ŞUNDAN BUNDAN ONDAN !!
18 Şubat 2021, Perşembe 17:19Datça'nın antik tarihine ilgi duyanlar, bu yarımadanın ve çevresinin o dönemde bir TIP merkezi olduğunu bilirler. Şehir yapılaşmasında/imarında ,denizcilikte olduğu gibi ,TIP alanında da ,pek çok tıp bilgini yetişmiştir. Bunu antik kaynaklardan öğreniyoruz. Belki de PENTEPOLİS şehir birliğinin merkezi olmasının bir etkisi vardı.
Bilhassa salgını yaşadığımız bu günlerde ,TIP konusunun önemi ortada.Doğal tedavi yönteminin bazı alanlarda yararlı olduğunu Tıp bilginleri de kabul ediyor ve öneriyorlar. Yani alternatif tıp ,inkar edilemeyecek bir gerçek. Elbette bunun bilinçli olarak uygulanması ve işi bilen kişiler tarafından önerilmesi koşuluyla. Bu köşeden pek çok kere tekrarladığım gibi, ALTERNATİF TIP konusunun ,ilçemizde bir toplantı /etkinlik yapılarak ,yerel ürünlerinde tanıtılacağı bir Festival şekline dönüştürülmesinin ,ilçemizin tanıtımına faydalı olabileceği kanısındayım. Yani bir deyişle :BİRAZ DÜNDEN,BİRAZ BUGÜNDEN .
Badem ve onun Çağlasını beklediğimiz şu günlerde, BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ nin ,sınırlı ölçüde yapılabilmesi güzel de, Badem ve BAL birlikteliğinin, çıplak olarak değil, katma değer katılarak farklı gıda ürünlerinin yapılmakta olduğunu ilgi ile takip ediyorum.Yeterli değil elbette.Bunun için ,Gastronomi eğitimi veren eğitim kurumlarımızın da desteği alınarak çeşitlendirilmesi şart değil mi.? Unlu mamüllerimizde HARUP ununun kullanılmasından ,neden bir DATÇA veya BETÇE Kurusunun üretilmediğini anlamıyorum. (Beypazarı Kurusu Gibi).
Elbette tüm bunların yanında, yerel ürünlerin pazarlanması konusunda büyük şehirlerimiz ,destek verdiği veya bizzat işlettiği satış yerlerinde bir standımızın olması dileğimdir .Bu konuda kamu ve özel işbirliğinin beraberliği şart.Yerel yönetimin ve diğer kamu birimlerinin ,yerel ürünlerin çoğaltılması/çeşitlendirilmesi konusunda destekleri önemli. Bu konuda bilhassa İZMİR/ANKARA ve İSTANBUL yerel yöneticilerin örnek çalışmalarını duyuyoruz.
İlçemizde mahalle bakkalları gibi pek çok satış yeri açmış olan MARKETLER ZİNCİRLERİ nin , yerel üretimin desteklenmesi konusunda çabalarını göremediğimiz gibi, yerel pazarların açıldığı günlerde ,ilçeye ucuz tarım ürünleri getirerek ,yerel çiftçinin mallarının ellerinde kaldığını görüyoruz .Bana göre , bu kabul edilebilecek bir durum
değildir. Bilhassa ilçemizde son yıllarda epey popüler olan GÜZ DOMATES inin pazarlanmasını tüccarın insafına bırakılması pek adil olmasa gerek.Bilhassa Domatesin alım garantili olarak üretilmesini teşvik etmeliyiz.Elbette CİNS/Kaliteyi önde tutarak.
Denize bıraktığımız her damla su ,kaybettiğimiz geleceğimiz. Önümüzdeki birkaç ayda yeterli yağmur alamazsak, önümüzdeki yaz günlerinde su
sıkıntısı çekebiliriz. Yerel yönetimimizin ,bilhassa yeni yapılaşmalarda ,SARNIÇLI Konut/yapı projelerini önermesi gerekmez mi.?
Tehlike geliyorum diyor; Defalarca hatırlatmama rağmen, bulvardan Hastane girişindeki heyelan tehlikesi devam etmekte. Yarınlarda yamaçtan kopacak büyükçe bir toprak kütlesinin ,burasını ve bulvarı kapatması kaçınılmaz. Benden söylemesi..!!!!!!!!!!
Şundan/bundan / ondan diyerek ,kalın sağlıcakla.
Okunma Sayısı: 4644
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.