MİKROP-BAKTERİ –VİRÜS(3)
23 Haziran 2020, Salı 12:46ANTONİE VAN LEEUWENHOEK(1632-1723) teoriye inanırken, FRANCESCO REDİ(1626-1697) buna karşı çıkıyordu. Deney,çürüyen etin üzerindeki kurtçukların kendiliğinden olmadığını gösterdi: “Deneyde kavanozlardan birinin kapağı açıktı ve hem havayla hem de sineklerle temas edebiliyordu. Diğer kavanozun kapağı yerine bir bez örtülmüş,böylece hava ile temas halinde olmasına karşın içeri sinek girmesi engellenmişti. Dolayısiyle, spontane türeme doğru değildi.
HÜCRENİN KEŞFİ VE HÜCRE TEORİSİ
Hücrenin keşfi 17.y.yılda mikroskobun keşfiyle olmuştur. O yıllardan bu yana yaşantımızda hücre teorisi esas alınır:
1-Hayatın temel birimi hücredir
2-Bütün organizmalar bir ya da daha çok hücrelidir
3-Bütün hücreler diğer hücrelerden gelir…
İngiliz doğa felsefecisi Robert Hooke hücreyi keşfetti.
1675' A. V.Leuwenhoek(1632-1723) Bir cam mercekle,bir damla göl suyuna baktı. Mikropların dünyasına ilk kez bakıyordu. İlk kez mikroorganizmayı keşfettiği için mikrobiyolojinin babası olarak anılır. Bir damla suda (200x büyütme) gördüğü bu canlıları animalcules olarak adlandırmıştı.
1848 'de İngiliz hekim John Snow(1813-1853) ilk epidemiyolojik çalışmayı yaptı. Kolere vakalarını Londra haritası üzerinde işaretlediği zaman çarpıcı bir şey bulmuştu. Bunun bir kanalizasyon su kaynağından geldiğini…Hastalıkların sadece hava yoluyla değil, su yoluyla da bulaşabileceğini bulmuştu.
MİKROBİYOLOJİNİN ALTIN ÇAĞI…(1857-1914)
Yıl 1850 ler. Hala ortada mikrop teorisi yok. Dünyada loğusa humması denen bir hastalık ölüme götürmektedir kadınlarımızı…Doğum hekimliğinde el yıkamanın loğusa hummasını çok açık biçimde azalttığını keşfeden Philipp Semmelweis(1818-1865) steril olmayan ortamların hastaların ölümüne varacak riskler taşıdığını söylediğinde, adamı bir tek öldürmediler. Her bilim insanının başına gelen geldi başına. Fikirleri hiç destek bulmadı. Ancak,ölümünden yıllar sonra Pasteur'ün deneyleri ve Lister'in uygulamalarıyla popüler olacaktı ve Semmelweis annelerin kurtarıcısı olarak adlandırılacaktı. Bir not daha, Şu anda Macaristan'da(Budapeşte) büyük bir anıt heykeli ve heykelin önünde bir anne ve çocukları vardır. Ben bunları yazarken çok mutlu oluyorum ve duygulanıyorum. Diyorum ki iyi ki bu korona günleri var da ben de bunlarla uğraşıyorum. Yaşasın bilim! Neyse konuya dönelim;(devam edecek…)
Okunma Sayısı: 2801
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.