© DATÇA HABER

''her can­lı­nın yaşam hakkı kut­sal­dır'’

Sebiha ARSLAN : Muğla Diş He­kim­le­ri oda­sı- Datça Tem­sil­ci­li­ği, Türk Ec­za­cı­lar Bir­li­ği 32. Bölge Muğla Ec­za­cı odası, Türk Ta­bip­ler Bir­li­ği Muğla Tabip odası ve Muğla Ve­te­ri­ner­ler He­kim­li­ği odası, ortak basın açık­la­ma­sın­da, kı­sır­laş­tır, sa­hip­len­dir, hayat ver ” dedi.


Muğla Diş He­kim­le­ri odası Datça Tem­sil­ci­si Bahar De­mir­ci­oğ­lu, ortak basın açık­la­ma­sın­da şu ifa­de­le­re de­ğin­di. Sayın Ka­mu­oyu,
Son gün­ler­de med­ya­da sokak kö­pek­le­ri­nin top­la­na­rak be­lir­li bir süre içe­ri­sin­de sa­hip­len­di­ri­le­me­yen kö­pek­le­rin uyu­tu­la­ca­ğı şek­lin­de bir uy­gu­la­ma­yı içe­ren yasa de­ği­şik­li­ği ola­ca­ğı­na dair ha­ber­ler pay­la­şıl­mış ve bazı yet­ki­li­ler de bu ko­nu­da görüş bil­dir­miş­tir.
Ön­ce­lik­le sağ­lık­lı hiç­bir can­lı­nın ya­şa­ma hak­kı­nın elin­den alın­ma­sı, ne ya­sa­la­rı­mı­za ne de vic­da­na uygun düş­me­ye­ce­ği­ni be­lirt­mek is­te­riz. Ya­pıl­ma­sı ge­re­ken dü­zen­le­me­nin bu ko­nu­nun mu­ha­ta­bı il­gi­li kurum, ku­ru­luş ve sivil top­lum ör­güt­le­rin­den bilgi ve fikir al­ma­dan çı­ka­rıl­dı­ğı tak­dir­de bi­lim­sel­lik­ten uzak ola­cak­tır.
İnsan­la­rın gü­ven­li­ği için sokak hay­van­la­rı­nın top­lan­ma­sı ve son­ra­sın­da uyu­tul­ma­sı çözüm ola­rak su­nul­mak­ta ise de; sorun kı­sır­laş­tır­ma se­fer­ber­li­ği ve evcil hay­van üre­ti­mi­nin dur­du­rul­ma­sı gibi çözüm öne­ri­le­ri ile bir­kaç yılda çö­zü­le­bi­le­cek­tir. Bu hay­van­la­rın yaşam hak­kı­nın elin­den alın­ma­sı ya da top­la­nıp ba­rı­nak­la­ra ko­nu­la­rak son­ra­sın­da uyu­tul­ma­sı yo­lu­nu seç­mek, kabul edi­le­bi­lir bir yön­tem de­ğil­dir! Çünkü her can­lı­nın yaşam hakkı kut­sal­dır.
Hay­van­lar da biz­ler gibi do­ğa­nın bir par­ça­sı­dır ve yüz­yıl­lar­dır biz­ler­le ya­şa­mak­ta­dır­lar. Av­ru­pa mo­de­li ola­rak su­nu­lan UYUT­MA yani ÖL­DÜR­ME çö­zü­mü, mev­cut ya­sa­la­rın uy­gu­lan­ma­ma­sı veya eksik uy­gu­lan­ma­sın­dan kay­nak­lı­dır ve bu ek­sik­li­ğin fa­tu­ra­sı masum sokak kö­pek­le­ri­ne ke­sil­mek­tir.
Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü'nün ge­liş­tir­di­ği top­la-kı­sır­laş­tır-ye­ri­ne bırak yön­te­mi bi­lim­sel, etik ve vic­da­ni olan­dır. Hay­van­la­rın yaşam hakkı, hay­van seven ya da sev­me­yen in­san­la­rın ter­ci­hi­ne bı­ra­kı­la­ma­ya­cak kadar kut­sal­dır. Bu se­bep­le ül­ke­miz­de evcil hay­van üre­tim ve sa­tı­şı­nın en azın­dan bir sü­re­li­ği­ne ya­sak­lan­ma­sı, özel­lik­le kır­sal­dan baş­la­na­rak sokak kö­pek­le­ri­nin kı­sır­laş­tı­rıl­ma­sı ve aşı­lan­ma­sı ile bir­kaç yıl için­de bu so­ru­nun çö­zül­me­si müm­kün­dür.
Bütün can­lı­la­rın yaşam hak­kı­nı sa­vu­nan Sivil Top­lum Ku­ru­luş­la­rı ola­rak, uyut­ma­nın sa­de­ce bu ko­nu­da uzman olan ki­şi­le­rin ona­yıy­la, tıbbi ge­rek­li­lik du­rum­la­rın­da ya­pı­la­bi­le­ce­ği­ni, diğer türlü uyut­ma ya da öl­dür­me iş­le­mi­ne hiç­bir şe­kil­de taraf ol­ma­dı­ğı­mı­zı ve vic­da­nı bul­ma­dı­ğı­mı­zı be­lirt­mek is­ti­yo­ruz. Her can­lı­nın ya­şa­ma hakkı var­dır ve kut­sal­dır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER