KUM ZAMBAĞI/AZMAK LALESİ
28 Nisan 2020, Salı 11:32Bu salgın günlerinde biraz tembelleştim.dün gece seçtiğim konu da yazmayı ,bu güne sarkıtıyorum. Hani fena da olmadı. Konuyu düşünüp yargılayınca ,farklı yorumlarda getirebiliyorsunuz.
Bugün sizlerle,ilçemizdeki doğal GASTRONOMİ ve Endemit bitki örtüsün konusunda sohbet etmek istiyorum.
Endemit bitki örtüsü konusunda bir uzman değilim.Bu konuda da bilimsel çalışan ,Datça sevdalılarımızda oldu.?Yayınlarda yaptılar.Hepsinin emeğine ve gönlüne sağlık.
Hepimizin kötü bir alışkanlığı vardır.İyi niyetliliklerinden hiç kuşku duymadığım bu dostlarım,elbette hepimiz,sağlık konusunda bir rahatsızlığımız olduğu zaman ,duyduğumuz veya bir vesile ile bize iyi gelen bir tedavi biçimini ,birbirimize tavsiye ederiz.?Bu ilaç bana iyi geldi ,sende al kullan gibi. İyi niyetle o dostumuzun doktoru olmaya kalkarız.Bilhassa Antibiyotik kullanımı konusu beni hep dehşete düşünmüştür.Neyse bunlar bir yana diyelim demeden önce ,Antik dönemde tıbbi bitkilerle tedavi bir merkez olan yarımadamızın bu ününü ,bilimsel temellere dayandırmak için ,çeşitli etkinliklerin yapılmasını defalarca yazdım,söyledim. Yerel yönetimimizin de destekleri ile,Meslek Yüksek Okulumuzun ,bilhassa doğal /yerel ürünlere dayalı GASTRONOMİ /BESLENME konusunda önderlik etmesi,Halk Eğitim Merkezimizin de ,konunun yerel halk tarafından benimsenmesi için gayret sarfetmesini defalarca tekrarladım durdum. Duyan oldu mu.? Yoksa ben mi duymadım.?
Endemit bitkilerin beslenme ile ilişkisi apayrı bir konu.?Yakın bir zamana kadar,SALEP yumrusu toplamak yerel halkımızın geçim yollarından biri idi. Çok şükür onunda kökünü kuruttuk gibi. Son yıllarda ;ağaçlandırma veya yapılaşma amaçlı aç gözlülüğümüzle ,KEKİK-ADAÇAYI -DAĞ ÇAYI nın kökünü kurutmak üzereyiz.Buna bilhassa içimi çok güzel olan NARPIZ ı da ilave edebiliriz. Son zamanlarda bu bitkilerin artması konusunda ,LAVANTA da ilave edilerek yapılan ağaçlandırma çabaları ,pek yeterli değil.?HARUP yani KEÇİBOYNUZU' nun meyvesinin gıda sektöründe kullanmaya başlanması ( Pekmez,Pelte,Ununun unlu mamüllerde kullanılması) bu ağaçların kesilmesini biraz yavaşlattı mı bilmem.?Artık çok şükür HARUP ağacı dikmekte ,orman teşkilatımızın fidan envanterine girdi.
MERSİN ise yeni keşfetmek zorunda olduğumuz doğal bir meyva.?Taze veya komposto halinde tüketilmesi halinde ,güzel bir doğal antibiyotik,özelliği söylenir. Ayrıca meraklılarından LİKÖR ününde üretildiğini duyuyorum.
Elbette ayrıca DAĞ ÇİLEĞİ nin tadını bilenler bilir.!!!!
Tüm bu doğal floranın , BAL üretiminde Arıların yaşam alanını kapsadığını hiç unutmamalıyız.
Benim bahsetmek istediğin diğer bir bitki ise:KUM ZAMBAĞI. Gerçi tüm Akdeniz /Ege havzasında sahillerdeki kumlarda gördüğümüz ,bu çiçeksi bitki Datçamıza daha çok yakışıyor. Koruma altına alınmış olsa da,konu sözde kalıyor.Palamutbükünden /Aktur' a kadar tüm güney sahillerimizde görülmekte.Ben ona kendimce: AFRODİT/ ZAMBAĞI
ÇİÇEĞİ diyorum.Üretilebilmesi için de , ilgili Makamlara diye seslendik ama, .duyan yok. Elin adamı bu çiçek için festival bile düzenliyor.
Yine İLGİLİ MAKAM VE KİŞİLERE DİYEREK SAĞLICAKLA KALINIZ DİYELİM.
Okunma Sayısı: 2685
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.