PAZAR BOZAN
19 Mart 2019, Salı 12:09Yıl başından beri , 2018 yılının son günlerinde ayrıldığım sevgili ilçeme , yakın bir zamanda tekrar dönebilmeyi ne kadar arzu ettiğimi ,sevgili dostlarımı ne kadar özlediğimi nasıl anlatsam bilmiyorum. Ailevi ve sosyal sorumluluklarımızın egemen olduğu bir toplumun bir ferdi olarak, bu gerçekten herkes gibi , bende uzaklaşamıyorum. İki aya varan bu uzun ara molasının yakın bir zamanda sona ereceğini ümit ediyorum.
Ankara ve İstanbul arasında gelip gitmelerde,internet düzeneğimin de bozulması ,ayrı bir sorun oldu. Ancak şimdilik kalıcı bir biçimde çözümlediğim bu sorunumda ortadan kalkınca,yine beraberiz. Evet tekrar aranıza gelip hoş buldum.
Bu geçen süre içinde, her iki şehirde ziyaret ettiğim kurum ve dostlarımla hep ilçemin Datça'mızı andık.?Bu arada Hızırşah Köyümüzün ismi ve bazı ürünleri Newyork ve Wasington ' a kadar ulaştı.Kısacası ,Datça'daki dostlarımdan gelen ,,buralardan topladıklarım haberlerle ,heybemiz epeyce doldu. Bunları zaman zaman sizlerle paylaşacağım.
Sanki genel seçim oluyormuş gibi ,ülkemizin tüm gündemi yerel seçimle dolduruldu..Şunun şurasında beş yıl boyunca ,ilimizin veya ilçemizin yerel problemlerini çözebilmek için çalışacak ,yerel yöneticilerini seçeceğiz.Bunu Ülkemizin BEKA sına indirgenmesini anlayamıyorum.NEYSE..!!!
Duyduğum kadarı ile İlçemizde de , yerel yönetime talip olan adayların vaadlarını nedir..?Mutlaka , uçuk hayallerinde uçuştuğu bir ortamda,imar ve yapı rantından beslenenlerin ,bu sektördeki genel sıkıntı nedeni ile iştahları kursaklarında kalır mı bilmem. Ancak ben,toprak ve tarım konusunda bir projesi olmayan bir Belediye/Yerel yönetim söylemini dinlemek bile istemiyorum.?Devletimizin umursamazlığı ve ileriyi göremeyen tedbirsizliği /uygulaması nedeni ile ,BİR KURU SOĞANI /PATATES 'i bile ithal etmek durumuna düştük.Tarımı hep ön planda tutan,rahmetli ATATÜRK 'ün felsefesinden uzaklaştıkça ,olacağımız buydu. HANİ O DEVLET ÜRETME ÇİFTLİKLERİ. ?
Gelelim tekrar Datça'mıza:
Yakın bir zamana kadar, pazar uygulamasının olmadığı Datça'mızda,herkes kendisine yetecek kadar üretim yapardı. Yerleşik kent nüfusunun oluşmaya başlamasıyla ,yerel pazarcı esnafı da ortaya çıktı.Artık Cumartesi günü ilçe merkezinde kurulan pazarın yerel müşterilerine ilave olarak Rodos ve Sömbeki' den gelen Yunanlı komşularımızın da ihtiyaçlarını buradan karşılamaya başladı.Bu elbette çok iyi oldu. Herkes bundan memnun görünse de madalyonun bir başka yönüne bakalım.Sebze meyve tezgahlarının pek çoğunda yerel üretim yapan köylülerimizin oranı /sayısı ne acaba.?Pek çok sebze ve meyvenin ilçemiz dışından getirilip satıldığı pazarımızda ,domatesin bile Antalya'dan getirildiğini duyunca şaşırmayın.Köylerimizde tarımsal üretim yok gibi. DATÇA pazarımızın faaliyete geçmeden önce ,toprakla uğraşan köylülerimiz,MUĞLA pazarına fazla ürünlerini satmaya götürdükleri zaman ,o pazardaki isimleri : PAZAR BOZAN dı. Böyle nam salmışlardı. Bol fazla tarımsal ürün ve ucuz /kaliteli. İşte bu nedenle bu yazımın konu başlığına PAZAR BOZAN dedim. Hani onlar ,şimdi neredeler.?
Tarımdan kopmanın cezasını tüm ülke olarak, çok çekeceğiz.Bu konuda adaylarımızın ne düşünceleri var acaba.?
Şimdilik SAĞLICAKLA..
Okunma Sayısı: 4997
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.