HIZIRŞAH KİLİSESİ
03 Şubat 2018, Cumartesi 15:09İlçemiz Hızır şah mahallesi sınırları içinde ,mahalleyi ana yola (Bulvar) bağlayan yol üzerinde ,ana yoldan mahalleye girişte sol tarafta inşa edilmiş bulunan ,bir küçük kilise ,Şapel de diyebileceğimiz ,dikdörtgen (Megaron tipinde) planlı bu yapıdan bahsetmek istiyorum. Doğa koşullarının ve insanlarımız tarafından yıpratmasına rağmen , ayakta kalabilmiş olması bir mucize olmalı.
Osmanlı İmparatorluğumuz da ,Tanzimat rüzgarlarının esmeye başlamasıyla , imparatorluk içinde bulunan , Müslüman olmayan vatandaşların ibadet mekanları inşa ettiklerini ,eski olanları da onardıklarını görüyoruz.Yapının bir kitabesinin olmaması bir dezavantaj olsa da,19.yy lın ortalarında inşa edilmiş olabilir.Yeni yapılan çalışmalar ve araştırmalarda bu düşüncemizi doğrulamaktadır.
Datçamızda yaşamış olan Rum vatandaşlarımızın çoğunun ,bilhassa Sömbeki (Symi) ,Rodos ve on iki adalara , mübadele yoluyla gittiklerini biliyoruz. İşte bu düşünceyle,bu ibadet mekanına ait olabileceğini düşündüğüm bazı objelerinde ,beraberlerinde götürdüklerini düşünüyorum.Bu konuda bilgi alabilmek ve varsa kilise hakkındaki görselleri kopyalarını temin edebilmek amacıyla Sömbeki'de papaz olarak görev yapan Bay Stefanos Makris ile yazışmama rağmen olumlu bir sonuç alamadım.Sanırım yakın bir gelecekte bu konuda ilerleme sağlarım.
Kilisenin içinde bulunan , duvar resimleri ve desenlerin tahrip edilmiş olması elbette üzücü.Bu ve benzeri yapılardaki tahribatın tipik örneğini,Pustular mevkinin karşısındaki yarık dağda bulunan ,küçük inziva noktasındaki Frekslede de yakın zamanda gördük. Kilisenin girişinde küçük bir çan kulesinin varlığını ,Sayın Prof.Numan TUNA söylüyorsa da ,şimdilik böyle bir iz kalmamış.
Yalnız 1989 yılında vefat eden Rahmetli babamın (M.Nuri Kolcu) ,kilise papazının cemaatini ibadete çağırmak için ağaca astığı kilise çanını çaldığını söylediğini iyi hatırlıyorum. Ayrıca bu kiliseye çok yakın olarak 14.yy ortalarında yapıldığı tahmin edilen Camii nin de minaresinin olmamasına, bir saygı ifadesi olarak kilisenin çan kulesinin yapılmamış olması düşünülemez mi...?
Bu benzeri kilise yapılarını yarımadamızın pek çok yerinde görüyoruz.Kargı ,Reşadiye, Betçe yolu üzerinde,Dumus çukurunda (gözlemlediğim/duyduğum) bulunanların bazılarının kısmen ayakta olduğunu görüyoruz.Duyumum ise birinin bir tatil sitesi vesilesi ile ortadan kaldırıldığı...
Bu kilisenin :
Eksik ve yanlışları ile tamamlanmış gibi görülen bu yapının, BİR KENT /YÖRE bellek müzesi olarak Yerel Yönetim ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızca düzenlenmesinin yararlı olacağı düşüncesindeyim.
Nasıl olması diye sorarsanız,bunu bana göre nedenleri ile ayrıca yazacağım.
Okunma Sayısı: 12217
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.