YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜLTÜRÜMÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (5)
08 Mayıs 2023, Pazartesi 16:57Foto : Koskoca Palamut bükü koyuna adını veren Palamut ağaçlarının ... Kıyıda kenarda kalmış öksüz çocukları ..
Hatırlayabildiğim Reşadiye -Dörtyol dan, Sanayi sitesine kadar yolun her iki tarafı yaşını başını, saçını başını ,dalını budağını şaşırmış ulu ulu ,dolu dolu palamut ağaçları ile kaplıydı.. Hıdrellez buralarda kutlanır, ağaçların ulu dallarına salıncaklar kurulurdu..
Kızlan- Reşadiye-Eski Datça hudutlarının kesiştiği, kızlan altı- ç o m a r l ı k mevkii, adeta Palamut ormanıydı.. Çocukluğumda buralarda koyun-kuzu güderken Reşadiye'den komşumuz, arkadaşım Yusuf Yaylalı ile birlikte palamut ormanında kaybolmuş.. Çok korkmuştuk..
Eski Datça'nın Reşadiye ye doğru ,Hızırşah yolu ile kesişen eski yolu da palamut ağaçları ile kaplıydı..?Eski Datçalılar Hıdrellezlerini genellikle bu yol üzerinde palamut ağaçları arasında kutlarlar, piknik yaparlar ,salıncak kurarlardı..
Hadi bakalım .. Sözü ve sazı yine ulu çınarımız, Datçamızın hamisi rahmetli Nihat Akkaraca abiye bırakalım..*
"....?Palamut ağaçlarından bizim yararlandığımız kadar kuşlarda yararlanırlardı. Her ilkbaharda bu ulu ağaçların yüksek dalları , k a r g a , a l a r g a (Ala karga - malaaaç ) , ü v e y i k gibi kuşlara ev sahipliği yapardı. "
"...?Biz Eski Datça çocuklarının karga ve alargayla buluşması bu palamut ormanlarında olurdu.?Alarga ve üveyiklerle iyi anlaşırdık. Ama yine de yumurtalarını yuvalarından çalar, sesimiz güzel çıksın diye sarısını içerdik. Bazen de bu yumurtaları yaktığımız ateşin üzerinde pişirir ,yerdik.."
"...?Kargalarla aramız açıktı. Karganın yumurtası ne yenir ne de içilirdi. Bahar aylarında onların yumurtalarını ,palamut ağaçlarındaki yuvalarından alıp, yerlere atışımız onların gözünden kaçmaz bize kin beslerlerdi..
Yaz aylarında B u r g a z daki incir tarlalarına göçtüğümüzde ,onlar da oraya gelirler, incirlerimizi, armutlarımızı, kavunlarımızı, karpuzlarımızı gözümüzün içine baka baka delerek ,bizden öçlerini alırlardı..
"...?Korksunlar da gelemesinler diye darı tarlasının ortasına diktiğimiz korkulukların tepesine konarak "gaaakkk gaaaakkk.." diye bağırır bizlerle dalga geçerlerdi..." (sürecek)
K a y n a k :
Datça'da hayatın içinden bitkiler
Datça yerel tarih derneği..
Okunma Sayısı: 264
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.