© DATÇA HABER

17 Ağustos’un 27. Yılında Deprem Gerçeği Bir Kez Daha Hatırlandı

Simge AYBEY: 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 27 yıl geçti. Depremde yaşamını yitiren yurttaşlar, yıl dönümünde bir kez daha anılırken, deprem gerçeği ve güvenli yapılaşmanın önemi gündeme taşındı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 17 Ağustos Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla yapılan açıklamada, Türkiye’nin farklı bölgelerinde meydana gelen depremlerin yapı güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada, deprem riskinin yanı sıra yapıların mevcut durumunun bilinmesinin de büyük önem taşıdığı ifade edildi. Türkiye genelindeki yapı stokunun güncel bilgilerle takip edilmesi ve yapıların deprem güvenliğinin düzenli olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Yapı güvenliğinde geçmiş ve kullanım süreci önemli

Bir yapının güvenliğinin yalnızca yapım yılına bakılarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, binanın hangi yönetmeliğe göre tasarlandığı, nasıl projelendirildiği ve inşa edildiğinin yanı sıra kullanım sürecindeki değişikliklerin de önem taşıdığı belirtildi.

Özellikle taşıyıcı sisteme yapılan müdahalelerin yapı güvenliği açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Zemin katta duvarların kaldırılması, kolon ve kirişlere müdahale edilmesi, kaçak kat veya eklentiler yapılması gibi uygulamaların yapıların güvenliğini etkileyebileceği kaydedildi.

Yeni yapılarda denetim vurgusu

Açıklamada, mevcut yapıların güvenliğinin değerlendirilmesinin yanında yeni yapıların da güvenli şekilde inşa edilmesinin önemine dikkat çekildi.

Güvenli yapı üretiminde zemin araştırması, proje, uygulama, malzeme kalitesi ve yapı denetiminin bir bütün olarak ele alınması gerektiği belirtildi. Proje ve uygulama aşamalarında mühendislik hizmetlerinin eksiksiz yürütülmesinin önemine vurgu yapıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası ayrıca yapıların kullanım sürecinde düzenli olarak kontrol edilmesini ve riskli yapıların belirlenmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesini önerdi.

Açıklamanın sonunda, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşamını yitiren yurttaşlar saygıyla anılırken, depreme karşı hazırlıklı olunması ve güvenli yapılaşmanın sağlanmasının önemine dikkat çekildi.

Açıklama, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yayımlandı. Açıklamada İnşaat Mühendisleri Odası Datça Temsilcisi Anıl Güner, Temsilci Yardımcıları Zeki Yağmahan ve Fırat Bozdağın isimleri de yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER