ÖZELLEŞTİRMEK Mİ ? ÖZ ELEŞTİRMEK Mİ..?
02 Kasım 2023, Perşembe 17:11Bana göre son yıllarda şu iki kavramı karıştırıyoruz. ÖZELLEŞTİRMEK- ÖZ ELEŞTİRMEK...
Kamu hizmetlerinin, kamu hizmetlilerince değil, özel bir (kamu görevlileri olmayan) kişi ve kurumlarca yerine getirilmesi son yıllarda tercih edilen bir yöntem/çıkış yolu oldu. Karma ekonomiyi bir kalkınma modeli olarak kabul etmiş bir devlet anlayışından uzaklaşıyor muyuz acaba ? Ne dersiniz.? Hele bir sonuçlarına bakalım.?
İlk defa TV yayınlarında özel TV kanallarının yayına başlamasıyla, siyah beyaz TV yayınlarında, renkli yayınlar, yüzlerce TV kanalı ve tüm bunları denetleyen bir devlet kurumunun yani ( RTÜK) Radyo Televizyon Üst Kurulu iyimi oldu.? İşleyişi /kanunu/diğer mevzuatı hakkında eleştiri oluyorsa, bir kulak verilmeli dinlenilmeli. Kamu hizmeti verilen devlet sistemi içinde elbette yeri olmalı . Ancak denince, söylenecek pek çok şeyin olduğunu görüyorum. Bence her şeyden önce ast olan :DEVLET VE KAMU HİZMETİ OLMALI.
Sağlık konusuna gelince: Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar, Bağ- kur kurumları ,SOSYAL GÜVENLİK KURUMU adı altında birleşince, Devlet ve Sigorta Hastaneleri gibi iki Devlet başlılığı olmazdı. İyi oldu ancak, mevcut hizmet verilen sağlık birimlerinin (Hastanelerin) hizmet dışında bırakılarak, Şehir Hastanelerinin hizmete alınması, çözüm oldumu acaba.? Bunu birde bu hizmeti vermeye çalışanlara sormalı. Ülkemiz genelinde telefon veya İnternet kanalıyla randevu almak iyi güzel de, bu talebi yapamayanlar ne yapabilir. ? Üniversite Hastaneleri ve Özel Hastaneler ticari bir kurum gibimi olmalı.? Hani Sosyal Devlet denince, cevabımız hazır mı. acaba.?
Enerji; bilhassa elektrik üretim/dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi , bazı sermaye gruplarına bu kamu hizmetinin bırakılması ,kamu denetiminin yapılmakta olduğu söylense de ,beni pek tatmin etmiyor. Çalışanlarının sendikalaşmadaki sıkıntıları, yerel yönetimlerle ,faaliyet alanlarındaki ortak çalışmalarındaki koordinesizlik ,hizmet alanları bıktırmakta. Hizmetin fiyatlandırılması ayrı bir hikaye. Yerel uç alanlarda, küçük yerleşimlere şebeke götürmenin dışında, yoğun yapılaşmaya yetişmemesi ,uzman eleman eksikliği, az/yetersiz elemanlarla hizmetin verilmeye çalışılması ,hizmetin aksamasının en büyük nedeni. Enerjiyi Devlet üretir, dağıtım özel bir kesimle kamu hizmetini vermeye çalışılır. Garip değil mi.?
Yapılaşma/imar ise ayrı bir hikaye. Tapu / Kadastro, devlet hizmeti Aplikasyon özel, İmar ruhsat onayı; Devlet (yerel yönetim) yapı denetimi ,beton vs. denetim özel, yapı şantiye kontrol özel, ben buna ,davul kimde, tokmak kimde derim. Fotoğraftan yapılan yapı denetimini görüp duyarsanız, şaşırmayın. Usulen atılan imzalar.?Usuldendir efendim !!!
Haberleşme / telefon ayrı bir hikaye. Konuyu uzmanlarına bırakmalı.
Bu alanda çooook reklam dönüyorsa, bunun tatlı bir rantı olmalı mı dersiniz.?
Özelleştirme karşıtı bir düşünce içinde değilim. Kamu denetiminin ıskalandığı ,görmemezlikten gelindiği ,kamu hizmeti alanların şikayetlerinin umursanmadığı. Kurumları da eleştirmek, hizmet alanların hakkı olmalı. Değil mi..? Çünkü hiç kimse bu hata benim demiyor.
İhmali nedeni ile çöken bir yapı hatasından dolayı hayatına son veren bir Japon Mühendis duyarsınız, ülkemizde ise istifa eden bir kamu görevlisi bulmak mümkün mü.?
ÖZELLEŞTİRMEYLE ÖZ ELEŞTİRİDE YAPABİLİRMİYİZ. Sağlıcakla...
Okunma Sayısı: 310
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.