PABUCU DAMA ATILMAK NEDİR?*TÜKETİCİ KORUNUYOR MU?*KORUNUYORSA NE KADAR KORUNUYOR?
10 Nisan 2020, Cuma 14:18
İnsanlar, bir arada yaşamaya başladıktan sonra, kolektif tüketim de başlamış. Bu arada Tüketici konumunda bulunanlar,her zaman,her koşulda kandırılmış, istismar edilmişlerdir.
Günümüzden yüz yıllarca önce Hammurabi döneminde,bunu önlemek için Hammurabi Kanunlarının bir bölümü buna ayrılmıştır.
Selçuklular'da ve Osmanlılarda da, buna benzer yaptırımlar uygulanmıştır.
Ama kanunlarla bunun önlenemeyeceğini gören esnaflar kendi oto kontrollerini yaparak bunu önlemeye çalışmışlardır.
Bu topraklarda,belki de dünyanın en güzel otokontrolünü, bizim esnafımız yapmıştır. Hem de öyle üç beş kuruşa değil, sahtekarlık yapan esnafı insan içine çıkamaz hale getirerek…
Bildiğiniz gibi Ahilik Örgütü bir esnaf örgütlenmesidir. Esnafın kendi içinde denetlenmesi için koyduğu kurallar vardır. Bunlardan sadece birini anlatmak istiyorum.
Ayakkabı(pabuç) yapan esnafın günüdür. O gün onun yaptığı ürün veya ürünler sergilenecek/kontrol edilecektir. Pabuççu,pabucunu ahilerden kurulan komisyona getirir. Pabuca bakarlar. İşte dikişlerine, köselesine, derisine vs. Eğer istenilen özellikleri taşımıyorsa, verilen ceza şudur” –Bunun PABUCUNU DAMA ATIN!
O zamandan günümüze gelen Pabucu dama atılmak budur.
Günümüze geldiğimizde, Ticaret Bakanlığına bağlı Tüketicinin Korunması,Piyasa Denetimi ve Gözetimi Genel Müdürlüğü var. Zaman zaman basın da,diğer medya organlarında”..?Bakanlık şu kadar, şu firmalara ceza yağdırdı…” diye haberler verilir. Ama bu sahtekarlıklar yine de bitmez. Niye?
Yaptırımlar yetersizdir. Caydırıcı değildir. Örnek vermek istiyorum. Diyelim ki bir bal tüccarı sahte üretim yaparken yakalandı, ona verilecek ceza en çok bir ton bal ederidir(daha azdır ya,bal fiyatına göre değişir) Adam parayı öder, bu kez yüz ton bal sürer piyasaya. Gelişmiş ülkelerde, adamın ticari hayatı biter. Başka adlar altında bile, bir daha ticaret yapamaz…
Biz de şu anda en fazla ceza 15 bin TL dir. Bu da yok peşin ödedi,yok bilmem ne üç beş öder kurtulur. Tağşişe (karıştırma, saflığına zarar verme)devam eder
Okunma Sayısı: 3433
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.