TBMM'NİN AÇILIŞININ 100.?YILI MÜNASEBETİYLE
23 Nisan 2020, Perşembe 15:14“Allah'ın izniyle Nisanın 23'ünde Cuma günü Cuma namazından sonra Ankara'da ;Büyük Millet Meclisi toplanacaktır.”
İşte bu emri 21 Nisan günü gönderiyordu Mustafa Kemal; bütün belediyelere,valiliklere,ordu komutanlıklarına. Osmanlı Devleti'nin karanlığından kurtarmak için.16 Mart günü payitaht işgal edilmiş Mustafa Kemal 'in gayretleri ile toplanan Meclis-i Mebusan İngilizlerce dağıtılmıştı. Çoğu vekiller Malta'ya sürülmüş; kaçabilenler de Mustafa Kemal'in çağrısı ile Ankara'ya gelmişti. Artık tüm milleti temsilen bir meclis kurmak gerekliydi; asıl amacı vatanı kurtarmak olan bir meclis.
Her tarafı işgal altında olan yurdun dört bir yanından vekiller ”vatanın istiklali, hilafet ve saltanatın kurtarılması” gibi hususlarda çalışmak için Ankara'ya çağrılıyorlardı.
“Kutsal ve yaralı olan vatanımızın her köşesinde aynı suretle bugünden itibaren Buhari ve hatm-i şerif kıraatine başlanarak Cuma günü ezandan önce minarelerde salavat-ı şerif okunacak ve hutbe esanasında halife padişah efendimiz hazretlerinin nam-ı hümayunu zikredilecek ve vatanın kurtulması için dua edilecektir. Namazdan sonra da her vatandaşın Büyük Millet Meclisinin vereceği vazifeleri yerine getirmeye mecbur olacağı hakkında öğütler verilecektir.” Bu emri de yine aynı tezkerede Mustafa Kemal verip bütün vatanın kurtuluşu için bu meclisin ehemmiyetine dikkat çekiyordu. Tüm vatandaşlar artık TBMM'nin emri ve tasarrufundaydı. Ülke kurtarılıp halk refaha kavuşturulurken meclisin tatbikatına uyulacaktı. Bunun için de ayrıca 22 Nisan'da tüm ordulara şu tebliği tamim etmişti:
“Allahın izniyle nisanın 23'ü Cuma günü Büyük Millet Meclisi toplanarak göreve başlayacağından bu tarihten itibaren tüm maliye, askeriye makamlarının hepsinin idare mercii bu meclis kabul olunacaktır.”
Heyet-i Temsiliye reisi Mustafa Kemal'in uğraşları sonucu büyük gün gelmişti. Yurdun dört bir yanından sözü geçen, riyaset sahibi, gün görmüş kişiler Ankara'ya toplanıyorlardı. Vekiller Cuma ezanında Hacı Bayram-ı Veli Camiinde tüm vekiller toplanmıştı. Namaz orada eda edildi, ardından sancak-ı şerif ve sakal-ı şerif çıkartıldı, bunlar ziyaret edildi. Ardından bunlarla beraber İttihad ve Terakki Kulübüne geçildi. Binaya girmeden dualar edilip kurbanlar kesildi. O gün sabahtan indirilen hatimlerle okunan Buhariler kulüp binasının önünde tamamlandı ve kesilen kurbanların kanları üzerinden sekilerek binaya girildi. Meclis olarak tahsis edilen binanın daha inşası tamamlanmamıştı. Anadolu; Malarzgirt'ten bu yana gerek Selçuklu gerek Osmanlı zamanlarında hiçbir vesiyleyle bu derece tantanalı dini merasime şahit olamamıştı.(Murat Bardakçı,Şahbaba,s.158)
Artık meclis açılmıştı. İstanbul'dakinin devamı olan bu meclise başkan olarak Mustafa Kemal seçilmişti. İlk mecliste Muğla şu vekiller temsil ediyordu:” Emin Kamil Efendi, Etem Fehmi Aslanlı, Hacı Ahmet Efendi,Hamza Hayati Öztürk, Kasım Nuri Bey, Mahmut Hendek, Mesut Efendi, Mehmet Rifat Börekçi, Sadettin Özsan, Tevfik Rüştü Aras, Alirızapaşazade Ziya Bey.
İşte Hatm-i şeriflerle,Buharilerle,kurbanlarla,dualarla açılan bu meclis yedi düvelin elinde oyuncak olan Anadolu'yu kurtarmış ve yeni bir devlet kurmuştu. 23 Nisan kutlamaları bu kapsamda hatm-i şeriflerle, salavat-ı şeriflerle,Buhari-i Şeriflerle,dua ve kurbanlarla yapılmalıdır. İlk meclisin şanına yaraşacak kutlayış biçimi bu olacaktır.
Okunma Sayısı: 13699
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.