© DATÇA HABER

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

Sebiha ARSLAN: Cumhuriyetimizin Kurucusu, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, İstiklal Mücadelesindeki önderliğinden dolayı 19 Eylül 1921'de 'Mareşal' rütbesi ile 'Gazi' unvanı verilişinin 103’cü yıl dönümü ile bu vatan uğruna şehadeti göze alan ve hayatta alınabilecek en şerefli unvanı kazanan kahraman gazilerimizin, 19 Eylül Gaziler Günü Datça’da düzenlenen törenle, kutlandı.

Cumhuriyet meydanın’ da  dün  saat 9:30’ da gerçekleşen törende, Atatürk Anıtı'na, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve   Muharip Gaziler Derneği Temsilciliğinin çelenklerinin  sunulmasının ardından,  Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin  manevi huzurlarında bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal marşımız okundu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Kıbrıs Gazisi Emekli Deniz Kurmay Albay Erdal Candan tarafından yapıldı. Candan konuşmasında   ‘’ 19 Eylül Gaziler günü aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğrunda canlarını ortaya koyarak savaşan fedakâr ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Bu günü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisindeyiz.
Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde yokluktan var edilen bir ordu ve topyekun mücadele neticesinde Sakarya meydan muharebesini kazanarak bu günün hür ve bağımsız Türk devletinin kurulmasının yolunu açmıştır.
TBMM, 19 Eylül 1921 tarihinde bu zaferin anısına Mustafa Kemal Atatürk'e Türk Milleti adına mareşal rütbesini ve gazi unvanını tevcih etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk milleti tarafından Gazi unvanı verilen ilk askerdir. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sizler mavi vatanın mimarlarısınız. Sizler olmasaydınız bu gün doğu Akdeniz deki zengin hidrokarbon yataklarından istifade, karasularımız ile sınırlı kalacaktı.Değerli konuklar Cumhuriyet bugün dünden daha fazla iç ve dış kaynaklı emperyalist güçlerin ve terör örgütlerinin tehdidi altındadır. Orta doğuda güçlü ve istikrarlı bir Türkiye emperyalist güçler tarafından istenmemektedir. Bu kapsamdaki bütün teşebbüsler Türk silahlı kuvvetlerinin gerçek vatansever askerleri ve güvenlik güçlerimizle asil milletimizin kahraman evlatları tarafından akamete uğratılmıştır. Emperyalist güçler bilmeliler ki Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek hür ve bağımsız yaşayacaktır. 
Saygıdeğer konuklar Gazilik Türk vatanseverliğinin Türk kahramanlığının yaşayan destanıdır. Gazi ise destanı yazan kahramanın adıdır. 
Bu anlamlı günde, terör olaylarında canlarını ortaya koyarak şehit olan Asker, Polis, Korucu tüm sivil vatandaşlarımıza rahmet diliyor ve kendilerini saygı ve minnetle anıyoruz.
Saygıdeğer konuklar, ordumuza ve güvenlik güçlerimize her zaman sahip çıkmalıyız. Türk tarihinde görülmüştür ki güçlü ordu yoksa devlet de yoktur.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözleriyle ifade etmiştir; Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gaziler ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir. Yüce önderin bu direktifleri ışığında devletimizin ilgili makamlarınca ve aziz milletimizce şehitlerimizin emanetlerine ve gazilerimize sahip çıkılacağına inancımız tamdır.
Sayın konuklar, Kore ve Kıbrıs gazilerimizin bugünkü sayısı takriben 23.000 dir. Datça’mızdaki gazı sayısı 17’dir.
Sayın konuklar, şimdi de müsadelerinizle ana vatanın ve yavru vatanın çok değerli geleceğimizin teminatı evlatlarımıza seslenmek istiyorum. Çok zor koşullar altında, uzun yıllar çetin bir mücadele vererek Kıbrıs Türk halkını önce sömürge yönetiminden kurtaran onların topyekun imha olmalarını önleyen daha sonra KKTC yi kuran bugünün orta kuşağını teşkil eden gazilerimize ve mücahitlerimize kulak verin. Onlar sizler ve geleceğimiz için canlarını ortaya koyarak şehit-gazi oldular. Emanete sahip çıkınız. Bu değerli emanete sahip çıkılmazsa 2’ci kez bağımsız bir Cumhuriyete sahip olabilmek bugünkü emperyalist düzende mümkün olmayabilir Bu nedenle KKTC’ nin Türkiye ve Kıbrıs açısından stratejik önem ve değerini iyi biliniz. 19 Eylül Gaziler günü münasebetiyle büyük önderimizi, silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve bu vatan uğrunda toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize esenlikler diliyorum’’ dedi.
Törene Kaymakam Murat Atıcı, Garnizon Komutanı Ersan Şimşek, Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Datça Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Raman,  daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile gaziler ve aileleri katıldı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER