KANAL İSTANBUL HAKKINDA ÇOK KISA BİRKAÇ NOT
03 Şubat 2020, Pazartesi 16:58Daha aylarca konuşulacak bir konu. Ben, teknik olarak ne olduğunu bilmem. Ancak,bunun iyi bir proje olmadığını,Türkiye'yi ekonomik olarak daha zor duruma düşüreceğini görüyorum. Sağdan soldan okuduklarım var. İzliyorum.
En doyurucu ve derli toplu bilgiyi de,bir inşaat mühendisinin açıklamalarında gördüm.
Aşağıdaki yazının özü Sayın M.?Necat Özgür(İnş,Y,Müh) ün açıklamalarından aldım. Çok uzun bir açıklamadır. Şekillerle, korokilerle vs. Ancak,ben bunu biraz kısaltarak aktarıyorum.
1-Kamulaştırma işlerini bitirin. Halkalı-Edirne arasındaki(Anlatımında şekiller var) demiryolunu yapın. Kamulaştırma, viyadükler,köprüler,yükseltiler…
2-Demiryolu için sayılanları yaptıktan sonra, Kanalın kestiği E5,E80,D20,06 yolları ve kanal güzergahı,üzerinde önceden köprüler yapılacak(Şekil var)
3-Kamulaştırmalar,köprüler yapıldı. Bunlar yaklaşık en az 3 yılda yapıldı. Peki alttan ve üstten geçen enerji ve haberleşme nakil hatları! Bunları yeniden yaparken,köprülere asacaksanız, çünkü yaşamın sürmesi gerekiyor. Bu arada en az 4 yıl geçmiş olacak! Her şey birileri kanal seyretsin diye.
4-Yukarıda üç maddede anlatılanları yaptınız. Küçük Çekmece Gölü girişindeki ana doğalgaz hattı iptal edilip,bir yerlerden,yeniden geçirilecek. Rusya'dan gelmiş “Türk Akımı” da bu
hatla Anadolu'ya gaz gönderecek. Bir de bakmışsınız 5 yıl geçmiş. Bu arada 8 milyar dolar harcanmış olacak ama,kanal hala ortada yok!
5-Kamulaştırma çözüldü, köprüler yapıldı, doğalgaz,altyapı aktarımları bitirildi. 5 yıl geçti ve neredeyse 8 milyar dolar harcandı. Kanala başlayabilecek misiniz? Hayır, sırada İstanbul'un suyu var. (uzun bir anlatım var,ben kısaca anlatacağım) Terkos,Sazlıdere, Silivri'den gelen sulan İstanbul'a erişemez. Çünkü üzerlerinden kanal geçecek. Kanalı tuzlu suyunu mevcut tesisler arıtamaz. Tüm arıtmalar çöpe…Deniz suyu arıtma çok pahılı! İstanbul susuz kalacak…Bay bay 7 yıl ve 9 milyar dolar. Değer mi kanal manzaralı ev yapmak için elin adamlarına?
6-Yıllar geçti. Tamam. Her şey yapıldı. Artık kazıya başlayabiliriz diyorlar. Denizden çıkan malzemeye yer gerek. O da bulundu. Yeni yerler kazanmak istiyorsunuz. Mümkün değil. Sıyırma kazısı diye bir şey var. Toprağın üstü temizlenmeden,doldu yapamazsınız,çöker çünkü. 10-15 milyon metreküp sıyırma kazısını nereye depolayacağınız da belli değil. Uluorta denizlere atarsanız yine pislikten kurtulamazsınız. Bakalım nereye dökeceksiniz; bir yıl daha gitti!
7-Sıyırma kazısı da bitti. Kanal kazısına geçebilir misiniz? Ne yazık ki,hala geçemiyorsunuz! Çünkü Türkiye'nin en büyük kazısının yapıldığı Atatürk Barajında 100 milyon metreküp toprak hareketi tam 7 yılda bitirilmişti. Bu kanalın etrafında Atatürk Barajına eşdeğerde sekizer şantiye kurulacak ve bunlar birbirinden tümüyle bağımsız yönetilecek. Denizleri doldurmak için binlerce kamyon,sağa sola gidip gelecek! Bu arada ortak bulvarlar ve kavşakların da yapılması gerekiyor. 9 yıl ve 10 milyar dolar uçmuş olacak! Gördüğünüz gibi daha kanal kazısına bile gelmedik. Şimdi sıra kanal kazısında!
8-9 yılın sonunda kanal kazısına başlayabilirsiniz(Bu arada en az üç seçim yapılmış olması da var…) Gemilerin geçebilmesi için K.Çekmece gölünün dibini de taramak gerekiyor. Çünkü gemiler bu sığlıkta geçemez. Bu da milyon metreküp düzeyinde bir denizaltı kazısı ve döküm alanı da bilinmiyor.
14 Yılın sonunda artık gemiler geçebilecek!(Marmara'nın dip akıntısı gölü yavaş yavaş doldurana dek.
9-Binlerce kamyonun,aracın geçtiği bir yerde kim oturacak?
Necat Özgür'den faydalandığım kaynak bunun en az katı. Yazının sonunda, böyle projelere kötü örnekler de veriyor. Amik Gölü,Göksu Irmağı…İsteyenler bu olayları da araştırıp inceleyebilir.
Görüldüğü gibi,daha kanal kazılmaya başlamadan yapılacak masraf en az on milyar dolar.
Yazık!
Okunma Sayısı: 3820
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.