MİKROP-BAKTERİ –VİRÜS(2) ORTA ÇAĞ'DA MİKROP FİKRİ…
19 Haziran 2020, Cuma 12:20Hastalıkların doğaüstü güçlerin eseri olduğuna inanılırdı; hastalık ya tanrının gazabıydı ya da şeytan'ın işi. Görünmeyen bazı varlıkların hastalıklara neden olduğu olasılığı düşünülse de,17.yüzyılda mikroskobun keşfine kadar buna pek inanılmadı.
Hippokrates(MÖ 460-375) sağlığın insan bedenindeki dört yaşamsal sıvı nın(kan,balgam,sarı ve kara safra) arasındaki dengeye bağlı olduğuna ve bu dengenin bozulmasının da bütün hastalıkların kaynağı olduğuna inanıyordu. Hipokrat, günümüzde çok önemli olan bir şey diyordu: sıtma, lekeli humma,çiçek,veba,sara ve akciğer veremine ait bilgiler vermiş, yaraların tedavisinde kaynatılmış suyla yıkamayı önermişti…
Aristoteles(MÖ 384-322) Bazı organizmaların cansız maddelerden varedildiğine dair kendiliğinden(spontane) olarak bilinen teoriyi savunurdu. Mikroskop yoktu. Canlı hücrelerin cansız varlıklardan türeyebileceği öngörülüyordu.
Galen(129-200) Miasma Teorisini öne sürdü; hastalıklara kötü hava(mal'aria) sebep oluyordu; Bu kötü havanın içinde organik maddenin çürümesinden miasmatik kokular, kolera,veba gibi hastalıkların nedeni idi.
Doğu'da Hintlilerin Sustrata'sında(500) farelerin yayılmasında rolü olduğunu bildirmişti.
İbni Sina(980-1038) Bulaşıcı hastalıkların gözle görülmeyen kurtçuklardan ileri geldiğini ve korunmak için temizliğin önemli olduğunu vurgulamıştı.
Ak Şemsettin(1453) Malaryanın aynı bir bitki tonumu gibi görülmeyen bir etkeni olduğunu ve vücuda girdikten sonra ürediğini yazmıştı.
1700 lü yıllarda, hastalıkların çürümekte olan şeylerden olduğu inancı hakimdi ki,
1775 'te Lavoisier, havadaki oksijenin varlığını ispatlamış,kaynatılan gıdalarda oksijen bulunmadığı için üreme olmadığını savunarak spontane(kendiliğinden) türeme teorisini desteklemişti.
18.yy sonlarına gelindiğinde bu görüş mikrop teorisine zemin hazırlayacaktı.
Bugün kulağımıza tuhaf gelen bunların hepsi gözlemdi. Bilimsel bir deneye dayanmıyordu.
1600 lere gelindiğinde,aslında fikirleri birbiriyle zıt olan iki bilim insanı kendiliğinden türeyiş teorisine laboratuarlarda bir nevi meydan okudular…(devam edecek
Okunma Sayısı: 3009
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.