ÜRK KADINININ SOSYAL VE SİYASİ MÜCADELESİ(5)
25 Aralık 2024, Çarşamba 10:04
(Mustafa Kemal Etkisi….)
Türk Kadın Birliği Başkanı 18 Nisan 1935 ‘de İstanbul’da toplanan 12. Uluslararası Kadınlar Kongresi’nde yaptığı konuşmada şöyle diyordu:
“…Türkiye’de kadın, Atatürk tarafından çarşafı çıkarıp atmaya ve erkeğin yanı başında kendisine düşen yeri almaya çağrılmıştır. Onca fırtınalar arasında yarısına kadar batmış bir ulusun yazgısına derin bir inancı korumayı bilmiş ve o bin bir çeşit çelişkiler ortasında Türk/kız kardeşlerinizin özlemlerini fark edebilmiş bir dahi olarak O, biz kadınlar için, yalnızca yurdun kurtarıcısı değil, Türk kadınının da kurtarıcısıdır. Bu nedenledir ki, 12. Kongrenin toplanma yeri olarak İstanbul’u önermekle, bizlere kendiliğinden verilmiş bulunan ve Türk kadınının haremin parmaklarından parlamento kürsüsüne geçişini tek kuşağın görmesine yol açan haklar için, Atatürk’e olan minnet ve şükranlarımızı dile getirmek istedik. “
Kongre’nin kendisi de Atatürk’e Türk kadınına sağlanan hak ve özgürlüklerden dolayı teşekkür eden bir telgraf çekti.
Gerçekten , kadının sosyal ve siyasal haklarını kazanmasında Mustafa Kemal’in rolü hem Türkiye Cumhuriyeti’ne , hem de dünyaya örnek olmuştur…
MUSTAFA KEMAL’İN MÜDAHALESİ…
Mustafa Kemal o zamana değin, kadının siyasal hakları üstüne görüşlerini açıklamaktan çekinmişti. Kemalist Türkiye’de zaman, artık yukarıdan buyruklarla uygulanan reformlar zamanı değildi. Ancak, Atatürk, sorunun gelişimi konusunda son derece dikkatliydi. Onun tavrı, daha önce yazdığımız gibi, Afet İnan’a anlattığı gibi başından belliydi. Neyin, nasıl, ne zaman olgunlaşacağına bakardı hep. Yine öyle yaptı.
KIZ ÖĞRENCİ BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLİNCE…
Afet İnan, geleceğin konservatuvarı olacak Müzik Öğretmen okulunda ders veriyordu. Kız ve erkek öğrencilerin birlikte okuduğu bu okulda, verdiği derslerin bir uygulamasını yapmak istedi. Sınıfta bir belediye başkanlık seçimi yaptı. Seçimi bir kız öğrenci kazandı.
Erkek öğrencilerden biri söz alarak şöyle dedi:
-Değerli öğretmenim, siz bizlere, yasalara uymamızı öğretirken, öte yandan bir kız arkadaşımız belediye başkanı seçildi. Oysa yasaya göre kadınlara bu hak verilmiyor.
Bu yasaya uygun olmayan durumu nasıl açıklarsınız…
Erkek öğrenci haklıydı. Hatta Afet İnan bu durumu şöyle değerlendiriyordu;
“-Öğrenci itirazında haklı idi. Ancak öteki öğrencilerin önünde ona hak veremezdim. Şöyle dedim: Bu öğrendikleriniz ilerisi için sizlere lüzumlu olacaktır. Kadınlarımız da yakında oy hakkı kazanacaktır.
Afet İnan bu olaydan çok sıkıldığını, utandığını, öğrencilerinin karşısına bile çıkmak istemediğini anlatır. Afet Hanım aynı gün Atatürk ve İç İşleri bakanı Şükrü Kaya ile buluşur. Okulda olup bitenleri onlara anlatır.
Atatürk , Afet İnan’a, başka ülkelerdeki durumu inceleyip, bir rapor hazırlamasını ister, Şükrü Kaya’ da önümüzdeki günlerde yerel seçim yasasının TBMM ne geleceği müjdesini verir.(devam edecek)
Okunma Sayısı: 135
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.