YILLAR SONRA HATIRLANMA
25 Nisan 2022, Pazartesi 18:37Datça Belediyemiz yıllar sonrada olsa, ailemizden, halen aramızda olmayan, ikinci Ablam Gülşen ŞİMŞEK (Kolcu) ili Büyük Eniştemiz Koreli lakabıyla da anılan İsmet PULLU yu hatırladı.
Ablamın (Bılla) ismi, Prof.Dr. Gülşen ŞİMŞEK olarak ,İskele Mahallemizde Köy Minibüsleri durağı bitişiği sokağına, Kore Gazisi İsmet PULLU ismi ise doğum yeri olan Hızırşah Mahallemizi Betçe yoluna bağlayan caddeye verildi.
Yine' de dokuz yıl sonra gelen hatırlama için, Başta Başkan Sayın Gürsel UÇAR ve destek veren tüm yetkililere teşekkür ederim.
Vefalı bir toplum olduğumuzu söyleyemem. Ancak yerel yönetimimizin Halkla İlişkiler birimimizin, bazı konular hatırlatılmadan, harekete geçmesi, karar makamında olanlara teklif götürmesi gerekmez mi.? NEYSE....
Prof.Dr. Gülşen ŞİMŞEK (Kolcu), Mehmet Nuri/ Memnune' nin ikinci kızı olarak 1940 yılında Datça da dünyaya gelir.Başarılı İlkokul mezuniyeti ona, Bolu Kız İlköğretmen okulunda 7 yıl parasız yatılı okuma ve devamın da, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünde yine üç yıl okuma olanağı, mezuniyet sonrası kısa bir süre Mardin Kız ilköğretmen okulunda Müzik öğretmenliği ve tekrar Gazi Eğitim Enstitüsün Müzik Bölümünde Asistan olarak görev alabilme anında ,Kazandığı bir Bursla 2 yıl müddetle, Barselona Konservatuvarında (ispanya) lisansüstü master çalışması sonunda ülkeye dönüşünde, Gazi Ünv. Müzik Bölümünde Emekli oluncaya dek ,yetiştirdiği yüzlerce gencimize verdiği eğitim.
Tüm bu hayat mücadelesi içinde, evliliği (Eşi Yakup Şimşek) iki oğluna Annelik yapabilme becerisi ve tüm bunlara ilave olarak erkek kardeşine (şahsım) dahi lise 2-3. sınıfları dahi yanında tamamlatma fedakarlığı. O Datça'nın Prof.Dr. alabilmiş ilklerinden biri idi.
Emekli olduktan sonra döndüğü ilçesinde, Yerel Tarih Grubun'da yıllarca gönüllü olarak çalıştı. Aramızdan ayrıldığı 2013 yılında, vasiyeti üzerine Datça eski mezarlığında Ana/Babasının ayak ucuna defnedildi.
Kore Gazisi Büyük Eniştemiz İsmet PULLU 1930 yılında Hamdi/Hüsniye Dudu'nun ikinci oğlu olarak, Hızırşah Köyünde (Eski adı Batır) dünyaya gelir. Çiftçilik yapan ailede, tütün üretimi önceliklidir. Askerlik döneminde İzmir'de bulunan birliğinin KORE savaşına gönderilmesi, bir aya varan deniz yolculuğu, fiilen savaşa katılması 1952 yıllarında onun için ayrı bir dünyayı tanımasına neden olmuş.
Askerlik dönüşünde 1955-56 yıllarında büyük ablamız Güler ile evliliği birinci kızları Sevgi ve daha sonra Memnune kızlarının aralarına katılması, tütün tarlalarında geçen hayat çabaları. Kendi çabaları ve kazanımları ile ortak aldıkları, şimdiki Petrol Ofisi'nin bulunduğu arazi. Tütün balyası yapmak (Basmak)hatta seyyar kasaplık, küçük küçük İzmir'e götürülen taze Bakla ticareti, şimdiki evlerinin bulunduğu yerde, lokanta ve kahvehane işletmeciliği, daha sonraki yıllarda küçük UMUT Bakkaliyesine dönüşür.
Her Datçalı gibi, Rakı içme sevdası ömrünün son yıllarına kadar sürdü gitti. O hiçbir zaman içki tutkunu olmasa da, rakı içmesini de severdi. Çakır keyif olduğu zaman sohbetine doyum olmazdı.
Bir Datça/Batır/ Hızırşah sevdalısı olarak, ömrünün son yıllarında ,tedavi için gittiği Marmaris'te, Datça'ya ne zaman döneceğini sayıkladığını, ben bizzat şahit olmuşumdur. BEN DATÇADA DAHA İYİ OLURUM sözü onun ilk ilacı oldu gitti.
Şimdi ise, yattığı mezarlığa doğru giden yol , GAZİ İSMET PULLU SOKAĞI olarak anılacak. Vefat ettiği 2016 yılından beri biraz gecikmelide olsa, hatırlanmış olmak, başta ailesi olmak üzere herkesi sevindirdi.
DATÇAMIZIN ADINI VE YERİNİ BİLMEYENLERİN isimlerinin Datçamızın sokaklarına verilmesi sevdasından biraz vazgeçmenin zamanı gelmedi mi.
Datça sevdalı Datçalıların RUHLARI ŞAAD OLSUN...
Okunma Sayısı: 4101
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.