© DATÇA HABER

BÜ­YÜ­LÜ BİR TARİH “DATÇA”

İlçe­mi­zin ta­ri­hi ve mü­kem­mel do­ğa­sı'nın ya­yın­lan­dı­ğı bir ma­ka­le sanal alem­de okun­ma re­kor­la­rı kı­rı­yor.

0

Tah­mi­ni ola­rak M.Ö. 1100 Datça Ya­rı­ma­da­sı bir­çok me­de­ni­ye­tin be­şi­ği olmuş ve coğ­ra­fi ko­nu­mu ile ta­ri­hin en kül­tü­rel kent­le­rin­den bi­ri­si ol­muş­tur.

Ül­ke­mi­zin tu­rizm sek­tö­rü­nün ge­liş­me­si ile be­ra­ber Muğla ili ve il­çe­le­rin­de­ki tu­ris­tik alan­la­rın baş­la­rın­da gelen il­çe­miz, son yıl­lar­da en gözde tu­ris­tik me­kan­lar ara­sın­da ye­ri­ni al­mış­tır.
El değ­me­miş do­ğa­sı ve ken­di­ne has kül­tü­rel ya­pı­la­rı ile dün­ya­nın en temiz deniz suyu ile ül­ke­miz­de ve dün­ya­da göz be­be­ği ha­li­ne gel­miş­tir.
Sanal alem­de ya­yın­la­nan bir ma­ka­le­de il­çe­miz şu şe­kil­de ta­nı­tıl­mış­tır;“M.Ö. 1100'den baş­la­ya­rak yer­le­şim yeri olan Datça (Re­şa­di­ye) Ya­rı­ma­da­sı, yüz­yıl­lar­ca de­ği­şik top­lum­la­rın, kül­tür­le­rin gelip geç­ti­ği, iz­le­ri­ni bı­rak­tı­ğı bir dünya cen­ne­ti. Bin­ler­ce yıl ön­ce­ye da­ya­nan ta­ri­hi, hala araş­tı­rı­lı­yor. Ol­duk­ça fazla sa­yı­da ar­ke­olo­jik ka­lın­tı ba­rın­dı­ran ya­rı­ma­da, tarih bo­yun­ca önem­li uy­gar­lık­la­ra ev sa­hip­li­ği yap­mış­tır. 
Bun­lar­dan en önem­li­si Kni­dos antik ken­ti­dir. Ya­rı­ma­da­da bu­lu­nan yakın dö­ne­me ait 28 ki­li­se ka­lın­tı­sı, böl­ge­nin aynı za­man­da mis­tik bir kö­ke­ne sahip ol­du­ğu­nun ka­nı­tı­dır. Kar­ya­lı'lar ve Dor­lar, He­xa­po­lis Bir­li­ği al­tın­da altı şehir kur­muş­lar. Bu şe­hir­ler­den biri olan Kni

­dos, Datça ya­rı­ma­da­sı üze­ri­ne ku­rul­muş ve bir­li­ğin mer­ke­zi olmuş.

Pers sal­dı­rı­la­rı­na (M.Ö. 546) karşı koy­mak için Kar­ya­lı'lar, Ba­lı­ka­şı­ran de­ni­len yerde kanal aça­rak ya­rı­ma­da­yı ada yap­mak is­te­miş­ler. Ancak umul­du­ğun­dan daha sert ve kes­kin çıkan ka­ya­lar, ça­lı­şan­la­rın el ve yüz­le­rin­de ya­ra­lar açın­ca, tan­rı­la­rın ga­za­bı­na uğ­ra­dık­la­rı­na ina­na­rak vaz­geç­miş­ler. 

Tan­rı­la­rın da onay ver­di­ği­ni dü­şü­ne­rek şehri Pers yö­ne­ti­mi­ne tes­lim et­miş­ler. Datça Ya­rı­ma­da­sı sı­ra­sıy­la Karya, Yunan, Roma, Bi­zans, Ger­mi­ya­no­ğul­la­rı'ndan Men­te­şe Bey'in yö­ne­ti­mi­ne geç­miş­tir. 

Datça 1390 yı­lın­da Yıl­dı­rım Be­ya­zıt ta­ra­fın­dan Os­man­lı İmpa­ra­tor­lu­ğu'na ka­tıl­mış, Sul­tan Reşad za­ma­nın­da adı Re­şa­di­ye ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir. Cum­hu­ri­yet dö­ne­min­de Datça adı al­tın­da Muğla iline bağlı bir ilçe ol­muş­tur.”şek­lin­de ifa­de­ler ile il­çe­miz ta­nı­tıl­mış­tır.(DATÇA HABER)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER