KARAKÖY ÇINARININ ÖYKÜSÜ Ü Ç - A S K E R - Ç I N A R I (2)
01 Haziran 2023, Perşembe 15:56Anadolu'ya akan göçebe Türkmen boyları, zaman içerisinde su başlarını tutup yerleşik düzene geçtikten sonra ilk işleri yerleştikleri yere çınar ağacı dikmek olmuştur.. ?Bunun Datçamızda da örnekleri çoktur..?Reşadiye K a v a k - d i b i ,İskele ç e ş m e - k a v a k (Eski cezaevi altı) ,Karaköy Üç asker kavağı gibi.
Datça'da Çınar'a kavak dendiğini unutmayalım..
Çınar ulu ağaçtır.. Kutsal ağaçtır..?Yaşı başı uzundur..?Yerleştikleri yere uzun ömürlü ulu çınar ağacını dikmekle atalarımız hem gölgesinde oturmak, hem de , dosta düşmana karşı;
--Biz buraya kök salmaya, yerleşmeye, buraları yurt edinmeye geldik.. Misafir değiliz." demek istemişlerdir.
Halk arasında "Üç asker kavağı "olarak anılmasına yaşının üç yüz yıl olduğunun söylenmesine rağmen belki de bu çınar ağacımız da, Karaköy'e yerleşmeye karar veren atalarımız tarafından aynı amaçla dikilmiştir..
İ l g i n ç t i r ....
Datça coğrafi konumu gereği denizden gelen tehlikeler açıktır...?Korunması ,savunması zordur..?Tarihi boyunca yağmalardan, talanlardan, baskınlardan yakasını kurtaramamıştır..
Dikkat ederseniz Datça da eski yerleşimlerin, köylerin hemen hepsi denizden uzak, gözden ıraktır...
Karaköy'de yerleşik düzene geçmek isteyen atalarımız korsan baskınlarından bıkıp üç yer değiştirmiştir..
Önce g ü z n e ( gözne ) tarafında denize yakın bir yeri mekan tutmuşlar,. Korsan baskınlarından bıkmışlar, resimde görülen ulu çınarın bulunduğu yere göçmüşler..?Burada da Korsan baskınına uğramışlar ve son olarak denizden hiçbir şekilde görünmeyen şimdiki yerlerine göçmek zorunda kalmışlardır..
Maalesef ve maalesef.. Burada dahi sık sık korsan baskınlarına maruz kalmışlardır..?Hele hele 1'ci dünya savaşında ,Çanakkale savaşları sırasında 1915 yılında uğradıkları baskın yürekler acısıdır..
Çanakkale'yi geçemeyen emperyalist güçlerin örgütlediği, tahrik ettiği adalı Rum çapulcular Karaköyü basmışlar, genç kızlarımızın çeyiz sandıklarına kadar evleri,ahırları, tarladaki mahsulleri talan etmişler yağmalamışlar, 14 cana kıymışlardır..
Bu baskının acıklı hikayesini , yakında yayınlanacak olan 3'cü kitabımızda tüm detayları ile anlattık..
Karaköy çınarının ve Hicri 1211 (1796 ) tarihinde inşa edilen çınarın hemen yanındaki, fotoğrafta duvarı görülen kaderine ve kederine terk ettiğimiz caminin hikayesini anlatmayı sürdüreceğiz...(sürecek)
Okunma Sayısı: 612
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.