VEFALI OLABİLMEK
18 Ocak 2025, Cumartesi 03:41Sizlerle , çok uzunca bir zamandır aklımdan geçen bir konuyu paylaşmak istiyorum. Günlük ,politik, ekonomik, sosyal çekişmelerden uzak,ilimizin yetiştirdiği,iki Milas(Melaslı) bir Döğüşbelenli üç SES sanatçısı hemşerimizi hatırlatmaya çalışacağım.
Onlar ;yaşadıkları ellili altmışlı yıllarda,hatta yetmişli yıllarda plak ve kasetleri ile bilhassa Ege bölgemizde ; konserlerin aranan.müzikhollerin vazgeçilmez portreleri idiler. Her üçü, farklı tarzda seslendirdikleri şarkılar ile bana göre kalıcı olmalarına inanmak istiyorum.
Evet şimdi aramızdan ebediyete intikal eden : Milaslı Nazmi YÜKSELEN ve Dursun SALKIM, ile Ankara'da çalışma yıllarımda
kısada olsa sohbetlerim oldu. Ankara'da bulunan Muğlalı Hemşerilerimizin kurduğu Muğlalılar Derneği nin (Daha sonra Vakıf) tüm etkinliklerine ,hiçbir talepleri olmadan desteklerini esirgemediler.Bu Gazetemizde kendilerinin kısa bir biyografilerini geçen yıl aktarmaya çalışmıştım. Dinleyenler çok iyi bilirler ki: Bir Ormancı türküsünü/Bir Bodrum Hakimi türküsünü Rahmetli Nazmi YÜKSELEN gibi yaşayarak/hissederek söyleyebilen varmıdır acaba.?
Plakları ve Kasetleri satış rekorları kırmış olan rahmetli Dursun
SALKIM ın Mualla şarkısı anılarda kaldı,O klasik Türk Müziği şarkılarını bile kendi stilinde eğip bükmeden dosdoğru okuyabilme becerisine sahiptir. Sahi onun bir UDİ olduğunu bilir misiniz. ?İcracılığı dışında Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik bölümünde eğitimini eksik etmemiştir. Kendine has besteleri ile pek çok ünlü bestekarın şarkılarını kendine has o TENOR sesi /stili ile sahnelerde icra etmiştir.
Rahmetli her iki sanatçı hemşerimizin , detaylı biyografilerinin kayda geçirilmesi ,bizlerin onlara vefa borcu değilmidir.? Bu konuda Muğla Büyükşehir Belediyemizin ve Üniversitemiz in mutlaka bir çalışması olmalı.
Yine plak ve Kasetleri ile fırtınalar koparmış bir ses sanatçımız Döğüşbelenli halen yaşayan (bildiğim kadarı ile) Hayri ŞAHİN kardeşimizi zikretmeden edemem. Ününün zirvesinde olduğu zamanlarda (şimdi 80 e merdiven dayasada) konserlerin olmazsa olması idi.
Her üç sanatçımız kendilerine has bir üslup koyabilmişlendir. Kimseleri taklit/kopya etmeden , icraatları ile kendilerini kabul ettirebilmeleri
takdire şayandır.
Bir hemşerileri olarak ben, Datçamızda musiki ile ilgilenen sivil toplum kuruluşlarımızın( Derneklerin) bir anma gecesinde ,onlara VEFA borcumuzu ödememiz ,hemşerilik görevi değil midir.? diyorum.
Onlar Muğlamızın ,.bu konuda değerleridir. Unutmamak ve unutturmamak bizim görevimiz olmalı..
VEFALI OLMAK VE OLABİLMEK AYRI BİR ŞEY DEĞİLMİ.
Okunma Sayısı: 73
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.