KOMŞUMUZ SYMİ (SÖMBEKİ)
19 Eylül 2024, Perşembe 08:45-600 Yıllık Panormitis Manastırı-
Symi'de çok kilise bulunması, Rodos seferinde (1522) Osmanlı ordusuna Symililerin yardım etmesi, bu yardım nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman'ın ada halkına mahalli, idari, dini özerklik tanımasından kaynaklanmaktadır.
Ada halkı, Kanuni'nin bu özerklik fermanını adeta adalarının tapusu gibi itina ile, dikkat ve özenle müzelerinde muhafaza etmektedirler. Muğla'nın merkez ve ilçelerinde -Datça hariç- Kuva-yı Milliye belgeleri kayıptır.
Datçamızın Kuva-yı Milliye belgelerinin Osmanlıca orijinalleri (107 yazışma, karar defterleri) bugüne kadar muhafaza edilmiş, Kuva-yı Milliye başkanlarından Rüştü Ulusoy'un oğlu rahmetli Ekrem Ulusoy hocamız tarafından değerlendirilmek üzere Muğla tarihinin duayeni rahmetli Ünal Türkeş abimize emaneten verilmiştir. Ünal Türkeş, bu belgelere dayanarak "Datça-Reşadiye Kuva-yı Milliyesi" adlı kitabını Datçalılara, Muğlalılara hediye etmiştir.
Bu belgeler öyle değerli belgelerdir ki, içlerinde Mustafa Kemal Paşamızın imzasını taşıyan yazışmalar mevcuttur. Rahmetli Ünal Türkeş'in bu belgelerin orijinallerini muhafaza edilmek üzere Muğla Şehir Kütüphanesi'ne emaneten verdiğini kıvançla öğrenmiş bulunmaktayız.
3.000 kişilik küçücük Symi adasında (Sömbeki) şu fotoğrafta gördüğünüz manastırın dahi müzesi var...(Şehir müzesi zaten var) Daimi nüfusu neredeyse 20.000'e ulaşmış, her tarafı tarih fışkıran Datçamızda bir Etnografya müzemiz dahi yok!
Yazmaktan kalemimiz yoruldu, dilimiz tutuldu. İlgililer bilgisiz, bilgililer ilgisiz...
UTANMALIYIZ...
18-09-2024
Y. Ziya Özalp
Okunma Sayısı: 173
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.