YOK OLUP GİDEN DATÇA KÜLTÜRÜMÜZ P A L A M U T L A R I M I Z (11)
15 Haziran 2023, Perşembe 16:52Bu resimde görülen de biz Datçalıların P ı y n a r veya Ç ı t ı r dediğimiz palamudun yabanisi, keli...
Yanında da.. Datçalıca tabirle a l o ğ u - b a l o ğ u zamanından -fi tarihinden - kalma boynu bükük bir viranecik.. ?Kim bilir kimleri barındırdı..?Sarıp sarmaladı.. İçine girdiğim zaman buruk bir mutluluk tadı, hüzün bir huzur kokusu aldım..
Yaşanmışlıklar mekanlara, duvarlara siniyor..
Bu kel palamudumuz, çıtırımız, pıynarımız hakkında söylenecek çok sözümüz var.. Nevi şahsına münhasır (kendine özgü) Datça kültürümüzü oluşturan önemli ögeler arasında p ı y n a r ..
"Gargı deresinin p ı y n a r - o d u n u " diye türkümüz bile var.. Daha ne olsun...
N e y s e ...
Lafı geveleyip durmadan, bir zamanlar Datçamızın ekonomik ve sosyal yaşamının vazgeçilmezlerinden olan palamut ağacımızın öyküsünü ,o yılların canlı şahidi rahmetli Nihat Akkaraca abimizin kaleminden dinlemeye devam edelim..
"....?Kurutulmuş olan palamutlar sergiden kaldırılarak bir yerde depolanır. Depoda p e l i d i çıkarılır. Bu işlem daha çok kadınlar tarafından yapılır. Ucu sivriltilmiş bir çivi ,avuç içi kadar bir tahtaya çakılarak t ı ğ yapılır. Tığ palamudun pelidine batırılarak pelit çıkarılır ve atılır. Pelit işe yaramaz.. İşi yarayan palamudun p ü r ç ü k l ü tarafı yanı kozasıdır..."
"...?Bazı palamut ağaçlarının pelidi lezzetli olur.?Bunların pelidi toplanır, kestane gibi kebap edilerek yenirdi..
En son işlem palamudun satışıdır..? Palamutlar henüz sergideyken bile tüccarlar alımlara başlamıştır..." (sürecek)
K a y n a k :
Datça'da hayatın içinden bitkiler
Datça yerel tarih derneği
Bitki araştırma grubu
Okunma Sayısı: 168
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.