MUĞLA'YA ÖZGÜ BİR TAT EKŞİ TARHANA
15 Ekim 2018, Pazartesi 17:11Uyandığımda tencereler fokurduyordu.Önceki günden alınan “göceler” yerlerini almıştı.Beklememize değecek bir yemek ocakta tam olarak pişmeyi bekliyordu.?Masada kese yoğurdu kapları ve ocaktan alındıktan sonra konacak tabaklar hazır bekliyordu.?Sarımsaklar zaten önceden ayıklanmıştı.Yoğrulmadan önce her zamanki gibi tüm ev onun tadına bakmamız gerekiyordu.?Zannediyorum evimizde o kadar iştahla yenen yemek sayısı bir elin parmaklarını geçmez.Ocaktaki göce de artık pişmiştir,tabaklara konulup yenilecek.?Peki bundan sonra ? Bundan sonrası artık kurutmak için hazırlama vakti.Göceler tarhana otuyla piştikten sonra tencereden alınıp soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra kese yoğurduyla yoğrulur.Bu yoğrulan karışım bir gece bekletilir,bu hamurun ekşime aşamasıdır.Sonraki gün hamur yuvarlak hale getirilip ortasına parmakla basılarak kurumaya bırakılır.1 hafta güneşin koynunda eğleşen bu tarhanalar artık çorba haline getirilmeye hazırdırlar. Bu kuru tarhanalar kuru börülce,kemikli et,kuru kırmızı biber ,sarımsak ve tereyağı ile pişer. Çorba artık hazırdır,tüm benliği ile sofradaki yerini almıştır.
Peki ya bu muhteşem yemeğin tarifi nereden gelmektedir?
Prıscılla Mary Işın'ın Yemeğin Kültürel Tarihi isimli kitabında gördüm,bulgurun tarihi anlatılıyorken bir Suriye kişkinden bahsediliyordu,(keşkek kelimesinin atası)tam olarak şöyle:
“Tarihte izi sürüldüğünde en eski Arapça yemek kitabı olan el-Varrak'ın 10.yüzyıla ait eserinde bulgur adına değil de yapılışına rastlanır.Bu kitaptaki kişk-i Şami(Suriye usulü kişk) tarifi ana malzemesi bulgur olan bir tür göce tarhanasıdır.Kaynatıldıktan sonra kurutulan ve kabaca öğütülen buğday taneleri sıcak su ve maya eklenerek güneşte ekşitilir,sonra otlar,ekşi erik veya koruk suyu,istenirse yağsız yoğurt eklenir,tekrar güneşte kurutulur,en son ortası
delik yuvarlaklar halinde şekil verilir ve ipe geçirilerek kışa saklanır.”
Madem söz eskiden açıldı Mihri Hatun'un tarhana için söylediği şu beyit de hatılanmaya değer:”Şimdiki halkun katında Türklüktür itibar/Keşlü tarhanalarında sum(sarımsak) olaydum kaşki”(Halkın gözünde Türklük(o devirde köylülük manasında) moda,keşli(zannediyorum peynir) tarhanalarının içinde ben de keşke sarımsak olsaydım.)
Görüldüğü üzere yukarıdaki güncel tarife bazı şeyler çok benzemektedir.?Ancak günümüzde bu yemek Muğla'da daha çok gelişmiş ve malzeme çeşitliliği artmıştır.Kuru börülce,kuru biber hep buranın yemeğinde kullanılmaktadır.
Daha yığınlarca tarhana çeşidinden biri olan ekşi tarhana kendine has tadıyla tüm tarhana çeşitleri arasından sıyrılarak birincilik tahtına kuruluyor.
Lakin tarhana şu günlerde yapılması zor olduğu için pek de evlerde yapılmıyor. Ancak bu hafta sonu Pazar günü Muğla'da Tarhana festivali şu dönemde tarhanayı özleyenler için büyük fırsat.
14 Ekim Pazar saat 12:00'da Saburhane Meydanı'nda.
“Tarhana Aşı tahta gaşığnan,her şey yakışığnan”
Okunma Sayısı: 11969
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.