DATÇA'DA MEVSİMİN İLK PATATES HASADI YAPILDI
GÜNDEMSebiha ARSLAN : '' Barınağımız var ama tuvaletimiz yok. Datça belediyesi tuvalet izni vermiyor’’ Küçükbaş Hayvancılık Kâhyası Kursu” ve “Arıcılık Kursu'' kursiyerlerine sertifikaları törenle verildi. Datça'da mevsimin ilk patates hasadı, Kaymakam Mesut Çoban, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Şatır, kurum amirleri ve üreticilerin katılımı ile Kızlan mahallesinde cuma günü yapıldı. Müdür Saylak daha sonra Çeşme köyde, Küçükbaş Hayvancılık Kâhyası Kursu” ve “Arıcılık Kursu'' kursiyerlerine sertifikalarını törenle vererek, çiftçiler gününü kutladı. Saylak, balıkçı barınaklarını' da ziyaret ederek, balıkçıları dinledi. Karaköy Balıkçı Barınağı yetkililerinin iddiasına göre ,'' Barınağımız var ama tuvaletimiz yok'' Datça Belediyesi tarafından tuvalet izni verilmiyor. Köşe bucak tuvalet kovalamak durumunda kalıyoruz. Tuvalet yapımı için izin verilmesini istiyoruz ''dedi.
Datça genelinde bu yıl 2 bin dekarlık alanda patates ekimi yapıldı. Kış ayının soğuk ve uzun geçmesine bağlı, geçen yıllara göre hasat bir ay gecikmeli başladı. Tarlada kilogramı 7 ile 8 TL arasında fiyatlara alıcı bulan patates, düşük rekolteye rağmen üreticinin yüzünü güldürdü. Kaymakam Mesut Çoban yaptığı konuşmada özetle '' Datça'nın turizmin yanı sıra, bir tarım ilçesi. Erken olan patates, geç olan güz domatesi ve başka hiç bir yerde olmayan lezzeti ile ünlü bademi ve bal üretimi. Bu yıl iklim olarak zor bir yıl yaşadık. Buna rağmen çiftçimiz, gayret etti, üretti. Bu hafta itibariyle ürününü pazara gönderiyor. Bereketli olmasını diliyorum" dedi.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise yaptığı konuşmada özetle ''Datça tarımsal üretimde önemli bir potansiyele sahip olan ilçelerimizin başında. Bu yıl dünya genelinde yaşanan iklim felaketi nedeniyle Nisan ayı başlarında yapılması gereken patates hasadı Mayıs ayının ortalarına kadar sarktı. Fiyatların pazarda ve marketlerde ucuzlaması ancak bundan sonra ortaya çıkacak. Datça güz domatesi ile yılbaşına kadar üretim yapan bir ilçe. Yine bölgenin en erken bezelye ve bakla üretimi de bu topraklarda gerçekleştiriliyor. Bugün bu hasadın gecikmesi; bize, küresel ısınmanın, açık alanda üretim üzerinde ne kadar belirleyici olduğunu bir kez daha gösterdi. Türkiye'de ve dünyada tarımsal üretimin yüzde 35'inin küçük aile işletmeleri tarafından yapılmakta. Küçük aile işletmelerinin yaşanan olumsuzluklardan etkilenmemesi için, güçlerini birleştirmeleri gerekiyor. Güçlerimizi bir arada tutacağız. Diri olalım, iri olalım, bir olalım. Hep birlikte üretmeye devam edeceğiz" dedi.
İl Müdürü Saylak daha sonra, Mesudiye Su Ürünleri Kooperatifi, Hayıtbükü Balıkçı Barınağı ve Palamutbükü Balıkçı Barınağını ziyaret etti.
Cumalı Mahallesi Çeşmeköy' de vatandaşı dinleyen Saylak “Küçükbaş Hayvancılık Kâhyası Kursu” ve “Arıcılık Kursu” nu tamamlayan kursiyerlere Sertifikalarını Törenle verdi. Dünya Çiftçiler gününü kutladı.'' Barınağımız var ama tuvaletimiz yok''
Saylak'ın son durağı Karaköy Balıkçı Barınağı oldu. Balıkçılar Barınaklarına Datça Belediyesi tarafından tuvalet izni verilmediğini dile getirerek '' Barınağımız var ama tuvaletimiz yok'' Datça belediyesi tarafından tuvalet izni verilmiyor. Köşe bucak tuvalet kovalamak durumunda kalıyoruz. Tuvalet yapımı için izin verilmesini istiyoruz ''dedi.
Balıkçıları dinleyen Saylak, tuvaletsiz barınak olmayacağını dile getirerek, konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapacağını belirtti.
Saylak'a, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Şatır, Şube müdürleri ile AK Parti il ve ilçe meclis üyesi Haluk Laçin, İlçe Başkanı Fatih Keleş ile yönetim kurulu üyeleri Ali Menderes ve Emrah Buçuk eşlik etti.
İlginizi Çekebilir