SÖZCÜKLERDEKİ SIRLAR
22 Haziran 2015, Pazartesi 16:31 Kalp deniz, dil kıyıdır, Denizde ne varsa, kıyıya o vurur. (Mevlana)
Sözcüklere yüklediğimiz anlamlar bazen iç dünyamızı yansıtır. Hangi konuda olursa olsun konuşurken ya da yazarken yaşam dağarcığımıza tortulanan anların bizde bıraktığı izler gün yüzüne çıkar.
Bakış açılarımız, duygularımız ve düşüncelerimiz; yaşadığımız olayların, etkileşimlerin bizde yarattığı anaforların gölgesinde gelişir. Bu yüzden bir olayı irdelerken ne denli esnek olabilirsek yanılgılarımız o kadar az olur. Konuları sapla samanı birbirine karıştırmadan yorumlayıp paylaşırken olabildiğince bencillikten ve katı düşüncelerden arınmış olmalıyız.
Artık yerini Kuantum düşünceye bırakmakta olan Aristo Mantığında Bir önerme ya doğrudur, ya da yanlıştır. Oysa bazen yanlışların doğruları içinde taşıyabileceği gibi, bazı doğrular da yanlışları içinde taşıyabilmektedir. Yani her şey ak ve karadan ibaret değildir.
Kuantum düşüncede Doğrulara ulaşmanın tek yolunun olamayacağı ve aslında hiçbir şey için bir tek geçerli yol olduğunu ileri sürülemeyeceği savunulur.
Bana göre de insanlarla paylaşılacak düşüncelerde, yapılacak yorumlarda bu, göz önünde bulundurulmalıdır. İç çatışmalarımızı, günlük çıkarlarımızı arka etmeden bir şeyleri değiştirmeye kalkmak yanılgıları ve düş kırıklıklarını da beraberinde getirir. Bilge, Herkes dünyayı değiştirmek ister ama kendinden başlamak aklına gelmez, demiş. Doğru söylemiş.
Günlük yaşamımızda o kadar çok yakınan, eleştiren insan görüyoruz ki, asıl değişimin kendi duruşunda olması gerektiği bir türlü usuna gelmiyor. Önce kendi evimizin önünü süpürmeliyiz ki sokağımız temiz olsun.
Önce kendimiz dürüst olmalıyız ki hak etmediğimiz davranışlara maruz kalmayalım. İnsanları iyiler kötüler diye ayırmamız, onların yüreklerinde iyiliğin de kötülüğün de birlikte yaşayabileceğini kabullenememiş olmamızdandır. Mantık, bilgi dağarcığımızın iskeletidir ve dilimizdeki en kısa ve en önemli kelimelerden bazılarının uygun şekilde kullanılmasını sağlar. Sözlerimiz bu yüzden içimizin aynasıdır. Dağarcığımızın zenginliğinin göstergesidir.
”BİR KELİMEYİ YALNIZCA TEK BİR ŞEKİLDE YAZABİLEN İNSAN, BANA GÖRE BEŞ PARA ETMEZ.” Diyen Mark Twain ne kadar haklı acaba?
Esen kalın,Kendinize iyi davranın...
Okunma Sayısı: 10949
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.