KENT KONSEYLERİ (5)
29 Temmuz 2024, Pazartesi 17:24(Neden Başarılı Olamadı? Ya da Oldurulmadı?)
İktidar AB'ye girmek için bir çorba yönetmelikle ucube bir yapı oluşturmaya çalıştı.
Deve Kuşu gibi bir yönetmelik. Ne deve, ne de kuş…
İktidar yönetmeliği çıkardı, gerisine bakmadı.
Muhalefet 2009 yılında Genel sekreter Önder Sav imzasıyla tüm ilçelerde , belediyelerin desteğiyle Kent Konseylerinin kurulmasını istedi. Olmadı.
Kent Konseyleri cami avlusuna bırakılan sahipsiz bir çocuk gibi sizin anlayacağınız.
Bu yönetmeliğin en güzel iki maddesi var; amacı ve görevleri…Gerisini çöpe atmalı…
Oluşumundan, yapılanmasına kadar, bir sürü çelişkili ifadelerle dolu.
Belediyeler, yönetmeliğin uygulanması için hiçbir şey yapmamıştır.
Örnek vereyim. Kent Konseyi yönetmeliğinin 16/A maddesi şöyle diyor
-Belediyeler kent konseylerine, bütçelerinde ödenek ayırmak suretiyle ayni ve nakdi yardım yapar ve destek sağlar.
Bildiğim kadarıyla, ilk başlarda sadece Çanakkale Belediyesi böyle bir yardım yapmış. Öteki belediyeler Kent konseylerine bir kuruş vermemiştir. Sorarsanız. Belediyenin o bilinen bürokrasisi başkanları ikna ederler. Derler ki;
-Efendim böyle ödeme faslımız yok. Faslınız batsın!
Eğer eleştirmeye başlasam, sayfalarca yazarım.
ACİL YAPILMASI GEREKENLER;
*Acilen bir tüzel kişilik haline getirilmeli
*Kendi bütçesi olmalı, Belediyelerin baskısından kurtarılmalıdır.
1-Türkiye Kent Konseyleri Platformu diye bir yapı var. 2010 lu yıllarda Kent Konseyleri için bir yasa metni hazırladı. Şu anda Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün tozlu raflarında bekliyor. Orada Kent Konseyi için en önemli sorunun bir Tüzel kişilik sorunu olduğu yazılıyor. Çünkü , daha önce de dediğim gibi Kent Konseyleri bir dernek mi, oda mı, birlik mi belli değil. Tüzel kişilik gerekil. Bir proje yapsalar, hiçbir kurum ve kuruluş kabul etmiyor. Diyorlar ki;
-Siz kimsiniz?
2-Şu anda CHP'nin 411 belediyesi var. Tüm belediyelerde Kent Konseyleri varsa zenginleştirilmeli, yoksa kurdurulmalı. Yeni yapılanmayla Kent Konseyleri Odalar gibi, Birlikler gibi, ya da Kamuya Yararlı Dernekler gibi bir statüye kavuşturulmalıdır. Türkiye Kent konseyleri Platformunun hazırladığı yeni (tüzük, yönetmelik vs. ne derseniz deyin) yapılanma zenginleştirilmeli. Türkiye'nin tüm kent konseylerinin toplanacağı bir toplantıda yeni bir statü taslağı tüm ülkeye duyurulmalıdır.
3-Kent konseylerinin bir bütçesi olmalı, Bütçe demek bağımsızlık demektir. AB ülkelerinde bu yapıların bütçeleri var. Hatta Kent Konseylerinden daha alt statüde olanların bile bütçeleri var. Bu bütçe belediyenin bütçesine dokunmadan, o bütçenin %1 'i kadar bir tutar olmalı. Datça Belediyesinin bütçesi bir yıllık…………………. Bunun %1 'i ……………….Bu konseye yeter. Genel sekreterine de, kiralık yere de para verebilir. Yani özgürleşir, yani bağımsız olur…
4-Konseyin üye durumu gözden geçirilmeli. Dahası üye olacak dernek, sendika, oda veya diğer kurumlar, tıpkı aidat öder gibi her yıl bir katkı sunmalıdır.
5-Belediyeler Kent konseylerinin barınma sorununu ortadan kaldırmalıdır. Onlara yer açmalıdır…Şu anda hepsi göçebe gibi. Bunu adam gibi yapan belediyeler de var. Onlara teşekkür.
Okunma Sayısı: 126
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.