MİKROP-BAKTERİ-VİRÜS… BİTMEYEN MÜCADELE..(1)
16 Haziran 2020, Salı 12:24Bilim insanları, dünyada tarım devriminin 12 bin yıl önce başladığını söylüyor. Toplayıcı,avcı toplumlar, yerleşik düzene geçip,ekip biçmeye başlayınca, bazı şeyler de değişmeye başladı. Çiftçiliğin, bize uzak olmayan yerde başladığı söylenir. İlk ekilip biçilen yerlerin Mezopotamya olduğu bilinir. Ürünün fazlasını depolayan ve böylece düzenli besine kavuşan insanların,kaçınılmaz olarak nüfusları da arttı. Hayvanları evcileştirmeye, onları hem iş gücünde, hem de beslenme için kullanmaya başladılar.
Giderek toprağa daha çok bağlanan ve nüfusu daha da artan insan topluluklarında toplumsal eşitsizlikler, problemler yaratırken, bir problem daha vardı. Bu da birbirleriyle düşman olan toplumların ortak sorunuydu. Evcilleşen hayvanlardan bulaşan hastalıklar…Çiçek, influenza ve kızamık…Hepsi de evcil hayvanlardan bulaşıyordu.
İLK YERLEŞİMLERDEN SANAYİ DEVRİMİNE…
Yaklaşık 9.500 yaşındaki Çatalhöyük'te yapılan kazılarda, orada 8 bin insanın yaşadığı sanılmakta. Bu o zamanlar için çok kalabalık bir nüfustur. Gittikçe kalabalıklaşan insan toplulukları, bulaşıcı hastalıkları birbirine bulaştırmaktadırlar. Göçler, savaşlar, gidip gelmeler bunu daha da arttırmaktadır.
İnsanlığın ikinci büyük devrimi,18.yy. ortalarıyla, 19, yy ortası arasındadır. Önce İngiltere'de başlayan sanayi devrimi, şehirleşmeyi de beraberinde getirdi. Kırsal alandan şehirlere, şehir merkezlerinden varoşlara doğru genişleyen yoksulluk ve açlık! Güneş yüzü görmeyen ve yeterli beslenemeyen alt sınıf insanlarında raşitizm ve iskorbüt gibi Victoria döneminin meşhur hastalıklarının yanı sıra çiçek,tifüs ve tüberküloz gibi hastalıklarala da boğuşmaya başladı. Kızamık, kabakulak,boğmaca ve kızıl gibi hastalıklar nedeniyle çocuk ölümleri çok fazlaydı.
19.yy sonlarında kanalizasyon sistemlerinin yaygınlaşmasından önce,su kaynaklarının kirlenmesiyle kolera ve dizanteri salgınları baş gösterdi. Avrupa'dan tüm dünyaya yayılan savaşlar da,hastalıklarla birlikte sunuldu. Ve savaşlar yeni göçleri ve yine hastalıkları tetikledi. Elbette ki, bu dönemde bilim de ilerledi. Ama hepsine çare olamadı!
Bugünün “küresel” dünyasında yine yoksulluk,yine savaş,yine göçler var. Doğanın sınırları zorlanmaya devam ettikçe,insanların kalabalık bir yana”yığın” halinde yaşamalarını kaçınılmaz kılan durumlar sürdükçe yeni mikroplar ve yeni hastalıklar mutlaka hep olacak.
Gelelim başlığımıza..(gelecek yazımızda)
Okunma Sayısı: 3056
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.