­ret­mek ayrı bir zevk. Boz­ca­ada ma­ale­sef aşırı ka­la­ba­lık, key­fi­niz ka­ça­bi­lir. Gök­çe­ada sakin köy­le­ri ve ka­sa­ba­sıy­la dik­kat çe­ki­ci.
İkinci bölge; İzmir'in Ka­ra­bu­run il­çe­si ve Çeşme ara­sın­da­ki böl­ge­dir. Se­fe­ri­hi­sar'ın kı­yı­la­rı­nı, Ege Böl­ge­si'nin zen­gin­lik­le­ri­ni, bitki ör­tü­sü­nü gör­me­den geç­me­yin.
Üçün­cü bölge; Muğla ili sı­nır­la­rı için­de­dir. Bay­ram­da Milas ka­za­sı, Gü­ver­cin­lik, Gül­lük Muğla'nın ken­di­si ve doğ­ru­dan doğ­ru­ya Datça var­ken hiç Bod­rum ve Mar­ma­ris'e yö­nel­me­yin. Datça'ya gi­der­ken Se­li­mi­ye ve Boz­bu­run' a da uğ­ra­na­bi­lir. Bu­ra­sı deniz ve yel­ken için çok mü­sa­it. 

Ge­nel­lik­le Türk tu­rist­ler kar­şı­da­ki Simi Adası'nı ter­cih edi­yor­lar. Ha­ki­ka­ten tipik bir Yunan adası. Rodos'a ge­lin­ce, Ak­de­niz ta­ri­hi­nin özeti bir ada.
Dör­dün­cü bölge; An­tal­ya'nın Çı­ra­lı ve Fet­hi­ye ara­sın­da­ki böl­ge­si. Eğer mut­la­ka deniz de­mi­yor­sa­nız, Ke­le­bek­ler va­di­si ve dağ neden Tür­ki­ye'nin vaz ge­çil­mez ol­du­ğu­nu ha­tır­la­ta­cak­tır."
Be­şin­ci bölge; An­tal­ya'ya yo­ğun­laş­ma­ya­cak­sı­nız El­ma­lı, Kor­ku­te­li, Sak­lı­kent ve Bur­dur'un Sa­ga­las­sos gibi dağ kent­le­ri. Bu­ra­lar­da Kla­sik Yunan ve Roma dev­ri­nin hoş ka­lın­tı­la­rı daha An­tal­ya'dan El­ma­lı'ya ge­çer­ken sol ta­ra­fı­nız­da­ki Ter­mes­sos dağ ken­ti­ni zi­ya­ret­le baş­lar. Tür­ki­ye ar­ke­olo­ji­si­nin ve ta­ri­hi­nin en il­ginç nok­ta­sı bu­ra­da­dır. Üs­te­lik Sel­çu­ki devri ker­van­sa­ray­la­rı ve yer­le­şim­le­ri­nin, Ak­de­niz me­de­ni­ye­ti ile Türk­le­rin nasıl kay­naş­tı­ğı­nı an­la­mak için bu ka­za­la­ra bak­mak ge­re­ki­yor.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER