İMAR/ MİMAR ÜSTÜNE
08 Kasım 2018, Perşembe 17:18
İlçemizin imarı konusunda ,kafa yoranlar !!! ile,karar verenlerin aşağıdaki konulara özen göstererek çalışmalarını yapıp yapmadıklarını bilmiyorum.
Şöyle ki:
Bir yörenin kadastro işlemi tamamlandıktan sonra,insanlarımızın yaşam /kullanım/sosyal ihtiyaçları için yapılacak , yapılar için bu yörenin bir kısmı genel ihtiyaca göre , çeşitli ebatta parsellere bölünür.Buna imar uygulaması diyoruz.?Bu alan da; yapıların büyüklüğü, oturacağı /basacağı toprak ve kat miktarı belirlenir.?Konutların dışındaki yollar ve diğer sosyal yapılar ,yapılan bu plan üzerine işaretlenerek kayıt altına alınır. Alt yapı uygulamaları da ,kamunun yaptığı,kayıtlarını tuttuğu bu plan çerçevesinde yapılır.Ben bu konuyu böyle algılıyorum.
Bu uygulamanın da, yörenin coğrafi/jeolojik yapısına, ihtiyacına ve diğer faktörleri de göz önüne alınarak ,bizzat yerinde yapılmalıdır.Mülkiyet haklarının da göz önünde tutulması yerinde olur.
Üzülerek ifade edeyim ki, Başkentimizde yıllar önce yapılmış olan Datçamızın imar planı ,yapılan tadilatlarla içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir.Bu saatten sonrada düzelebileceği inancında değilim.
Yöremizin en büyük antik kenti olan KNİDOS şehrinin ,şehir planını yapan,yaptığı bu planla ,bu plan şekline ismini yazdıran o ünlü şehir plancısı HİPODAMOS 'un Hipodamik şehir planından ilgililerin mutlaka haberi olmalıydı. Bir Dama / Satranç oyun tahtası gibi ,birbirine dik yollarla denize kadar ulaşım, anlayışının ,Datçamızın imar planında da olmasını arzu ederdim.
Çarpık,düzensiz imar planı anlayışına ,ilçemize / bir mimari anlayış stili olmayan/ yapıları kondurduk ,aynı hataları yapmaya da devam ediyoruz. Halbuki antik dönemde hemen hemen tüm yapılarda kullanılmış olan MEGARON tipi yapılar,ilçemizin yapılarına ayrı bir güzellik katabilirdi.Kısacası şehirlerimizi çirkinleştiren yapı anlayışını buraya da getirdik geldik. Alınlıklı çatı ev modeli , eski Datça evlerimizde gözümüzün önünde dururken.?Bunun en güzel örneğini karşımızdaki Sömbeki adasında görebilirsiniz.
Mimarlar/İnşaat Mühendislerimiz inşa edecekleri yeni yapılarının evlerin planlarını hazırlarken, SARNIÇLI ev anlayışının bu yörede ,ANTİK DÖNEMDE KULLANILDIĞINI bilerek, günümüzde de su sıkıntısı ile karşılaşabileceğimizi düşünerek, uygulamalarını buna göre yapmalarının yerinde olacağını düşünürler mi acaba.?
Ben bir hatırlatmak istedim.
Sağlıcakla....
Okunma Sayısı: 5896
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.