SUUUUUUUUUUUUUU
30 Aralık 2021, Perşembe 18:36Bu köşemden yıllardır, iki harf ile ifade edilen, son yıllarda Dünyamızın en önde gelen silahlarından biri olan SU konusunu defalarca yazdım durdum.Bu kış gününde su konusu nereden çıktı dediğinizin farkındayım. Hele geçen haftalarda gelen yağmurla pek çok yeri su basmasına rağmen su neden önemli.
Biliyorsunuz geçen kış mevsiminde ,Mart/Nisan ayından sonra 6-7 ay yarım adamıza yağmur düşmedi. Bir de buna Mayıs ayında aşırı sıcak eklenince, Zeytin mahsulünün neden az olduğunu hiç düşündünüz mü.? Yıl böyle deyip kendimizi kandırmayalım. Ağaçlar zamanında yeterince suya doymaz , birde buna bazı hava koşulları eklenirse, sonuç ortada.
Geçen haftalarda gelen yağmur birazda olsa toprağı ıslattıysa da ,maalesef geçen yıldan suya hasret topraklarımızı doyurmadı. Bir hafta önce ziyaret ettiğim koskoca DEĞİRMEN DERESİ kurumuş gibi.Ki bu dereden akan su ile pek çok un değirmeninin aylarca çalıştığını görüp yaşayanları dinleyince ,insan hayretler içinde kalıyor. İnşallah geçen kış gibi .yağışsız bir mevsim geçirmeyiz.
Son günlerde :David Wallace-Wells in dilimizi YAŞANMAZ BİR DÜNYA adı altında çevrilen, dünyamızda " Isınma Sonrasında Hayat" konulu kitabını okuyorum. Isınan dünyamızda SU yun ne kadar önemli olduğunu , AKİFER dediğimiz toprak altı zemin suyunu ne kadar sorumsuzca tüketmekte olduğumuzu görünce , insan hayretler içinde kalıyor. Yüzlerce metre derinlerden çektiğimiz bu suyun ,binlerce yıllık bir birikim olduğunu ve yerine konulmasının mümkün olmadığını düşününce, sondaj dediğimiz yöntemin yanlışlığını anlıyor insan. Dünyamızda kuruyan göller (Aral Gölü) benzerlerini ülkemizde de görüyoruz. Su fakiri bir ülke olduğumuzu göz ardı ederek, orta Anadolu'muzda , bilhassa Konya Karapınar'da oluşan OBRUK ları neden görmezden geliriz. Unutmayınız ülkemizin ikinci büyük gölü olan TUZ Gölü bile kurudu.
Datçamızda tarım /su konusu ile meşgul olanlar bilirler,açılan artezyen den temin edilen sular, her yıl birkaç metre daha aşağıya inmektedir.Demek ki Akiferler her yıl daha derine kaçmakta. Denize ulaşan toprak altı veya toprak üstü sularını değerlendirme den ,daha kolay yöntem olarak , sondajlarla zemin suyunu tercih etmemizin acısını önümüzdeki günlerde çekeceğiz. ÇÜNKÜ Dünya ve ülkemiz ısınıyor ve kuraklaşıyor. Su olmadan Gıda üretiminin de olamayacağını düşünürsek, oturup iyice düşünmeliyiz.
Datça Mıza öncelikle .denize ulaşan su kaynaklarının, sisteme kazandırılması için kapsamlı bir etüdün yapılması ŞART.Ev /hobi bahçelerimizde, şahsi tatmin duygularımızı minimize etmemiz ,tarım alanında da damlama gibi tasarruflu sulama yöntemleri tercihimiz olmalı
.
Lütfen Sayım Mimarlarımız ,yapacağınız konut projelerinde SARNIÇ için bir yer ayırınız.(Yerel yönetimimizin bu konuda tavsiye/özendirici/yaptırım tercihi olabilir mi.?)
Hepimize düşen görev var elbette.
LUTFEN DATÇAMIZ SUSUZ KALMASIN.....
Sağlıcakla.....
Okunma Sayısı: 4028
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.