SEBZEDE PAHALILIK TARİHİ REKORDA!...
19 Şubat 2019, Salı 10:34*Sebzede yıllık enflasyon %94
*Tarım can çekişiyor…
*Sebzede fiyat artışı maaş artışının 4 katı…
*Yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketiciler temel besin kaynağı olan sebzeye erişemez oldular…
*Yanlış tarım politikaları acilen terk edilmelidir…
Orhan Keskinsoy: HABER/ANALİZ
TÜİK istatistikleri sebzedeki fiyat artışları ve pahalılığın tarihi rekorda olduğunu ortaya koydu!...İstatistiklere göre yıllık sebze enflasyonu %94.72 oldu. Bu durum tarımın can çekiştiğini gösteriyor. Sebzede fiyat artışı maaş artışının ortalama 4.7 katı oldu. Artık tüketiciler en önemli ve temel besin kaynaklarından olan sebzeye yeterince erişemiyorlar. Özellikle,yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketiciler,zaten,dana eti,kuzu eti,koyun eti ile peynir ve tereyağı gibi süt ürünlerine erişemiyor. Sebze ile beslenmeye ağırlık vermek zorunda kalıyorlardı.Artık,son bir yıllık süre içerisinde her geçen gün pahalı hale gelmesi nedeniyle,sebzeye ve erişemez oldular. Bu durum ,%80'den fazlasının yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan toplum kesimlerinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin artışına neden olacaktır.
TÜİK İstatistiklerine göre,tarihi rekordaki son bir yıllık sebze fiyatlarındaki yüzde artış oranları(Ocak 2018-Ocak 2019)
ÜRÜNLER OCAK 2018 FİYATI(Kg) OCAK 2019 FİYATI (kg) FİYAT ARTIŞI
yüzdesi
Çarl.?biber 3.6 9.3 %155
Dol.?biber 4.7 9.7 %107
Sivri biber 3.8 9.8 %152
Domates 3.5 6.0 %70
Taze fasulye 7.3 11,5 %55
Havuç 2.0 3.5 %74
Ispanak 2.4 5.7 %131
Kabak 3.4 6.5 %88
Karnabahar 1.9 4.7 %147
Kuru soğan 1.5 4.8 %230
Beyaz lahana 1.3 2.2 %66
Kırmızı lahana 2.0 3.2 %60
Mantar 10.0 12.5 %20
Marul 2.1 3.2 %53
Maydanoz 1.0 1.5 %50
Patlıcan 4.1 9.2 %123
Pırasa 2.3 5.0 %110
NOT:Rakamlar yuvarlanarak yazılmıştır.
Bu tespitleri yaptıktan sonra,her zaman yaptığımız gibi çözüm önerileri üzerinde,birkaç cümle etmek istiyorum.
Birincisi,bu fiyatlarda üreticinin(köylü/çiftçinin/ekicinin)hiçbir suçu günahı yoktur.
İkincisi,komisyoncu ve halcilerin de bir suçu yoktur.
Maksadımız suçlu aramak değildir.
Ancak,yıllardır uygulanan üretmemeye dayanan tarım politikaları hemen değiştirilmelidir. Üreticiye tohumdan,mazota,mazottan tohuma kadar gerekli sübvansiyonlar verilmelidir. Sebze deyip geçmeyin,bu hayvancılığı da yakından ilgilendiriyor. Üretici topladığı ürünün artıklarını yem olarak bile kullanıyor.
Birkaç tanzim satış mağazası açmakla olmaz. Bu tanzim satış mağazaları,kooperatifler çoğaltılmalı,onun yanındayız. Bunlar da devlet ve hükümetler tarafından desteklenmeli ve AVM lerle rekabet edecek hale getirilmelidirler.
Okunma Sayısı: 5146
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.