© DATÇA HABER

GÜZ DOMATESİ HASADI BAŞLADI

Sebiha ARSLAN : Datça'da Tem­muz ayın­da ekimi ya­pı­lan güz do­ma­tes­le­ri­nin ha­sa­dı­na baş­lan­dı. Hasat' ın ocak ayı­nın or­ta­la­rı­na kadar devam ede­ce­ği be­lir­til­di.

İklim özel­li­ği ve ve­rim­li top­rak­la­rıy­la ne­re­dey­se 12 ay tarım ya­pı­la­bi­len Datça'da, güz do­ma­te­si ha­sa­dı­na baş­lan­dı. Kız­lan ma­hal­le­sin­de 30 yıl­dır do­ma­tes ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği yapan Kenan Cey­lan, yap­tı­ğı açık­la­ma­da ''Tür­ki­ye'nin bir çok ye­rin­de soğuk hava et­ki­li olur­ken, biz Datça' da tarla do­ma­te­si ha­sa­dı ya­pı­yo­ruz. Ha­va­lar iyi gi­di­yor, Ocak ayı­nın or­ta­la­rı­na kadar ha­sa­dı­mız devam eder. Ben 30 yıl­dır ta­rım­la uğ­ra­şı­yo­rum. Do­ma­tes ekimi ya­pı­yo­rum. Bu sene 300 dönüm' e 300 bin fidan di­ki­mi yap­tık. Ürü­nü­müz be­re­ket­li, has­ta­lık­ta ol­ma­dı. 1500 ton üzeri mah­sul bek­li­yo­ruz'' dedi.
Tar­la­dan, İzmir ha­li­ne gö­tü­ren tüc­car Sü­ley­man Kay­maz ise, ''Şuan Tür­ki­ye'nin sa­de­ce Datça il­çe­sin­de tarla do­ma­te­si ha­sa­dı ya­pı­lı­yor. Top­tan ki­lo­su­nu 13 TL ile 15 TL ara­sın­da, alı­yo­ruz. Mar­ket ve pa­zar­da ka­li­te­si­ne göre 20 ila 25 TL ara­sın­da satış ya­pı­lı­yor ''dedi.
41 ya­şın­da­ki Do­ma­tes iş­çi­si Ser­dar Ateş ise gün­lük yev­mi­ye 550 TL al­dık­la­rı­nı ve aile­ce Şan­lı­ur­fa'dan gel­dik­le­ri­ni be­lirt­ti.
42 ya­şın­da­ki Hadi Yur­du­sev yap­tı­ğı açık­la­ma­da ''Şan­lı­ur­fa'dan do­ma­tes iş­çi­si temin edi­yo­rum. Yak­la­şık 30 kişi, önce Tem­muz ayın­da gelip, fi­de­le­rin di­ki­mi­ni yap­tık. Sonra çapa iş­le­mi­ni yapıp mem­le­ke­ti­mi­ze geri dön­dük. Şim­di­de hasat için tek­rar gel­dik. Yak­la­şık 2 ay hasat devam eder. Sonra yine mem­le­ke­ti­mi­ze dö­ne­riz. Adana böl­ge­sin­den de gelen 20-30 işçi var. 550 TL yev­mi­ye alı­yo­ruz, mem­nu­nuz'' dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER